☞ Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Σώματος 2024 * Μουσική που Βλέπεις, Χορός που Ακούς * 4 – 10 Νοεμβρίου, Αθήνα

 

 INTERNATIONAL BODY MUSIC FESTIVAL 2024

Music You Can See, Dance You Can Hear

4-10 November, Athens, Greece

 

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Σώματος 2024

Μουσική που Βλέπεις, Χορός που Ακούς

4 – 10 Νοεμβρίου, Αθήνα

 

ibmf.playgroundforthearts.com


 


 

"From all corners of the world...one joyful body"

— National Geographic

 

Mr. Terry and his colleagues in action is like visiting an ANATOMICAL CARNIVAL, where hands, feet, fingers, bellies, rumps and mouths engage in an endless MUSICAL BALLET.

— Wall Street Journal

 

The risers shook as the crowd stomped euphoric approval.

— San Francisco Chronicle

 

Από το 2008, το International Body Music Festival, αναδεικνύει παραδοσιακές και σύγχρονες ομάδες Μουσικής του Σώματος οι οποίες ενσωματώνουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης με μοναδικό μουσικό όργανο το σώμα. Η Μουσική του Σώματος (body music) - φωνή, παλαμάκια, κρουστά με το σώμα - αποτελεί την πιο παλιά μουσική του πλανήτη μας και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στο σταυροδρόμι του ήχου και της κίνησης δημιουργήθηκε η κεντρική της ιδέα: μουσική που βλέπεις, χορός που ακούς.

 

Το IBMF έχει γίνει το επίκεντρο της τέχνης της Μουσικής του Σώματος μέσα από το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και παραστατικό του έργο, δημιουργώντας πρωτογενείς κοινότητες καλλιτεχνών, μαθητών και κοινού με δυναμική παρουσία, σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ εκπροσωπούν τη δυναμική που έχει η συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών διατηρώντας την ξεχωριστή ταυτότητά τους και παρουσιάζουν διεθνείς και τοπικές ομάδες παραδοσιακών και σύγχρονων performance.

 

To IBMF 2024 θα λάβει χώρα 4-10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού-Κεραμεικού. Το φεστιβάλ προσελκύει κοινό από τουλάχιστον 15 χώρες του κόσμου προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δράσεων και σεμιναρίων ενώ παράλληλα παρουσιάζει συναυλίες, παραστάσεις, προβολές, ομιλίες και αυτοσχεδιαστικές βραδιές. Στην φετινή του έκδοση και για πρώτη φορά παγκοσμίως, το IBMF έρχεται με τρεις καινοτόμες  εκδηλώσεις: μία βραδιά προβολών body music dance films συμπεριλαμβάνοντας την παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ 𝘛𝘩𝘳𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘉𝘰𝘥𝘺: 𝘛𝘩𝘦 𝘚𝘵𝘰𝘳𝘺 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘐𝘯𝘵𝘦𝘳𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘉𝘰𝘥𝘺 𝘔𝘶𝘴𝘪𝘤 𝘍𝘦𝘴𝘵𝘪𝘷𝘢𝘭, μία συναυλία όπου συμπράττουν body musicians με καταξιωμένες/ους ελληνίδες/νες μουσικούς, καθώς και την εμφάνιση επαγγελματικής συμπεριληπτικής ομάδας body music που αποτελείται από άτομα με ή χωρίς οπτική ή ακουστική βλάβη.

 

Ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός PLAYGROUND for the arts, σε συνεργασία με τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του IBMF, Κιθ Τέρρυ (Keith Terry), επιμελούνται ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο που εστιάζει στην διαπολιτισμικότητα, την προσβασιμότητα, τις παραδόσεις του κόσμου και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές παραγωγές.

 

 


Το φεστιβάλ φιλοξενεί πάνω από 45 καλλιτέχνιδες/ες, από 12 χώρες του κόσμου.

