Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε την ποιητική συλλογή "Αστρικοί ταξιδιώτες";

Ο έρωτας και η μούσα μου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τον τίτλο της συλλογής; Τι συμβολίζουν οι "Αστρικοί ταξιδιώτες" για εσάς;

Οι αστρικοί ταξιδιώτες είναι συνομώτες και εραστές.  Δεν ανήκουν στην γη. Η γη είναι μικρή για εκείνους. Ανήκουν στο σύμπαν ολόκληρο. Είναι παιδιά του έρωτα, της μουσικής, της θάλασσας, του ήλιου, των αστεριών, της μέθης της ζωής.


Ποιες είναι οι κύριες θεματικές που εξερευνάτε στα ποιήματά σας;

Τα ποιήματα μου αφορούν όλα τον έρωτα. Το εσωτερικό και το σωματικό ταξίδι του. Το ξύπνημα της άνοιξης των εραστών.

Ποιες είναι οι προσωπικές σας εμπειρίες ή σκέψεις που ενέπνευσαν τα ποιήματα όπως "Το σώμα" και "Νυχτερινή εξόρμηση σε λευκά ταβάνια";

Η απόσταση. Πολλές φορές αυτή είναι αναπόφευκτη ακόμα κι αν δεν είναι επιθυμιτή από τους εραστές. Και τα δυο αυτά ποιήματα με διαφορετικό τρόπο το καθένα, αναφέρονται σε αυτήν. Η απόσταση πολλές φορές είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Μεγαλώνει την επιθυμία και δίνει χωροχρόνο στους εραστές να εξερευνήσουν τον ευατό τους ατομικά για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο μαζί ως αναγεννημένα όντα.

Πολλοί τίτλοι των ποιημάτων αναφέρονται σε πλανήτες και αστρονομία. Ποια είναι η σημασία αυτών των αναφορών στην ποίησή σας;

Είναι ένας τρόπος για να σπάσω το πεπερασμένο την αθρώπινης φύσης μας. Ο έρωτας για εμένα μοιάζει με το σύμπαν, γνωρίζουμε ναι μεν ότι το δικό μας σύμπαν είναι πεπερασμένο μα έχουμε άγνοια στο τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει το πέρα απο αυτό. 

Στο ποίημα "Το σώμα" αναφέρεστε στην αίσθηση του πόνου και της αμέλειας. Πώς συνδέονται αυτά τα συναισθήματα με την προσωπική σας πορεία και δημιουργία;

''Το σώμα'', για εμένα είναι μοιάζει με μια διττη ωδή στη δύναμη του ανεκπλήρωτου, στο πόνο και την ηδονή που αυτό φέρνει ταυτόχρονα. Από την άλλη υπάρχει ο πόνος και η ηδονή της πραγμάτωσης, με απόλυτη συνειδητότητα που τελικά μοίαζει να είναι αναπόκευκτη για τους εραστές.

Πώς θα περιγράφατε το ποιητικό σας στυλ; Υπάρχουν συγκεκριμένοι ποιητές ή λογοτεχνικά ρεύματα που σας έχουν επηρεάσει;

Κάποιες φορές οι λέξεις και οι χαρακτηρισμοί μας εγκλωβίζουν μέσα τους. Θα ήθελα να το αποφύγω αυτό το κλουβί. Διαβάζω αρκετά και διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Καθετί με οδηγεί στο να με γνωρίσω καλύτερα. Η αρχή είναι πάντοτε ο ευατός μας. Αν αγαπάω κάποιον βαθιά όμως, αυτός είναι ο Οδυσσέας Ελύτης.

Η συλλογή περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά θέματα και εικόνες. Πώς διαλέγετε τις λέξεις και τις εικόνες που χρησιμοποιείτε στα ποιήματά σας;

Όλες οι εικόνες και οι λέξεις συνδέονται μεταξύ.


Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε ένα ποίημα; Ξεκινάτε από μια συγκεκριμένη ιδέα ή αφήνετε τη δημιουργικότητά σας να ρέει ελεύθερα;

Η ίδεα είναι πάντοτε ο έρωτας και το συναίσθημα και το τι αποτύπωμα αφήνουν πάνω στον άνθρωπο. Η γραφή μου γυρίζει γύρω από αυτήν την ιδέα και αποτυπώνεται τελικά με λέξεις αυθόρμητα.



Ποιο είναι το κύριο μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσω της συλλογής "Αστρικοί ταξιδιώτες";

Είμαστε όλοι παιδιά ακόμα κι αν είμαστε ενήλικα παιδιά. Μεγαλώνοντας όμως και αποκτώντας ρόλους πολύπλευρους αφήνουμε στην άκρη την αθωότητα, αυτο το ξάφνιασμα που βιώνουν τα παιδιά σε κάθετι νέο, τον μη φόβο προς το άγνωστο, τη λαχτάρα της περιπέτειας. Συνηθίζουμε να βαριόμαστε. Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που όμως παραμένει ένα περιπετειώδες και περίεργο παιδί που θέλει να βουτήξει το δαχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί.

Ποιες αντιδράσεις έχετε λάβει από τους αναγνώστες σας μέχρι στιγμής; Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αντίδραση που σας συγκίνησε ή σας επηρέασε ιδιαίτερα;

Με συγκίνησε ο Λ. αφού διάβασε τους αστρικούς μου είπε ότι για εκείνον, έχω καταφέρει να γράψω με τον δικό μου τρόπο, δίχως να θυμίζω κανέναν άλλον.

Πώς ελπίζετε ότι θα αισθανθούν οι αναγνώστες μετά την ανάγνωση των ποιημάτων σας; Τι συναισθήματα θέλετε να προκαλέσετε;

Δεν έχω τέτοιες σκέψεις. Ο καθένας είναι ελεύθερος να νοιώσει με τον δικό του τρόπο και να αγγιχτεί το μέσα του όπως αυτός μπορεί κι επιθυμεί. 

Έχετε ήδη κάποιες ιδέες για την επόμενη ποιητική σας συλλογή ή κάποιο άλλο λογοτεχνικό έργο;

Η επόμενη ερωτική ποιητική μου συλλογή θα ονομάζεται ''Αφροδίτες'' και κατά έναν τρόπο είναι η συνέχεια των αστρικών.

Υπάρχουν άλλες θεματικές ή είδη που θα θέλατε να εξερευνήσετε στο μέλλον;

Η θεματική μου για την ώρα θα παραμείνει ο έρωτας, όμως θα με ενδιέφερε να τον εκφράσω με την μορφή πρόζας.


Ποιο είναι το όραμά σας για την ποίησή σας και πώς θέλετε να εξελιχθείτε ως ποιήτρια στο μέλλον;

Άγνωσται αι βουλαί της κυρίας!

Πώς ισορροπείτε την καθημερινή σας ζωή με τη συγγραφή; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο περιβάλλον ή συνθήκες που προτιμάτε όταν γράφετε;

Μου αρέσει να γράφω σε αναπάντεχες χρονικές στιγμές κυρίως όταν είμαι περιτρυγιρισμένη από άγνωστους ανθρώπους. Γράφω κυρίως σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ταξί, μπαρ και καράβια. 

Τι είναι αυτό που σας δίνει τη μεγαλύτερη χαρά στη διαδικασία της συγγραφής;

Η γέννηση. Καθε σκέψη αφού λεκτικοποιηθεί και γραφτεί μοιάζει με την γέννηση μιας νέας ζωής που αποκτάει τη δική της υπόσταση και οντότητα. 


Πώς επηρεάζουν οι προσωπικές σας εμπειρίες και η καθημερινή σας ζωή την ποιητική σας δημιουργία;

Δε θα μπορούσα παρά μόνο να γράφω ποίηση βιωματικά. Η φαντασία και η μυθοπλασία, μου μοιάζουν ταιριαστά για άλλους ειδους λόγο και όχι για τον ποιητικό.


Της Αλεξίας Βλάρα, 1/9/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις