Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".

 

1. Ο τίτλος του βιβλίου «Είμαι ό,τι θυμάμαι» αναφέρεται στη σημασία της μνήμης. Πιστεύετε ότι η μνήμη είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την ταυτότητα ενός ανθρώπου; Πώς διαχειρίζεται η ηρωίδα σας, η Τζόυς, τις αναμνήσεις της;

🖋️ Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Η μνήμη, επομένως, παίζει καθοριστικό ρόλο στο ποιοι είμαστε, καθώς συνδέει το παρελθόν με το παρόν και επηρεάζει τις αποφάσεις μας.

Η ηρωίδα, Τζόυς, φαίνεται να αντιμετωπίζει τις αναμνήσεις της με μια αμφιθυμία. Από τη μια πλευρά, οι αναμνήσεις τη βαραίνουν, καθώς πολλές είναι επώδυνες, όμως από την άλλη αποτελούν σημαντικό μέρος της ταυτότητάς της. Προσπαθεί να διαχειριστεί αυτές τις αναμνήσεις, άλλοτε αγκαλιάζοντάς τες κι άλλοτε αποφεύγοντάς τες, με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό της και να προχωρήσει στη ζωή της.


 

2. Η Τζόυς φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν και στις εμπειρίες της. Πώς πιστεύετε ότι το παρελθόν επηρεάζει τις σύγχρονες ζωές των ανθρώπων, και πώς μπορούμε να απαγκιστρωθούμε από τις δύσκολες εμπειρίες;

🖋️Το παρελθόν επηρεάζει βαθιά τις σύγχρονες ζωές μας, καθώς οι εμπειρίες και τα τραύματα διαμορφώνουν τις αντιλήψεις, τις αποφάσεις και την ποιότητα στις σχέσεις μας. Συχνά, οι δύσκολες εμπειρίες μπορεί να μας καθηλώνουν, όπως συμβαίνει με τη Τζόυς, που παραμένει εγκλωβισμένη σε αυτές.

Για να απαγκιστρωθούμε, θεωρώ πως χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα τραύματα και να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτές, αποδεχόμενοι τον πόνο χωρίς να τον αφήνουμε να καθορίζει το μέλλον. Η αυτογνωσία, η συγχώρεση –του εαυτού μας και των άλλων– και η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντικά βήματα και μπορούν να μας βοηθήσουν να αφήσουμε πίσω ό,τι μας βαραίνει, να  προχωρήσουμε και να ζήσουμε πιο ελεύθερα στο παρόν.

 

3. Ο πρώτος έρωτας της Τζόυς, ο Μάνος, επιστρέφει στη ζωή της μετά από χρόνια. Πώς αντιμετωπίζει η ηρωίδα σας αυτή την επιστροφή; Πιστεύετε ότι οι παλιές σχέσεις μπορούν να ξαναζωντανέψουν ή είναι καταδικασμένες να αποτύχουν;

🖋️ Η Τζόυς αντιμετωπίζει την επιστροφή του Μάνου με ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς επανέρχονται παλιές μνήμες και συναισθηματικά τραύματα. Παρά την αρχική αναστάτωση, η επανεμφάνισή του τη φέρνει αντιμέτωπη με το παρελθόν και την ανάγκη να το διαχειριστεί.

Η γνώμη μου είναι, πως οι παλιές σχέσεις μπορούν να ξαναζωντανέψουν, αλλά αυτό εξαρτάται από την ωριμότητα, την εξέλιξη και τη θέληση των ανθρώπων να διορθώσουν τα προβλήματα του παρελθόντος. Αν έχουν μάθει από τις παλιές τους εμπειρίες και είναι πρόθυμοι να δουλέψουν πάνω στη σχέση με νέες βάσεις, υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας.

Ωστόσο, αν τα παλιά μοτίβα και τα άλυτα ζητήματα παραμένουν, η σχέση μπορεί να είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Συχνά οι παλιές πληγές και οι συναισθηματικές αποσκευές μπορεί να δυσκολέψουν την επιτυχία μιας επανασύνδεσης, καθιστώντας τέτοιες προσπάθειες ευάλωτες σε αποτυχία.

