ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «Η ΦΥΓΗ» |ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΙΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Η ΦΥΓΗ» |ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΙΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1922 | ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ

 


Την  Τρίτη 1 Οκτωβρίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Γ. Κιουσόπουλου, με τίτλο «Η Φυγή»

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά,

Γιώργος Γεννηματάς, Πρέσβης ε.τ.

Δημήτριος Κιουσόπουλος, Δημοσιογράφος, Επιμελητής του βιβλίου

Τάκης Κιουσόπουλος, Εισηγητής- Συντονιστής

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://shorturl.at/EJuQ4

 


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο ∆ημήτριος Κιουσόπουλος ανήκε σε μια γενιά Ελλήνων, γεννημένων γύρω στο 1900, που έζησε σχεδόν όλους τους μεγάλους πολέμους: τους Βαλκανικούς, τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, την εκστρατεία στην Ουκρανία, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Β΄ Παγκόσμιο, τον Εμφύλιο. Το συγκλονιστικό κείμενό του κρατά ακόμα τη μυρωδιά από την καθημερινή επαφή με τον θάνατο, τις στερήσεις και τις ταλαιπωρίες, που αποτέλεσαν μέρος και της δικής του, προσωπικής πορείας. Το βιβλίο του, που γράφτηκε το 1972, δεν αποτελεί μια νωπή μαρτυρία από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τη δική του μοναδική και αξιομνημόνευτη εμπειρία με ορισμένες μεταγενέστερες προσθήκες,κρατώντας σχεδόν αναλλοίωτη την αμεσότητα των περιγραφών, παρεμβάλλοντας συμπεράσματα για την ελληνική πολιτική κουλτούρα και τις χρόνιες ελλείψεις του ελληνικού κράτους από τότε μέχρι και σήμερα, τα οποία –πάνω από έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή– παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα.

Με χαρακτηριστική αμεσότητα, η πένα του και ο φορτισμένος συναισθηματικός του κόσμος ξεδιπλώνονται στο χαρτί και συνθέτουν με γλαφυρό τρόπο τις μέρες και τις νύχτες αυτού του έπους που παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πεπρωμένου.

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα


Ο Δημήτριος Κιουσόπουλος γεννήθηκε το 1897 στην Ανδρίτσαινα. Το 1915 αποφοίτησε από το γυμνάσιο και εγγράφηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1917 στρατεύτηκε για πρώτη φορά και το 1921 στάλθηκε στη Μικρά Ασία, όπου παρέμεινε μέχρι την αποχώρηση του ελληνικού στρατού τον Σεπτέμβριο του 1922, και κατόπιν στη Στρατιά του Έβρου, από όπου αποστρατεύτηκε οριστικά τον Σεπτέμβριο του 1923. Μεταξύ των επιστρατεύσεων, εργάστηκε το 1920 ως δόκιμος οικονομικός υπάλληλος στο ταμείο Κορίνθου και το 1923 ως μόνιμος στο ταμείο Ανδριτσαίνης. Το 1924 πήρε το πτυχίο της φιλολογίας και το 1925 διορίστηκε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Εργάστηκε σε διάφορα σχολεία, κυρίως στην Αθήνα. Συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής Α΄ τάξεως από την Πτολεμαΐδα το 1952 και συνέχισε σε ιδιωτικά σχολεία. Εξέδωσε το περιοδικό Ολυμπιακά Χρονικά, ασχολήθηκε με τη μετάφραση αρχαίων συγγραφέων, τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων, μονογραφιών, κ.ά. Η Φυγή γράφτηκε το 1972 και είναι το μόνο γνωστό αφηγηματικό του έργο. Έφυγε από τη ζωή το 1989.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".