ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΕΦΟΥ-ΜΑΔΙΑΝΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΕΦΟΥ-ΜΑΔΙΑΝΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 


Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου  στις 7:30 µ.µ.η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις  Πατάκη διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Γκέφου-Μαδιανού με τίτλο «Πολιτικές της Ηθικής στην Ανθρωπολογία: Κριτικές γενεαλογίες των κωδίκων δεοντολογίας».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τ. κοσμητόρισσα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών,Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ειρήνη Τουντασάκη, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Δαλάκογλου, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Vrije Universiteit Amsterdam

 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η συγγραφέας Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γεράσιμος Μακρής, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου https://shorturl.at/6nUZG

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα τελευταία χρόνια σηµειώνεται στην ανθρωπολογία ένα αυξηµένο ενδιαφέρον για την ηθική το οποίο εκφράσθηκε µε µια σηµαντική µέριµνα για τη συγκρότηση ή την αναθεώρηση κωδίκων δεοντολογίας σε πολλές ανθρωπολογικές εταιρείες στον ευρω-αµερικανικό χώρο.
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται µια κριτική ανασκόπηση των πολιτικών ηθικής της ανθρωπολογίας και της δυναµικής που έχει κατά καιρούς αναπτυχθεί στο εσωτερικό ορισµένων ανθρωπολογικών εταιρειών κατά τη διαµόρφωση των κωδίκων δεοντολογίας τους. Στη γενεαλογική αυτή πορεία, η συγγραφέας εστιάζει την ανάλυσή της σε ορισµένες καίριες στιγµές των µετασχηµατισµών της ηθικής ευθύνης των ανθρωπολόγων τις οποίες και ονοµάζει σταθµούς, γιατί αποτελούν κοµβικά σηµεία στην εξέλιξη των πολιτικών ηθικής και της ίδιας της ανθρωπολογικής έρευνας.
Η ανασκόπηση αυτή καταδεικνύει σηµαντικές τοµές στη δυναµική που έχει αναπτυχθεί. Ενώ οι πρώτοι κώδικες υποστήριζαν µια ριζοσπαστική εκδοχή της ανθρωπολογίας στην οποία η ηθική ήταν συνυφασµένη µε µια πολιτική δέσµευση των ανθρωπολόγων υπέρ των ανθρώπων µε τους οποίους συνοµιλούσαν, από τα µέσα της δεκαετίας του 1980 η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην µε την εξάπλωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και του πολιτισµού του ελέγχου. Οι κώδικες πλέον έχουν συντηρητικοποιηθεί πολιτικά και φαίνεται να αποτελούν µέρος των γραφειοκρατικών διαδικασιών αξιολόγησης που αµφισβητούν το µέχρι πρότινος αποδεκτό θεωρητικό και µεθοδολογικό habitus της εθνογραφικής έρευνας. Ωστόσο, δε συνιστούν απλώς ακίνδυνα ουδέτερες, ορθολογικές πρακτικές, αλλά µοιάζει να αποτελούν περισσότερο εργαλεία για την άσκηση νέων µορφών διακυβέρνησης, εξουσίας και ελέγχου. Η ηθική ευθύνη των ανθρωπολόγων µοιάζει να έχει µετατοπιστεί από τους συνοµιλητές τους προς τους συνεχώς αυξανόµενους σε αριθµό φορείς που αποτελούν πλέον µέρος της ερευνητικής διαδικασίας και συνεχώς εισάγουν νέους κανονισµούς ελέγχου: χρηµατοδότες, εργοδότες, ελεγκτές, επιτροπές ηθικής. Όλα αυτά δηµιουργούν εύλογα ερωτήµατα για τη χρησιµότητα των κωδίκων.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Δήµητρα Γκέφου-Μαδιανού  είναι οµότιµη καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Pierce College, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία της Πολιτικές της ηθικής στην ανθρωπολογία. Κριτικές των κωδίκων δεοντολογίας (2024), Πολιτισµός και εθνογραφία: Από τον εθνογραφικό ρεαλισµό στην πολιτισµική κριτική ([1999] 2011), Ανθρωπολογική θεωρία και εθνογραφία: Σύγχρονες τάσεις (επιµ.), ([1998] 2011) και Όψεις ανθρωπολογικής έρευνας: Πολιτισµός, ιστορία, αναπαραστάσεις (επιµ.), ([2009] 2011), καθώς και το πρόσφατο Πολιτικές της Ηθικής στην Ανθρωπολογία: κριτικές γενεαλογίες των κωδίκων δεοντολογίας (2024). Έχουν επίσης εκδοθεί, µεταξύ άλλων, τα βιβλία της Alcohol Gender and Culture (ed.), Routledge (1992), Alcohol and the Community (co-ed.), WHO-Euro (1995) και Εαυτός και «Άλλος»: Εννοιολογήσεις, ταυτότητες και πρακτικές στην Ελλάδα και την Κύπρο (επιµ.), Gutenberg (2006). Άρθρα της πάνω σε ζητήµατα ανθρωπολογικής θεωρίας και εθνογραφικής έρευνας, σε ζητήµατα πολιτισµού (culture), ανάπτυξης της ανθρωπολογίας στον ακαδηµαϊκό χώρο στην Ελλάδα, συγκρότησης/αποδόµησης ταυτοτήτων, ανθρωπολογίας της υγείας και των πολιτισµικών διαστάσεων στη χρήση ουσιών και αλκοόλ, πολυπολιτισµικότητας και µετανάστευσης, ανθρωπολογίας–ψυχανάλυσης-ψυχιατρικής, σε ζητήµατα µνήµης και χρονικοτήτων (temporalities) του Εµφυλίου στην Ελλάδα έχουν δηµοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόµους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ | 2ος χρόνος | Πρεμιέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 21:00 | Αθηναική Σκηνή

Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Θέατρο Αλεξάνδρεια_ κωμωδία «Και πάμε πρίμα…» Πρεμιέρα Σάββατο 7/12

Είδαμε και προτείνουμε: Δράκουλας