Ενδεικτικά:

 

Keith Terry/US: Ιδρυτής & Καλλιτεχνικός Διευθυντής του καλλιτεχνικού οργανισμού Crosspulse και του International Body Music Festival, δημιουργός του όρου Body Music, μέντορας των σπουδαιότερων body musicians ανά τον κόσμο. Guggenheim Fellow, μέλος του Ασιατικού Πολιτιστικού Συμβουλίου και αποδέκτης του Βραβείου Lifetime Achievement του Percuaction Global Percussion Network.

 

“Sophisticated and up-to-the-minute in its intellectual appeal, in its multicultural inspirations and in its blending of boundaries between art forms.”

The Washington Post

 

“A virtuoso invertebrate, bending, bouncing, flopping and popping (literally) in our midst but rarely seeming to come down to earth.”

Dance Magazine

 

“Terry lifts you to a philosophical plane of exquisite lucidity usually reached only by means of controlled substances.”

The Village Voice

 

“A unique master of percussive motion”

— SAN FRANCISCO CHRONICLE

 

“…a crossing of cultures, a blurring of boundaries at its most sensitive, most humanistic, and most magical”

National Public Radio

 

Barbatuques/Brazil: Το πιο διάσημο body music γκρουπ στον κόσμο! Στην εκτεταμένη τους πορεία, ξεπέρασαν κατά πολύ τις σκηνές περισσότερων από 30 χωρών, φτάνοντας στα soundtrack του Χόλιγουντ (Rio 2) σε χιλιάδες remix που δημιουργήθηκαν από DJs, και την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Μεγαλύτερές τους επιτυχίες το "Baião Destemperado" και το "Baianá", διαθέσιμα σε όλες τις streaming πλατφόρμες στον κόσμο, με μαζική χρήση σε κανάλια όπως το Instagram και το TikTok. Η πρωτοποριακή γλώσσα που αναπτύχθηκε από το συγκρότημα συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση της μουσικής του σώματος σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα.

 

KeKeÇa Body Percussion Ensemble/Turkey: Ένα από τα μακροβιότερα γκρουπ body music με σπουδαίο καλλιτεχνικό και κοινωνικό έργο. Ιδρύθηκαν από τους Tugay Başar και Timuçin Gürer και εργάζονται από το 2002 κάνοντας παραστάσεις, εκπαιδεύσεις και εργαστήρια, δουλεύοντας για διεθνή και τοπικά έργα για τον πολιτισμό, τις τέχνες και την εκπαίδευση μέσω των κρουστών σώματος και της μουσικής σώματος. Η ομάδα δημιουργεί και υλοποιεί παραστάσεις και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες καθώς και για άτομα με αναπηρία και ευάλωτες ομάδες.

 

Sandy Silva/Canada: Πολυβραβευμένη ερμηνεύτρια, χορογράφος, συνθέτης, παραγωγός και διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοπόρος του percussive dance. Μετά από 35 χρόνια παραστάσεων και διδασκαλίας σε όλο τον κόσμο, μαζί με τη σκηνοθέτιδα Marlene Millar ξεκίνησε το Migration Dance Film Project (MDFP) δημιουργώντας μια σειρά από body music dance films που έχουν προβληθεί διεθνώς κερδίζοντας πολλά βραβεία. Οι ηχητικές χορογραφίες της Silva αντλούν από παγκόσμιες πρακτικές percussive dance και εμπλουτίζονται με κίνηση, φωνή, θέατρο και άψογη μουσικότητα, προκαλώντας μια αίσθηση ταξιδιού και μετανάστευσης.

 

Leela Petronio/France: Κόρη της θρυλικής κλακετίστριας Sarah Petronio, η Leela αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια ερμηνευτικά πολύπλευρη καλλιτέχνιδα. Με πολλά χρόνια διεθνών περιοδειών με την ομάδα STOMP, έχει αναπτύξει μια πρωτότυπη προσέγγιση στον κρουστικό χορό, συνδυάζοντας καθοριστικές επιρροές της καριέρας της - tap dance, hip hop dance, body percussion - και την κουλτούρα της τζαζ.