Η ειλικρινής επικοινωνία και η προσωπική ανάπτυξη είναι κρίσιμα στοιχεία για να έχει μια δεύτερη ευκαιρία πραγματικό αποτέλεσμα.

 

4. Η Ικαρία παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και στην ανάρρωση της Τζόυς. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς αυτό το νησί και γιατί το επιλέξατε ως καταφύγιο για την ηρωίδα σας;

🖋️ Η Ικαρία αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο ηρεμίας, απλότητας και εσωτερικής γαλήνης. Είναι ένα νησί με αργούς ρυθμούς ζωής και έντονη σύνδεση με τη φύση, ιδανικό για την αναζήτηση ισορροπίας και αυτογνωσίας. Για την Τζόυς, η Ικαρία λειτουργεί ως καταφύγιο, ένας τόπος που τη βοηθά να αποδράσει από το βάρος του παρελθόντος και να βρει τον εαυτό της.

Επέλεξα την Ικαρία γιατί το μοναδικό της περιβάλλον, σε συνδυασμό με την αίσθηση του χρόνου που κυλά διαφορετικά, προσφέρει στην ηρωίδα μια ευκαιρία αναγέννησης και ψυχικής ανάρρωσης.

 

5. Στο βιβλίο σας, η Τζόυς βρίσκει νέες ευκαιρίες, είτε μέσα από τον Άλεξ είτε μέσα από την υιοθέτηση της Δανάης. Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι αξίζουν πάντα δεύτερες ευκαιρίες, και πώς επηρεάζουν αυτές οι ευκαιρίες την εξέλιξη της ζωής;

🖋️ Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν δεύτερες ευκαιρίες, καθώς αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε προσωπική εξέλιξη και αναγέννηση. Στην περίπτωση της Τζόυς, οι νέες ευκαιρίες, όπως η σχέση με τον Άλεξ και η υιοθέτηση της Δανάης, της προσφέρουν τη δυνατότητα να ξαναχτίσει τη ζωή της και να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος.

Οι δεύτερες ευκαιρίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να επανεξετάσουν τα λάθη τους, να μάθουν από αυτά και να εξελιχθούν. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, δίνοντας την ευκαιρία να ξεκινήσει κανείς ξανά, με περισσότερη σοφία και συνείδηση.

 

 6. Υπάρχουν στοιχεία από την προσωπική σας ζωή που μεταφέρατε στο βιβλίο; Πόσο επηρεάστηκε η Τζόυς από τις δικές σας εμπειρίες;

🖋️ Ναι, υπάρχουν στοιχεία από την προσωπική μου ζωή που ενσωματώθηκαν στο βιβλίο. Όπως οι εμπειρίες μου με τη μνήμη, οι ανθρώπινες σχέσεις και η διαδικασία αυτογνωσίας επηρέασαν τη δημιουργία της Τζόυς.

Αν και δεν είναι άμεσο αντίγραφο δικών μου βιωμάτων, ο συναισθηματικός της κόσμος και οι εσωτερικές της αναζητήσεις αντλούν από προσωπικά συναισθήματα και σκέψεις.

Αν και η ηρωίδα είναι φανταστική, πιθανόν να αντικατοπτρίζει κομμάτια της προσωπικής μου ζωής, όπως συναισθηματικές καταστάσεις ή στοιχεία του χαρακτήρα μου. Οι εμπειρίες, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα από τη δική μου ζωή μπορεί να έχουν επηρεάσει τον τρόπο που η Τζόυς αντιμετωπίζει το παρελθόν, τις σχέσεις της και τις δυσκολίες που συναντά, προσδίδοντάς της ρεαλισμό και βάθος.

 

 7. Ως το πρώτο σας μυθιστόρημα, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του; Υπήρχε κάποια στιγμή που σκεφτήκατε να εγκαταλείψετε το εγχείρημα;

🖋️ Οι μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη συγγραφή του πρώτου μου μυθιστορήματος ήταν η οργάνωση της πλοκής, η ανάπτυξη πολύπλευρων χαρακτήρων και η σύνδεση μεταξύ τους. Η σημαντικότερη όμως πρόκληση ήταν η διαχείριση των συναισθημάτων μου.

