ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΛΥΣΗ; ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

 

«Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών»

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τα μυστικά της μαθηματικής σκέψης και να μάθετε την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας, κείμενα, εντυπωσιακές προβολές, χάρτες και κατασκευές συνθέτουν μία μοναδική έκθεση, σημείο τομής της αρχαίας με τη σύγχρονη τεχνολογία. 
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» που αφορά την ιστορία των μαθηματικών και την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, την επιρροή τους σε άλλες επιστήμες και τέχνες, όπως την αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, καθώς και τις καθημερινές εφαρμογές τους στη σύγχρονη κοινωνία. Αναφέρεται στα πιο σημαντικά «επεισόδια» και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών, όπως ο Θαλής, ο Ευκλείδης και ο Πυθαγόρας. 

Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τα αριθμητικά συστήματα των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων. Εξοικειώνονται με το θεώρημα του Θαλή, τους τρίγωνους και τετράγωνους αριθμούς των Πυθαγορείων, το Πυθαγόρειο θεώρημα και την έννοια της μαθηματικής απόδειξης. Χάρη στον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της έκθεσης, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς τα μαθηματικά μπορούν να γίνουν ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.
Στην έκθεση θα…
 
… γράψουμε αριθμούς με βάση τα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων και τη σφηνοειδή γραφή των Βαβυλώνιων.

… προσπαθήσουμε να μοιράσουμε ακριβώς 6 καρβέλια ψωμί σε 10 άνδρες και θα γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατάφεραν, όπως παρουσιάζεται στον πάπυρο Rhind, το εκτενέστερο και ένα από τα πιο γνωστά κείμενα των αιγυπτιακών μαθηματικών.

… αναζητήσουμε γύρω μας σχήματα, όπως έκανε ο Θαλής και οι Ίωνες φιλόσοφοι και θα τα σχηματίσουμε στην άμμο με ραβδί.

… μάθουμε πώς υπολόγισε ο Θαλής το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, μόνο με ένα σχοινί και με την παρατηρητικότητά του...

… γνωρίσουμε τον Πυθαγόρα, τον άνθρωπο που έβλεπε παντού αριθμούς και θα πειραματιστούμε με τη μουσική κλίμακα στο μονόχορδό του.

… αναρωτηθούμε για το εάν υπάρχει τελικά σε όλα λύση, με κανόνα και διαβήτη και θα γνωρίσουμε τα τρία άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας.

… μάθουμε πώς το λουτρό ενός πανεπιστήμονα μαθηματικού της αρχαιότητας έγινε αφορμή για έναν θεμελιώδη νόμο της υδροστατικής και πώς έγινε διάσημη η λέξη «Εύρηκα».

… δούμε πώς ο Ερατοσθένης κατάφερε με ελάχιστα μέσα να υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια το μήκος της περιφέρειας της Γης.

… πειραματιστούμε με τον άβακα, το εργαλείο με το οποίο έκαναν υπολογισμούς και πράξεις οι αρχαίοι.

… αναρωτηθούμε από που αντλούμε τις γνώσεις μας για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά.

… λύσουμε ένα πρόβλημα πρακτικής αριθμητικής του 15ου αιώνα, στο οποίο θα βοηθήσουμε μια ηλικιωμένη κυρία να βρει πόσα ήταν τα αυγά που κρατούσε πριν σπάσουν.
Ψηφιακές εφαρμογές συνυπάρχουν με φυσικά εκθέματα, όπως κείμενα, χάρτες και κατασκευές και προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική διαδραστική περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και οι ενήλικοι μαγεύονται από τη γοητεία της μαθηματικής επιστήμης. 
 
Για πρώτη φορά, στην έκθεση θα βιώσετε μία εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα της «Κιβωτού», το πρώτο σύστημα εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα και του «Εικονικού Κινηματογράφου»!

Η νέα έκθεση αποτελεί συνέχεια της αρχικής που είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και είχε συγκροτηθεί με τη φροντίδα των επιστημόνων και μουσειολόγων του ΙΜΕ, καθώς και με την ευγενική συμβολή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έφερε την υπογραφή του ειδικού της Ιστορίας των Μαθηματικών, καθηγητή Γιάννη Χριστιανίδη.

Έχουν πει για την έκθεση...
 
«Αυτά που νιώθω δεν μπορούν να εκφραστούν. Αυτό που έζησα εδώ ήταν συναρπαστικό. Τα μαθηματικά τ’ αγαπούσα και τώρα ειδικά τα λατρεύω!!!»

«Η έκθεση των μαθηματικών δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διδάσκονται τα μαθηματικά στο σχολείο. Κάθε φοιτητής και καθηγητής μαθηματικών θα πρέπει να την επισκεφθεί για να πάρει ιδέες για τον τρόπο διδασκαλίας των μαθηματικών.»

«Η έκθεση των μαθηματικών ήταν υπέροχη και κατάλληλη για τους μαθητές. Η απόδοση του τρόπου μέτρησης του ύψους της πυραμίδας είναι εξαιρετικά πιστή, η καλύτερη που έχω δει μέχρι τώρα. Σας ευχαριστώ για την υπέροχη ξενάγηση.»

«Η έκθεση για τα μαθηματικά στην αρχαιότητα αποτελεί μια έκπληξη, ακόμα και αν την  έχεις ξαναεπισκεφθεί. Ευχαριστούμε τους ξεναγούς που κινητοποιούν το ενδιαφέρον μαθητών και δασκάλων.»

 
Πληροφορίες:
 
Προπώληση εισιτηρίων: 
  • Το link της ηλεκτρονικής προπώλησης θα ανακοινωθεί σύντομα. 
  • Στην Υποδοχή του Μουσείου (Πειραιώς 254, Ταύρος)
  • Τηλεφωνικά: 212 254 0000
Περισσότερες πληροφορίες: math.ime.gr 
 

Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78
Τ. 212 254 0000
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
www.hellenic-cosmos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".