 

Bryan Dyer/US: Στενός συνεργάτης του Bobby McFerrin, ο Bryan Dyer είναι πολυοργανίστας, τραγουδιστής και παραγωγός που ερμηνεύει πολλά στυλ μουσικής, από κλασική και avant-garde μέχρι ροκ, τζαζ και μπλουζ. Έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Ινδονησία και η Γκάνα, δίπλα σε αξιόλογους καλλιτέχνες όπως οι Huey Lewis και The News, Michael McDonald και Carlos Santana.

 

Max Pollak/Austria: Ένας από τους 5 κλακετίστες της Νέας Υόρκης που εμφανίστηκαν σε Αμερικάνικα γραμματόσημα τον Ιούλιο του 2021 με σκοπό να τιμηθεί ο κρουστικός χορός των κλακετών, οι ρίζες τους στον 18ο αι. στις Η.Π.Α. και ο συνεχής αντίκτυπος που έχει στον κόσμο του χορού. Διακρίνεται για την συμμετοχή του σε αναγνωρισμένους διεθνείς χώρους και φεστιβάλ κλασικής μουσικής και την πρωτοποριακή του δουλειά με άτομα με οπτική ή ακουστική βλάβη και γνωστικές διαταραχές. Πρόσφατα του απονεμήθηκε το Βραβείο Καλλιτέχνη της Νέας Υόρκης για τις μουσικές συνθέσεις και τις χορογραφίες του!

Πρόγραμμα IBMF 2024, Αθήνα

 

7 ημέρες, 60 εργαστήρια και σεμινάρια καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πάνω από 45 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, ομιλίες, open mic και βραδιές αυτοσχεδιασμού.

 

Εργαστήρια

 

Από Δευτέρα 4 έως και Κυριακή 10 Νοεμβρίου

PLAYGROUND for the arts και Τεχνόπολη του Δήμου ΑΘηναίων

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εργαστηρίων body music/body percussion που περιλαμβάνει πλήθος από θεματικές σχετικές με την ηχητική διάσταση του κινούμενου σώματος, την φωνή, την μουσική και χορευτική εκπαίδευση, την ανάπτυξη  δεξιοτήτων, την ενδυνάμωση, την δημιουργία ομάδων και την συμπερίληψη μέσα από παραδοσιακά και σύγχρονα στυλ μουσικής του σώματος από όλο τον κόσμο.

 

 

Εκδηλώσεις

 

Δευτέρα 4.11

International Body Music Festival: OPENING NIGHT \ Gazarte_Kiddo

20:30

Καλωσόρισμα στην ελληνική και διεθνή κοινότητα της Μουσικής του Σώματος. Ελάτε να γνωριστούμε, να μιλήσουμε για το πρόγραμμα του φεστιβάλ και να αυτοσχεδιάσουμε με μοναδικό όργανο τις κινήσεις του σώματος και την φωνή. Η Μουσική του Σώματος είναι η πιο παλιά μουσική του πλανήτη μας και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σας περιμένουμε!

 

Τρίτη 5.11

International Body Music Festival: OPEN MIC \ Gazarte _  Ground Stage

20:30

Ανοιχτή σκηνή για όσες/ους θέλουν να μοιραστούν την αγάπη τους για το body music. Έχεις ομάδα ή είσαι σόλο καλλιτέχνης; Δεν έχεις κάτι να παρουσιάσεις αλλά σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις ανερχόμενες/ους καλλιτέχνες του είδους; Είσαι στη διαδικασία δημιουργίας καινούργιου έργου και σε ενδιαφέρει να το δοκιμάσεις; Δήλωσε συμμετοχή και παρουσίασε την δουλειά σου στην ζεστή και ανοιχτή κοινότητα του IBMF!  

 

Τετάρτη 6.11

Music in Motion - 360° experience \ ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ  

20:30

Μια πολυαισθητηριακή εμπειρία χορού που ακούς και μουσικής που βλέπεις στην οποία εμφανίζεται μεταξύ άλλων και η πρώτη επαγγελματική συμπεριληπτική ομάδα body music που αποτελείται από άτομα με ή χωρίς οπτική ή ακουστική βλάβη. Εμφανίζονται: Γιάννης Ψαλλιδάκος, Νάντη Γώγουλου, Νατάσα Μάρτιν, Γιώτα Πεκλάρη, Βάσια Ζορμπαλή, Όλγα Δαλέκου, Χρήστος Κουτσοβασίλης, Lior Shoov, Sandy Silva, Humanophones, KeKeÇa.