Υπήρξαν στιγμές δύσκολες, ειδικά όταν προσπαθούσα να αποδώσω πλήρως τα συναισθήματα που ήθελα να εκφράσω!

Η διατήρηση της συνέπειας και η επιθυμία μου να βγει ένα αληθοφανές αποτέλεσμα στην αφήγηση ήταν επίσης δύσκολη. Όμως δεν σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή, να εγκαταλείψω το εγχείρημα.

Ωστόσο, η πίστη μου, η επιμονή και η αγάπη μου για τη συγγραφή, η ανάγκη να ολοκληρώσω την ιστορία και να δώσω «φωνή» στην Τζόυς με ώθησαν να συνεχίσω και να ξεπεράσω τις δυσκολίες ολοκληρώνοντας έτσι με μεγάλη χαρά το έργο μου, βάζοντας τη λέξη «ΤΕΛΟΣ» και  φυσικά εκπληρώνοντας τον στόχο που «μου» είχα θέσει!

 

 8. Είστε πτυχιούχος κλασικού πιάνου. Πώς έχει επηρεάσει η μουσική τη συγγραφή σας; Υπάρχουν σημεία του βιβλίου όπου νιώθετε ότι η μουσική «ακούγεται» μέσα από τις λέξεις;

🖋️ Η μουσική έχει επηρεάσει βαθιά τη συγγραφή μου, καθώς μου έχει διδάξει ρυθμό, αρμονία και συναισθηματική έκφραση, τα οποία μεταφέρω και στο γράψιμο.

Στη συγγραφή, προσπαθώ να αποτυπώνω μια ροή που θυμίζει μουσική σύνθεση, με εναλλαγές έντασης και ηρεμίας.

Ο τρόπος που οι νότες συνδυάζονται σε μια μελωδία αντανακλάται στη ροή των λέξεων και την ατμόσφαιρα του βιβλίου. Υπάρχουν σημεία στο βιβλίο όπου η μουσική «ακούγεται» μέσα από τις λέξεις, είτε μέσω της συναισθηματικής ατμόσφαιρας είτε μέσω του τρόπου που οι σκηνές εξελίσσονται σαν μελωδίες, ακολουθώντας έναν ρυθμό που αγγίζει τις εσωτερικές πτυχές της ψυχής των χαρακτήρων.

Με τον ρυθμό της γραφής να μοιάζει με μουσική σύνθεση, δημιουργώ συναισθήματα παρόμοια με εκείνα που προκαλεί μια μουσική εμπειρία.

 

9. Στο βιβλίο σας, η σχέση της Τζόυς με την κόρη της φίλης της είναι πολύ σημαντική. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι οικογενειακοί δεσμοί στη ζωή σας και πώς τους αποτυπώσατε στην ιστορία;

🖋️ Οι οικογενειακοί δεσμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου, καθώς προσφέρουν στήριξη, αγάπη, σεβασμό και κατανόηση. Στο βιβλίο, η σχέση της Τζόυς με την κόρη της φίλης της, λειτουργεί ως καθρέφτης των δικών μου οικογενειακών σχέσεων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σύνδεση και προστασία.

Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή μου, και αυτό αντικατοπτρίζεται στη σχέση της Τζόυς με την κόρη της φίλης της. Στο βιβλίο, η σχέση αυτή αναδεικνύει την έννοια της «επιλεγμένης» οικογένειας, πέρα από τους βιολογικούς δεσμούς, και την αλληλεπίδραση γενεών. Προσπαθώ να αποτυπώσω πώς οι βαθιές ανθρώπινες σχέσεις, είτε οικογενειακές είτε φιλικές, προσφέρουν στήριξη, καθοδήγηση και νόημα στη ζωή, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν και προκλήσεις που μας βοηθούν να εξελιχθούμε.

