Επετειακό Φεστιβάλ "25 Χρόνια Κουκλοθέατρο και Παραμύθι"

 

image

Ήταν Σεπτέμβρης του 1999, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Εργαστήρι Μαιρηβή», στην ξεχασμένη τότε γειτονιά του Μεταξουργείου. Το 2024 συμπληρώνει και γιορτάζει 25 χρόνια δημιουργικής πορείας στον χώρο της Κούκλας και της Αφήγησης.
Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής, το «Εργαστήρι Μαιρηβή» υλοποίησε πλήθος δραστηριοτήτων πάνω σε αυτές τις τέχνες, με παραστάσεις, εργαστήρια, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, έχοντας ως βασικό στόχο να ενισχύει συστηματικά την Κουκλοθεατρική και Αφηγηματική Δραματουργία στη χώρα μας.

Με αφορμή αυτήν τη γιορτή, με αίσθημα ικανοποίησης αλλά και ευθύνης, πραγματοποιείται φέτος το Επετειακό Πολυθεματικό  Φεστιβάλ «Εργαστήρι Μαιρηβή»: 25 Χρόνια Κουκλοθέατρο και Παραμύθι».

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πλούσιο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα επιμέρους δράσεων, που συνοψίζουν τη δημιουργική πορεία όλων αυτών των ετών.
Ξεκινά τον Οκτώβριο, με το άνοιγμα για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, του Μουσείου Κουκλοθεάτρου «Το θέατρο στ΄ ακροδάχτυλα», το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, από τις 12 το μεσημέρι έως 6 το απόγευμα.
Συνεχίζεται με Κουκλοπαραστάσεις με Θιάσους από το εξωτερικό.

Σάββατο 12/10 & Κυριακή 13/10/2024 - Θίασος “The Fifth Wheel” - Γερμανία
Παράσταση Extraordinary Voyage” («Εξαιρετικό Ταξίδι»)
Παρασκευή 18/10/2024 - Θίασος Eugenio Navarro/La Puntual de Barcelona - Ισπανία  Παράσταση “Rutinas” («Ρουτίνες»)
Σάββατο 19/10/2024 - Θίασος “Jordi Bertran” - Ισπανία
Παράσταση “…Point” («…Σημείο»)

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5222181, 6942420062- FaceBook Event)

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκινά...
Ανοίγει το Μουσείο Κουκλοθεάτρου «Το θέατρο στ΄ ακροδάχτυλα»
Έναν μοναδικό στο είδος του μουσειακό χώρο στην Ελλάδα, που υλοποίησε το όραμα του Σουηδού μαριονετίστα Michael Meschke και τον επιμελήθηκε το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Click to play

-Περιήγηση στο χώρο του Μουσείου  
Οι επισκέπτες ακολουθούν τα βήματα του Κουκλοπαίκτη και ταξιδεύουν σε Ανατολή και Δύση, στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Τέχνης του Κουκλοθεάτρου. Αγγίζουν, ακούν και κινούν κούκλες απ' όλο τον κόσμο, μαθαίνοντας για τον πολιτισμό τους. Έρχονται σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία κουκλών διαφορετικών τεχνικών και πολιτισμών, εργαλείων και υποστηρικτικού οπτικοακουστικού υλικού.
-Επίσκεψη στο Εργαστήρι του Κουκλοπαίκτη
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Εργαστήρι, όπου κατασκευάζονται οι κούκλες και τα σκηνικά. Έρχονται σε επαφή με υλικά, εργαλεία και τεχνικές κατασκευής διαφόρων ειδών θεατρικής κούκλας: μαριονέτες, μαρότες, γαντόκουκλες, δαχτυλόκουκλες, φιγούρες θεάτρου σκιών...
-Εξερεύνηση πίσω από τη Σκηνή του Κουκλοπαίκτη
Οι επισκέπτες εξερευνούν τον κόσμο του Κουκλοθεάτρου πίσω από τη Σκηνή και ανακαλύπτουν τα μυστικά της ιδιαίτερης Τέχνης του.
-Προβολές στην Κουκλοθεατρική Σκηνή
Στο θέατρο του Μουσείου οι επισκέπτες παρακολουθούν προβολές με την πορεία της κούκλας μέσα στον χώρο και στον χρόνο.

image
Το Μουσείο Κουκλοθεάτρου απευθύνεται σε:
- Ενήλικες, εφήβους, παιδιά, μεμονωμένα ή σε οργανωμένες ομάδες
- Κουκλοπαίκτες, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, φοιτητές θεατρικών και παιδαγωγικών σχολών, αφηγητές, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, συγγραφείς, ηθοποιούς, εικαστικούς, μουσικούς και σε όσους ενδιαφέρονται για το Κουκλοθέατρο ως μορφή έκφρασης.
Ιnfo (Μουσείο Κουκλοθεάτρου)
Που:
 «Εργαστήρι Μαιρηβή» (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5222181, 6942420062) 
Πότε:
 Σάββατο 5/10 & Κυριακή 6/10/24, από 12 το μεσημέρι έως 6 μ.μ.
Είσοδος:
 5 ευρώ
Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά κάτω των 5 ετών