 

Πέμπτη 7.11

Body Music on Film \ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ της Ελλάδος

19:30

Για πρώτη φορά στην διοργάνωση του φεστιβάλ μια βραδιά αφιερωμένη σε ταινίες body music, που συμπεριλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Through the Body: The Story of the International Body Music Festival. Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τις/ους δημιουργούς, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

 

Παρασκευή 8.11

Body Music in dialogue \ Gazarte _ Roof Stage

20:30

Καταξιωμένες-οι Ελληνίδες-νες μουσικοί συμπράττουν με body musicians του IBMF 2024, στην πανέμορφη ταράτσα του Gazarte με θέα την Ακρόπολη! Εμφανίζονται: Max Pollak, Yoel Soto, Anna Llombart, Leela Petronio, Bryan Dyer, Evie Ladin, Keith Terry, Sandy Silva, Remi Leclerc, Ozgu Bulut, Federica Loredan, Simone Mongelli, Γιάννης Παπαγεωργίου, Μάρθα Μαυροειδή, Χάρης Λαμπράκης, Φώτης Σιώτας, Ειρήνη Αλίσα, Θάλεια Ιωαννίδου, Mc Yinka, κ.α..   

 

Σάββατο 9.11 

Τα κοινωνικά οφέλη του body music \ Τεχνόπολη Δήμου ΑΘηναίων

13:30

Δημόσια συζήτηση σε συνεργασία με το Nevronas FESTival σχετικά με την εφαρμογή του Body Music σε θεραπευτικές μεθόδους μέσω τέχνης και την επίδρασή του στην συμπερίληψη, την ενδυνάμωση και την την ψυχική υγεία. Ομιλήτριες/ες: Keith Terry\ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του International Body Music Festival, Ozgu Bulut\εθνομουσικολόγος με ειδίκευση στην μουσική του σώματος ως εργαλείο μουσικοθεραπείας και κοινωνικο-πολιτισμικής αλλαγής, Max Pollak\καλλιτέχνης και δάσκαλος μουσικής του σώματος σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, Νατάσα Μάρτιν\ανθρωπολόγος χορού, Γιώτα Πεκλάρη\χορεύτρια- χορογράφος- δημιουργός των συμπεριληπτικών εργαστηρίων Connecting Body, Όλγα Δαλέκου\κωφή ηθοποιός, Χρήστος Κουτσοβασίλης\body musician με οπτική βλάβη, και άλλες/οι εκπρόσωποι οργανώσεων από την κοινωνία των πολιτών.

 

“Music you can see - Dance you can hear” \  Gazarte _ Main Stage

20:30

Τα διασημότερα διεθνή γκρουπ και καλλιτέχνες body music μαζί με σχήματα παραδοσιακού ελληνικού τραγουδιού σε μια γιορτή καλλιτεχνικής έκφρασης με μοναδικό μουσικό όργανο το σώμα. Η Μουσική του Σώματος είναι η πιο παλιά μουσική του πλανήτη μας και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Εμφανίζονται: Barbatuques, Kekeça, Théâtre À Tempo, Body Music Show by Keith Terry, Max Pollak, Bodyterranean, Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου του Βαγγέλη Κώτσου, Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Ροδιά, κ.ά.

 

 

Κυριακή 10.11

Body Music for all: a family show \ Τεχνόπολη Δήμου ΑΘηναίων _ Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

12:00

Η παράσταση για οικογένειες και παιδιά Body Music for all: a family show φιλοξενεί καταξιωμένους καλλιτέχνες και ομάδες από όλο τον κόσμο - Βραζιλία, Καναδά, Κανάριοι Νήσοι, Τουρκία και Ελλάδα - που μας επαναφέρουν στα πανανθρώπινα στοιχεία που συναντάμε σε όλους τους πολιτισμούς: τον ρυθμό, τη μουσική, τον χορό και την κοινότητα. Με όχημα το ανθρώπινο σώμα, δίνουν μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους με χιούμορ, στοιχεία κλόουν, ρυθμικά παιχνίδια, συμμετοχή κοινού και χορωδιακό τραγούδι! Εμφανίζονται: Théâtre À Tempo, Barbatuques, Jep Melendez, Χορωδία Polyphonica, KeKeÇa Body Percussion Ensemble, Gökçe ‘CheChe’ Gürçay.

