Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ | Ο ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (1833-1862) | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

 




ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ευεργετισμός στην ελληνική εκπαίδευση
κατά την οθωνική περίοδο (1833-1862)


ΣΕΙΡΑ: ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ – 20


 
Ο ευεργετισμός των Ελλήνων ομογενών καθώς και των μελών, της ολιγομελούς, τηρουμένων των αναλογιών, εγχώριας αστικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας στη δημόσια εκπαίδευση κατά την οθωνική περίοδο (1833-1862) αποτελεί το βασικό πεδίο μελέτης του βιβλίου. Τα κληροδοτήματα και οι υποτροφίες που προσφέρθηκαν στα θεσμικά όργανα του κράτους (Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία) λειτούργησαν ως μέσο ανάπτυξης τόσο του εκπαιδευτικού θεσμού όσο και της αναδιαμόρφωσης της οικονομίας. Άλλωστε, το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του είχε ένα μεγάλο δημόσιο χρέος το οποίο δεν του επέτρεπε να χαράξει ανεξάρτητες και αυτόνομες πολιτικές, ακόμη και στον εκπαιδευτικό τομέα.
Για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας επιχειρείται ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών των κοινωνικών τάξεων της οθωνικής περιόδου προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι προθέσεις των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων του ελληνικού βασιλείου και των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι επιδράσεις των ευεργετών στη δημόσια εκπαίδευση ευνόησαν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της Μεγάλης Ιδέας και την προσπάθεια μιας πρώτης ιδεολογικής σύνθεσης στοιχείων για τη μετέπειτα φιλελευθεροποίηση της χώρας.
ISBN 978-960-02-4341-3, Σχήμα 14x21, Σελίδες 132, Βάρος(g) 188,
Τιμή €9,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2024

 
O συγγραφέας
Ο Χρήστος Δεληγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Ν.Ο.Π.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις και οι ανακοινώσεις του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια αφορούν στην Ιστορία Θεσμών, στις ιστορικές πηγές, την Πολιτική Ιστορία και την Ιστορία της Εκπαίδευσης.

 
Βρείτε την σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Website
Email
YouTube

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".