Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Η περιοδεία του δέους"

 


Η ποιητική συλλογή "Η περιοδεία του δέους" του Θεόδωρου Π. Ζαφειρίου είναι ένα έργο που συνδυάζει την πρωτοτυπία στη γραφή με τη βαθιά φιλοσοφική θεματολογία, επικεντρωμένη στην εμπειρία της πανδημίας COVID-19.

Ο Ζαφειρίου χρησιμοποιεί αλληγορική γλώσσα και πλούσιο συμβολισμό για να αποτυπώσει την παγκόσμια αναταραχή της πανδημίας. Η γλώσσα του είναι πυκνή, συχνά αφαιρετική, με έντονες ποιητικές εικόνες που συνδέουν τον κορωνοϊό με τον πόλεμο, τον φόβο και την αποξένωση. Στοιχεία μαύρου χιούμορ και σουρεαλισμού διαπερνούν την ποίησή του, προσδίδοντας μια τραγική ειρωνεία στην αφήγηση. Η χρήση επαναλαμβανόμενων εικόνων, όπως οι άδειοι σταθμοί και τα τρένα, συμβολίζει τη στασιμότητα και την απομόνωση, αλλά και τη συνέχεια της ζωής σε αβέβαιες συνθήκες.

ντιστροφ ρων

 

πόλεμος εναι · συνέχεια τς πολιτικς μ λλα μέσα Carl von Clausew

γαπητό μου παιδί, Επαν στ νεαρό

στεμμένο τους παιδί, Ο γονες του ο κορωνοϊοί.

ποχή μας πι Δν ενοε τς κστρατεες.

Πόλεμο κάνεις Κα μ μι περιοδεία.

 

Η συλλογή εστιάζει στην πανδημία ως παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά όχι μόνο από την οπτική της ιατρικής ή των κοινωνικών συνεπειών. Αντιμετωπίζει την πανδημία ως έναν σύγχρονο πόλεμο, όπου ο ιός είναι ένας «εστεμμένος» που περιηγείται τον πλανήτη, προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια. Η θεματολογία διεισδύει σε υπαρξιακά ζητήματα, όπως η ζωή, ο θάνατος, η επιβίωση και η ανθρώπινη αντοχή, συνδέοντας τα προσωπικά βιώματα με τα συλλογικά τραύματα της εποχής.

Δυνατά σημεία

1. Πλούσιος συμβολισμός και αλληγορία: Ο Ζαφειρίου καταφέρνει να μετατρέψει την πανδημία σε ένα πολυεπίπεδο σύμβολο, συνδέοντας τον ιό με τον πόλεμο και την ανθρώπινη ύπαρξη.

2. Συναισθηματική και διανοητική πρόκληση: Οι εικόνες της απομόνωσης και της αποξένωσης αγγίζουν τόσο συναισθηματικά όσο και διανοητικά τον αναγνώστη, ενώ τα υπαρξιακά ερωτήματα προκαλούν βαθύτερο προβληματισμό.

3. Πρωτοτυπία στην προσέγγιση: Η χρήση του σουρεαλισμού και του μαύρου χιούμορ προσδίδει μια μοναδική οπτική στην πανδημία, ξεφεύγοντας από μια στεγνή καταγραφή γεγονότων.

Αδύναμα σημεία

1. Δυσκολία κατανόησης: Η αλληγορική και αφαιρετική γλώσσα μπορεί να δυσκολέψει ορισμένους αναγνώστες, καθώς απαιτεί προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση.

2. Επαναληπτικότητα: Κάποιες εικόνες και θέματα, όπως η χρήση των μεταφορικών μέσων, επαναλαμβάνονται συχνά, κάτι που ενδέχεται να κουράσει τον αναγνώστη.

Η συλλογή συνδυάζει τον βαθύ φιλοσοφικό στοχασμό με τη δραματική αποτύπωση της πανδημίας, αν και η αλληγορική γλώσσα και η έντονη συμβολική γραφή απαιτούν έναν προσεκτικό και αφοσιωμένο αναγνώστη. Παρά τις όποιες αδυναμίες, "Η περιοδεία του δέους" αποτελεί μια πρωτότυπη και συναισθηματικά έντονη προσέγγιση της κρίσης που σημάδεψε την εποχή μας.


Tης Αλεξίας Βλάρα, 27/9/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".