Κουκλοπαραστάσεις με Θιάσους από το εξωτερικό

  • The Fifth Wheel” (Γερμανία)
    Σάββατο 12/10/2024, 8μ.μ & Κυριακή 13/10/2024, 12μ.
    Extraordinary Voyage” («Εξαιρετικό ταξίδι»)
    Παράσταση με μαριονέτες, για παιδιά, εφήβους, ενήλικες
image

Το "Extraordinary Voyage" είναι μια διασκεδαστική παράσταση με μαριονέτες, μουσική και χορό, Step Dance και Belly Dance, Φλαμένκο και πολλά άλλα.
Ένα ταξίδι γύρω από τον κόσμο, με ένα μεγάλο πλοίο στη σκηνή και με επιβάτες πολυάριθμες μαριονέτες. Άραβες, Τσιγγάνοι, Μεξικάνοι, Ινδιάνοι και ο καπετάνιος του πλοίου, ως τελετάρχης, οδηγεί τους επιβάτες του από τη μια χώρα στην άλλη.
Πρωτότυπη ιδέα, αισθητικά, καλλιτεχνικά και τεχνικά άρτιες μαριονέτες, με αίσθηση του χιούμορ, έντονο ρυθμό και συναρπαστική μουσική.
Μία διαφορετική από τις κλασικές παραστάσεις Κούκλας, με πολύ χιούμορ, αλλά και πολύ ευαισθησία που συγκινεί μικρούς και μεγάλους και ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς θεατές.
Μια ιδιαίτερη Κουκλοθεατρική παράσταση, που παίζεται σε όλο τον κόσμο με το κοινό στο τέλος να ανταποκρίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο: "Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο"!
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους αλλά και σε ενήλικο κοινό.
Γλώσσα: Χωρίς λόγια, Διάρκεια: 50’
Ο θίασος
Ένας ανεξάρτητος θεατρικός θίασος από τη Γερμανία. Σκηνοθετεί παραστάσεις για παιδικό, νεανικό και ενήλικο κοινό.
Οι παραστάσεις τους επικεντρώνονται στο είδος του κουκλοθεάτρου, όπου οι μεγάλες και τεχνικά περίτεχνες μαριονέτες, συνυπάρχον αρμονικά με την εκλεπτυσμένη επιλογή μουσικής και τον επαγγελματικό χορό. Οι παραστάσεις τους παρουσιάζονται τόσο σε μεγάλες εκδηλώσεις, όσο και σε φυλακές με νεαρούς εγκληματίες.
Ο θίασος περιοδεύει σε όλο τον κόσμο και συμμετέχει σε Φεστιβάλ, από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Κορέα, τη Νότια Αμερική και την Αφρική.
Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: «Best Puppets», «Best Actors», «Best Visual Art Performance» και «First Public Prizes».

  • Eugenio Navarro/La Puntual de Barcelona (Ισπανία)
    Παρασκευή 18/10/2024, στις 8 μ.μ.
    “Rutinas” 
    («Ρουτίνες»)
    Παράσταση Θεάτρου Κούκλαςγια παιδιάεφήβουςενήλικες
image

Η παράσταση «Rutinas» είναι μια παραληρηματική κωμωδία με γαντόκουκλες για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Ένα κουκλοθέατρο εμπνευσμένο από την ευρωπαϊκή λαϊκή παράδοση που εδώ και αιώνες παίζεται σε δρόμους, πλατείες, πάρκα και μικρά θέατρα. Όπως δηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος, οι «Ρουτίνες» είναι μια διαδοχή "Ιστοριών" με τη συμμετοχή των πιο εμβληματικών χαρακτήρων του ρεπερτορίου των παραδοσιακών μαριονετών. Πρωταγωνιστής ο τρομερός Μαλίκ, ο οποίος αυτή τη φορά αντιμετωπίζει την εξέγερση όλων των χαρακτήρων και των σκηνικών στοιχείων που συμμετέχουν στην παράσταση, σε μια ξεκαρδιστική κωμωδία με κούκλες.
Γλώσσα: Χωρίς λόγια, Διάρκεια: 50’
Ο θίασος
Ο Eugenio Navarro γεννήθηκε στο Las Palmas de Gran Canaria το 1953. Αποτελεί σημείο αναφοράς στον κόσμο του κουκλοθεάτρου στην Ισπανία από τότε που συνίδρυσε την ομάδα κουκλοθεάτρου «La Fanfarra», μια από τις πιο γνωστές στην Ευρώπη, στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Σήμερα διευθύνει μαζί με τον γιο του Néstor Navarro το «La Puntual», ένα θέατρο της Βαρκελώνης αφιερωμένο στον κόσμο των Polichinelas, και συνεχίζει να συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
Tον Θίασο υποστηρίζει το Ινστιτούτο Καταλανικού Πολιτισμού RAMON LLULL.

