Απολογισμός | Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2024

 


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2024

 

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τη φετινή διοργάνωση (19-25 Σεπτεμβρίου 2024), με τίτλο «Διαβάζοντας θέατρο – Le théâtre, ça se lit aussi», ξεκινώντας τις προφεστιβαλικές του εκδηλώσεις στο Αγρίνιο και ολοκληρώνοντας τις κεντρικές εκδηλώσεις του στην Αθήνα. Η ομάδα του Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που τα σύνορά του ανοίχθηκαν πέραν της ελληνικής πρωτεύουσας καθώς και για τη σύναψη δύο διεθνών συνεργασιών για τη μετάφραση και την προώθηση της ελληνικής δραματουργίας στη Λατινική Αμερική και τον αραβικό κόσμο (με το Φεστιβάλ ΛΕΑ Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις» και τον φορέα Μασάρ αντιστοίχως), υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποκέντρωσης και την αναγκαιότητα της πολιτιστικής εξωστρέφειας.

Η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ, μέσω των δύο προφεστιβαλικών εκδηλώσεών του που διεξήχθησαν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Αγρίνιο, σημείωσε μεγάλη προσέλευση κοινού, ενώ συνέβαλε στην προώθηση της νέας ποιητικής συλλογής της Σοφίας Παπακωνσταντίνου-Τσιχριτζή Ό,τι πιο δικό τους (Μιχαέλα Αντωνίου, Ηλίας Καφάογλου, Γιώργος Μικέλλης) και του τόμου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος. Ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας», έκδοση του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Αναλόγιο.

 

 


 

Το περιεχόμενο των κεντρικών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2024 βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, μέσα από μια σειρά σεμιναρίων και συζητήσεων με διακεκριμένους ομιλητές γύρω από τα κρίσιμα θέματα της μετάφρασης και της ελληνικής δραματουργίας. Είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με σημαντικούς δημιουργούς, εκπροσώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων (Θανάσης Βασιλείου, Maria Rosa Caracausi, Καλλιόπη Εξάρχου, Lucie Kuligová, Αδριάνα Μαρτίνεζ, Παναγιώτης Μέντης, Σίσσυ Παπαθανασίου, Μαριτίνα Πάσσαρη, Λέανδρος Πολενάκης, Ελευθερία Ράπτου, Roni Bou Saba, Βασίλης Σαμπατακάκης, Ντίνα Σαρακηνού, Γιάννης Σολδάτος) και να αναπτύξουμε μαζί τους έναν γόνιμο διάλογο γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής δραματουργίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες συγγραφείς στην προσπάθειά τους να κερδίσουν διεθνή αναγνώριση, τον ρόλο της μετάφρασης αλλά και της ελληνικής εκδοτικής βιομηχανίας, τις καλές πρακτικές που συμβάλλουν στη διάδοση της λογοτεχνίας άλλων χωρών και τον ρόλο των φεστιβάλ στην προώθηση νέων ελληνικών έργων.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του κοινού και των συμμετεχόντων στα δύο Στρογγυλά ΤραπέζιαΣύγχρονη γραφή στην Ελλάδα. Με το βλέμμα στραμμένο έξω, στα ανοιχτά» και «Ελληνική δραματουργία: Πανόραμα και προοπτικές») και το σεμινάριο μετάφρασης από τον Roni Bou SabaΜεταφράζοντας ελληνικά κείμενα στην αραβική γλώσσα»), που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο παρουσίασε για πρώτη φορά επιλεγμένα θεατρικά έργα, δίνοντας την ευκαιρία να ακουστούν στο κοινό πρωτοεμφανιζόμενοι και κλασικοί συγγραφείς και νέες μεταφράσεις (Καλλιόπη Εξάρχου, Franz Kafka, Δημήτρης Παππάς, Λέανδρος Πολενάκης). Παρουσίασε, επίσης,  σύγχρονες τάσεις της σκηνικής γραφής, μέσα από ένα υπέροχο σύνολο ηθοποιών και θεατρικών συντελεστών (Σπύρος Βουκελάτος, Μιλτιάδης Ζέρβας, Παναγιώτης Καρούκης, Σοφία Κουμπλή, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Στέλιος Κρανιώτης, Κωνσταντίνος Κυριακού, Μαριάννα Λαμπίρη, Βασίλης Μπατσακούτσας, Κατερίνα Μπιλάλη, Θωμάς Οικονομάκος, Αναστασία Ρεβή, Δημήτρης Τσολάκης, Σέβη Φιλιππίδου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Νίκος Χατζηπαπάς).

Η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την ποικιλομορφία της σύγχρονης δραματουργίας και την πολυεπίπεδη σχέση του θεάτρου με τη φιλοσοφία, την ποίηση και τη ζωή. Η μεγάλη προσέλευση του κοινού, τόσο σε αυτές τις τρεις ξεχωριστές παραστάσεις που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Σταθμός, Ο φύλακας του τάφου, Προς πατρίδα και Τρεις ιστορίες για το νερό (οι οποίες και βιντεοσκοπήθηκαν για αρχειακούς λόγους), όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης, άφησε στο Φεστιβάλ Αναλόγιο την αίσθηση πλήρωσης και αναμονής για νέες, δημιουργικές συνεργασίες και συμμετοχές στα Φεστιβάλ του μέλλοντος.


Ευχαριστούμε θερμά τους αρωγούς και συνοδοιπόρους μας στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο: τον χορηγό επικοινωνίας «Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας», τη χορηγία δείπνων από το εστιατόριο «Μπαϊρακτάρης» και τη συνεργασία του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας, του Φεστιβάλ LEA, του φορέα Μασάρ, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με εκτίμηση,

Η Ομάδα του Φεστιβάλ Αναλόγιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".