SNFCC Green Weekend | Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη

 

Μεταμόρφωση είναι η λέξη-κλειδί για το μέλλον των πόλεων.

Eνα συναρπαστικό διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον έρχεται, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ. Με κεντρική θεματική Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη, το SNFCC Green Weekend, μάς προ(σ)καλεί να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την καθημερινότητα και τις επιλογές μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Για δύο ολόκληρες ημέρες το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό εργαστήριο και γεμίζει με δράσεις σε όλους τους ανοιχτούς του χώρους, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο, για όλες τις ηλικίες, που περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις, εκθέσεις, προβολή ταινίας, συναυλία, flower market καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες, ανάμεσά τους και ποικίλες ποδηλατικές δράσεις.

Ελάτε να αλλάξουμε την πόλη μαζί!
Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Μη χάσετε:
Ομιλίες και Συζητήσεις στον Θόλο
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Με πυρήνα τον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ δίνει βήμα σε σημαντικούς πομπούς ιδεών που πυροδοτούν τον διάλογο για τη σύγχρονη πόλη με θεματικές όπως: προκλήσεις της πόλης σήμερααστικό τοπίο και ψυχική υγείαπράσινες όψεις του αστικού τοπίου.

Όλες οι δράσεις του Θόλου προσφέρονται με ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς την Αγγλική γλώσσα καθώς και με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
.

→ Περισσότερα

Maurizio Carta, «Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη»
Κεντρική ομιλία

Ο Ιταλός Πολεοδόμος και Αρχιτέκτονας, Maurizio Carta, Καθηγητής αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο θα μιλήσει για τις προκλήσεις των δυτικών πόλεων και τον τρόπο διαχείρισής τους με το βλέμμα στραμμένο στον ορίζοντα της προστασίας του περιβάλλοντος και στη διαμόρφωση μιας «συμμαχίας» μεταξύ πόλεων, φύσης και κατοίκων.

Κυριακή 22/09, 20:30 | Θόλος
→ Περισσότερα

Εκθέσεις

Lightbattle X
Φωτιστική Εγκατάσταση

Δύο φωτεινές αψίδες φιλοξενούν τέσσερα ποδήλατα. Οι επισκέπτες καλούνται να ανέβουν στα ποδήλατα και να διαγωνιστούν μεταξύ τους. Όσο πιο γρήγορα ποδηλατούν, τόσο πιο έντονα φωτίζονται τα χρώματα της αψίδας. Όσοι νικήσουν, θα ανταμειφθούν με μια φαντασμαγορική έκρηξη φωτός. 

→ Περισσότερα


Φωτογραφία: Frank Hondema

Όλγα Δέικου | Ακάλυπτοι
Έκθεση φωτογραφίας

Τα φωτογραφικά έργα της Όλγας Δέικου αποτυπώνουν αστικά τοπία στον παρόντα χρόνο. Μπροστά στα μάτια μας υψώνονται επιβλητικοί κτιριακοί όγκοι έναντι των οποίων το υποκείμενο, ενδεχομένως, νιώθει να συνθλίβεται. Φαντασία ή πραγματικότητα;

→ Περισσότερα


Φωτογραφία: Όλγα Δέικου
Σπύρος Μπακάλης | RIDE AΘENS 
Έκθεση φωτογραφίας

Ποιοι και ποιες χρησιμοποιούν το ποδήλατο στην Αθήνα;
Μέσα από μια σειρά 49 φωτογραφιών, η έκθεση “RIDE AΘENS” του Σπύρου Μπακάλη παρουσιάζει πορτραίτα αστικών ποδηλατών στους δρόμους της Αθήνας.

→ Περισσότερα


Φωτογραφία: Σπύρος Μπακάλης
Ανθρώπινοι Οικισμοί | Βιώσιμες Κοινότητες
Έκθεση Αρχιτεκτονικών Μελετών

Αντλώντας έμπνευση από τη θεματική του διημέρου και τους Ανθρώπινους Οικισμούς του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, το ΚΠΙΣΝ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε νέους/ες αρχιτέκτονες και φοιτητές/τριες αρχιτεκτονικής να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια νέα «εντοπία».

→ Περισσότερα


Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος
Το αλάτι της γης
Προβολή ταινίας

Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του Βιμ Βέντερς, (Buena vista social club, Pina).

→ Περισσότερα
Ergon Ensemble | Terry Riley, “In C”
Συναυλία

Την ώρα της δύσης του ήλιου, μια μοναδική συναυλία/εμπειρία στα Φυτεμένα Δώματα του ΚΠΙΣΝ, από το διεθνώς καταξιωμένο Ergon Ensemble, που παρουσιάζει το έργο του μινιμαλιστή Αμερικανού συνθέτη Terry Riley, “In C”.

→  Περισσότερα
Ποδηλατικές δράσεις 

Το ποδήλατο είναι ένας φίλος που σηκώνει εσένα και τα βάρη σου. Με αφορμή το SNFCC Green Weekend, μπορείς κι εσύ να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου μέσα από μία σειρά δράσεων.

→ Περισσότερα


Φωτογραφία: Σπύρος Μπακάλης
3o Open Agora: Περιβάλλον

Η ανοιχτή αγορά του ΚΠΙΣΝ επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και να ενισχύσει τις συμμετέχουσες οργανώσεις, προωθώντας τη διάδραση και τη συνεργασία.

→  Περισσότερα


Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Εργαστήρια και δράσεις

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς μπορούν να κάνουν την πόλη τους πιο «πράσινη» μέσα από ένα διαδραστικό εργαστήριο υπό την επιμέλεια του Γιάννη Σαρακατσάνη. Επανασχεδιάζουν χώρους της καθημερινότητάς τους σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας και δημιουργούν το δικό τους φυτολόγιο, ενώ μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν πώς μπορούν να προστατέψουν τη φύση και τη βιοποικιλότητα στις αστικές περιοχές.

→ Περισσότερα

Φωτογραφία: Δανάη Κοκκινάκη
SNFCC Youth Council Station

Μπορούμε να οραματιστούμε μία μητρόπολη όπως η Αθήνα, βιώσιμη και περισσότερο πράσινη; Πώς μπορούν η φαντασία και τα συναισθήματά μας να μετουσιωθούν σε βιώσιμες δράσεις; Το SNFCC Youth Council συμβάλλει με τον τρόπο του στο πρόγραμμα του διημέρου με τρεις ξεχωριστές δράσεις στο Ξέφωτο.

→  Περισσότερα
Flower Market


Για πρώτη φορά, στήνεται μια υπαίθρια αγορά λουλουδιών μέσα στον μεγαλύτερο δημόσιο αστικό Μεσογειακό Κήπο!


→ Περισσότερα

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Διαδραστικό Περίπτερο της L'Oréal Hellas

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις πρωτοβουλίες της εταιρίας για την προστασία του περιβάλλοντος, να ενημερωθούν για τις βιώσιμες πρακτικές, καθώς και να συμμετάσχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες.

→  Περισσότερα
Υποστηρικτές SNFCC Green Weekend:
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας,
 L'Oréal Hellas
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW), παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210 στρεμμάτων, που αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €633 εκατομμύρια ($764 εκατομμύρια).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".