 

10. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσα από την ιστορία της Τζόυς και τις αναμνήσεις της; Τι θέλετε να μείνει στους αναγνώστες αφού κλείσουν το βιβλίο;

🖋️ Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι οι αναμνήσεις μας, ακόμα κι αν είναι φορτισμένες με πόνο, μπορούν να γίνουν πηγή δύναμης και αυτογνωσίας. Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη για ενσυναίσθηση και συγχώρεση, όχι μόνο προς τους άλλους, αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αφού κλείσουν το βιβλίο, θέλω να μείνει στους αναγνώστες η αίσθηση ότι οι εμπειρίες, καλές και κακές, έχουν τη δική τους αξία, καθώς διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε. Η δύναμη της ανάμνησης δεν είναι μόνο στο να θυμόμαστε, αλλά και στο να κατανοούμε, να μαθαίνουμε και να συνεχίζουμε την πορεία μας πιο συνειδητά. Από τις δικές τους αναμνήσεις, να βρουν την προσωπική τους γαλήνη μέσα από την κατανόηση και την αποδοχή.

Ελπίζω οι αναγνώστες να κατανοήσουν τη σημασία της αποδοχής του παρελθόντος και της αναζήτησης νέων ευκαιριών για να προχωρήσουν στη ζωή τους, κρατώντας πάντα ζωντανές τις αξίες της αγάπης και της συγχώρεσης.

 Της Αλεξίας Βλάρα, 30/9/2024




«Είμαι ό,τι θυμάμαι» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος της Ιωάννας Καράνταλη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.

 

Οπισθόφυλλο:

Η Τζόυς Σμυρναίου είναι μια γυναίκα όμορφη, καλλιεργημένη και μόνη.  Έχει στιγματιστεί από τις εμπειρίες των παιδικών και εφηβικών χρόνων της, από τις ιστορίες του αγαπημένου πατέρα της για τον πόλεμο του ’40, από τον πρώτο της μεγάλο έρωτα, τον Μάνο. Η ζωή τής επιφυλάσσει εκπλήξεις που θα την οδηγήσουν στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Η καλύτερη φίλη της χάνεται απρόσμενα και ο πρώτος έρωτας επιστρέφει έπειτα από χρόνια. Η Δανάη, η κόρη της φίλης της που έφυγε από τη ζωή, γίνεται η δική της κόρη. Και η μοίρα παίζει πάντοτε τα παράξενα παιχνίδια της…

Η Ικαρία είναι το καταφύγιό της, απ’ όπου παίρνει δύναμη για να συνεχίσει. Το νησί αυτό  θα σταθεί η αφορμή για να γνωρίσει τον Άλεξ. Θα μπορέσει άραγε ν’ απαγκιστρωθεί από το παρελθόν και όσα την πληγώνουν ακόμα; Γιατί το παρελθόν είναι ικανό να καταστρέψει ανθρώπινες διαδρομές. Η Τζόυς Σμυρναίου όμως ποτέ δεν ξέχασε· είναι ό,τι θυμάται.

 

Βιογραφικό συγγραφέα:

Η Ιωάννα Καράνταλη γεννήθηκε στην Πάτρα το 1970. Είναι πτυχιούχος κλασικού πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στον χώρο των επιχειρήσεων ως υπεύθυνη μηχανογράφησης. Μένει μόνιμα στην Πάτρα, είναι παντρεμένη και έχει αποκτήσει τρία παιδιά τα οποία είναι η δύναμη της ψυχής της. Το μυθιστόρημα «Είμαι ό,τι θυμάμαι» είναι το πρώτο της συγγραφικό πόνημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.

Επικοινωνία με τη συγγραφέα:

e-mail: ioannakara@gmail.com

 

 

Συγγραφέας: Ιωάννα Καράνταλη
Τίτλος: Είμαι ό,τι θυμάμαι
Σελίδες: 242
Διαστάσεις: 14x21
Τιμή:  14,00 €
ΙSBN 978 618 5742 16 4

Ημερ. κυκλοφορίας: 6/2024
Κωδικός: 2438

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".