  • Jordi Bertran (Ισπανία)
    Σάββατο 19/10/2024, 6 μ.μ. & 9 μ.μ.
    "…
    Point” («…Σημείο»)
    Παράσταση Θεάτρου Κούκλας, για παιδιά, εφήβους, ενήλικες
image

Το 1990, ο διεθνούς φήμης μαριονετίστας, Jordi Bertran και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν τη δημιουργία μιας παράστασης εμπνευσμένης από τον κόσμο της ποιήτριας Joan Brossa.
Με μερικά μόνο μπαλάκια φελιζόλ, γραμμές και γράμματα αφρολέξ, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα θέαμα που συνεχίζει να αιχμαλωτίζει το κοινό και στις πέντε ηπείρους μέχρι σήμερα.
Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Jordi Bertran επισκέπτεται ξανά αυτά τα σημεία του αλφαβήτου, για να δημιουργήσει αυτή τη νέα σκηνική πρόταση. Μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, ο βετεράνος κουκλοπαίκτης παρουσιάζει μια σειρά από ιστορίες που συνθέτουν την παράσταση «…Σημείο».
Ένα ταξίδι σε έναν δημιουργικό κόσμο που κατοικείται από χαρακτήρες με μεγάλη θεατρικότητα, διασκεδαστικό και αντιφατικό, γεμάτο τρυφερότητα και υποβόσκουσες συγκρούσεις.
Γλώσσα: Χωρίς λόγια, Διάρκεια: 60'
Ο θίασος
Ο Jordi Bertran είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους Κουκλοπαίκτες, με εκπληκτική δεξιοτεχνία στο χειρισμό μαριονέτας.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1977 στο εργαστήριο μαριονέτας του Pepe Otal και του διάσημου μαριονετίστα Harry Tozer.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Charleville - Γαλλία, Tokyo - Ιαπωνία, Tampa - Η.Π.Α, Belo Horizonte - Βραζιλία, Moscow - Ρωσία, Monterey - Μεξικό, Macao - Κίνα, κ.ά.), καθώς και σε παραγωγές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Έχει διδάξει σε πολλές πόλεις, όπως το Σάο Πάολο, η Λισσαβόνα, η Οαχάκα (Μεξικό), η Φλοριανάπολις (Βραζιλία).
Η παράσταση του «Anthologia» (1987), έχει βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ (Βραβείο Καλύτερης Παράστασης, Κάννες - Γαλλία, Bucarest - Ρουμανία, Valencia - Ισπανία, San Elpidio - Ολλανδία / Βραβείο Κοινού, Saint-Gervais - Γαλλία, Bello Horizonte -Βραζιλία, κ.ά.).

Ιnfo
 (Κουκλοπαραστάσεις)
Που:
 «Εργαστήρι Μαιρηβή» (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5222181, 6942420062) 
Πότε:

-Σάββατο 12/10 & Κυριακή 13/10/2024 - Θίασος “The Fifth Wheel” - Γερμανία - Παράσταση Extraordinary Voyage” («Εξαιρετικό Ταξίδι»)
Παρασκευή 18/10/2024 - Θίασος Eugenio Navarro/La Puntual de Barcelona - Ισπανία - Παράσταση “Rutinas” («Ρουτίνες»)
Σάββατο 19/10/2024 - Θίασος “Jordi Bertran” - Ισπανία - Παράσταση “…Point”                («…Σημείο»)
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Κρατήσεις: 2105222181 - 6942420062

image

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται, τα επόμενα Σαββατοκύριακα για το ευρύ κοινό & τις καθημερινές για Σχολεία, με:
- Παραστάσεις από Έλληνες Κουκλοπαίκτες
- Κουκλοπαραστάσεις από το «Εργαστήρι Μαιρηβή»
- Αφηγήσεις από Έλληνες και ξένους Παραμυθάδες
- Λέσχη Αφήγησης - Αποσπερίδες παραμυθιών, με κάλεσμα στο κοινό να πει και να ακούσει ιστορίες
- Εργαστήρια και Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά, εφήβους, ενήλικες
- Ημερίδες για την Τέχνη της Κούκλας και της Αφήγησης
-«Το Επισκεπτήριο» - Έκθεση με κούκλες φτιαγμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας
- Εκδηλώσεις με τη Διεθνή Αμνηστία για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη

Το Επετειακό Πολυθεματικό Φεστιβάλ «Εργαστήρι Μαιρηβή»: 25 Χρόνια Κουκλοθέατρο και Παραμύθι τελεί υπό την Αιγίδα και τη Στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

"Εργαστήρι Μαιρηβή"
Κουκλοθέατρο – Μουσείο Κουκλοθεάτρου
Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
Τηλ.: 2105222181, 6942420062
 Email: 
info@mairivi.gr , www.mairivi.gr

 Με την υποστήριξη:

 

 

 

Χορηγοί Επικοινωνίας:

 


 

 

 

 

 



 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".