Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Κλεφτά επιστρέφουν"

 

Η Γιώτα Κούγιαλη στο βιβλιο της "Κλεφτά επιστρέφουν" δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό αφήγημα που συνδυάζει τον τρόμο του "καταραμένου σπιτιού" με τα βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Η γραφή της είναι λεπτομερής, με περιγραφές που ζωντανεύουν την παρακμή του αρχοντικού στα Λεχώνια και την εσωτερική αγωνία των ηρώων. Η συγγραφέας κατορθώνει να παντρέψει την ιστορική αλήθεια με το μυστήριο, φέρνοντας στο προσκήνιο λαϊκούς μύθους και θρύλους που ενισχύουν το στοιχείο του μεταφυσικού. Η γλώσσα είναι προσεγμένη, με έναν αργό αλλά έντονο ρυθμό, που επιτρέπει στον αναγνώστη να αισθανθεί την ένταση και την απειλή που διαχέεται σε κάθε σελίδα.


Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι από τα πιο δυνατά του σημεία. Το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό, τα σκοτεινά γεγονότα που το περιβάλλουν, και οι υπαινιγμοί για τη φυματίωση και την ισπανική γρίπη δημιουργούν ένα υπόβαθρο που δίνει την αίσθηση ότι κάτι κακό ελλοχεύει συνεχώς. Οι περιγραφές της Κούγιαλη καταφέρνουν να μεταφέρουν την υγρασία, τη σκόνη, και την παρακμή του τόπου, συνδυάζοντας το ρεαλιστικό με το μυστηριώδες.

Δυνατά σημεία

 - Η εξαιρετική ικανότητα της συγγραφέως να χτίζει αγωνία και ένταση μέσω της αποκάλυψης των γεγονότων.

- Οι ζωντανές περιγραφές του αρχοντικού και της εποχής, που βοηθούν τον αναγνώστη να "δει" και να "αισθανθεί" την ιστορία.

- Η ιστορική έρευνα και η ενσωμάτωση αστικών μύθων που δίνουν αυθεντικότητα και πλοκή στο έργο.

- Η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, με την Άντα να αποτελεί έναν ενδιαφέροντα κεντρικό άξονα, καθώς ισορροπεί μεταξύ της ακαδημαϊκής της έρευνας και της προσωπικής της ζωής.

Αδύναμα σημεία

- Η παράλληλη ιστορία της Άντας μερικές φορές απομακρύνεται από το βασικό θέμα και δεν κρατά το ίδιο το ενδιαφέρον με την κεντρική αφήγηση γύρω από το καταραμένο αρχοντικό.

- Ορισμένα στοιχεία της ιστορίας, όπως οι δεισιδαιμονίες και οι θρύλοι, ίσως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο για να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάθος.

Συνολικά, το "Κλεφτά επιστρέφουν" αποτελεί μια πρόταση για τους λάτρεις της λογοτεχνίας τρόμου και μυστηρίου, προσφέροντας μια καλοδουλεμένη ατμόσφαιρα και μια ιστορία που δένει παρελθόν και παρόν με δεξιοτεχνία.


Της Αλεξίας Βλάρα, 30/9/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".