 

Σχετικά με το IBMF

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Crosspulse, ξεκίνησε το 2008 την παράδοση του International Body Music Festival, δημιουργώντας μια επταήμερη γιορτή στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο και την ενδιάμεση χρονιά σε συμπαραγωγή με καλλιτέχνες/μέλη του IBMF σε άλλες χώρες του κόσμου, δημιουργώντας ένα πραγματικά παγκόσμιο θεσμό. Στην πορεία των χρόνων και λόγω της δημοτικότητας του φεστιβάλ δημιουργήθηκαν και άλλες μορφές όπως μικρότερα φεστιβάλ/MiniFests, διαδικτυακά φεστιβάλ και 24ωροι ραδιοφωνικοί μαραθώνιοι. Τα τελευταία 15 χρόνια, η Crosspulse έχει υλοποιήσει το IBMF σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και στις 4 ηπείρους, και έχει φιλοξενήσει πάνω από 110 καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του κόσμου που εκπροσωπούν την διεθνή κοινότητα του Body Music.

 

Σχετικά με την Crosspulse

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κηθ Τέρρυ, ίδρυσε τον πολιτιστικό οργανισμό Crosspulse το 1979 με σκοπό την υποστήριξη καλλιτεχνικών έργων από διάφορες παραδόσεις μέσω παραγωγών χορού και μουσικής σε μορφή σόλο, ντουέτων και ομάδων έως και 100 καλλιτεχνών. Σε συνεργασία με μεγάλης γκάμας καλλιτεχνών που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα στυλ και μορφών τέχνης, το έργο της Crosspulse στοχεύει στην διεθνή, διαπολιτισμική και πολυγλωσσική επικοινωνία. Ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει περιοδείες στις ΗΠΑ, την Ασία, την κεντρική και νότιο Αμερική και την Ευρώπη ενώ έχει υλοποιήσει πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα

για μικρούς και μεγάλους.

 

Σχετικά με το PLAYGROUND for the arts

Το PLAYGROUND for the arts αποτελεί ένα κέντρο συνάντησης μιας διεθνούς κοινότητας καλλιτεχνών, σπουδαστών και ευρύτερου κοινού που ενδιαφέρεται για τις παραστατικές τέχνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη και έρευνα του ρυθμού. Ιδρύθηκε από την Γιώτα Πεκλάρη, τον Θάνο Δασκαλόπουλο και τον Πέτρο Κούρτη με όραμα τη γεφύρωση της επικοινωνίας των παραστατικών τεχνών καθώς την ανάπτυξη καλλιτεχνικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με χαρακτήρα σύμπραξης, ανταλλαγής και συμπερίληψης.

 

Το PLAYGROUND ξεκίνησε την συνεργασία του με την Crosspulse και το καλλιτεχνικό διευθυντή, Keith Terry, το 2011. Από τότε, ο Keith επισκέπτεται την Αθήνα για σεμινάρια, παραστάσεις και φεστιβάλ σε τακτικές χρονικές περιόδους και τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση. Ιδρυτικά μέλη και φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες του PLAYGROUND έχουν πάρει μέρος στο διεθνές φεστιβάλ μουσικής του σώματος που διοργανώνει ο Keith Terry σε διάφορα μέρη του κόσμου (Σαν Φρανσίσκο, Μπαλί, Γκάνα, Κωνσταντινούπολη, Γκάνα, Παρίσι) και έχουν συνεργαστεί μαζί του σε διάφορα καλλιτεχνικά έργα (International Day of Body Music, Body Music Show, the CHIBOW project, κ.α.). Το 2017 και το 2019 το PLAYGROUND φιλοξένησε δύο  IBMF MiniFests για το ελληνικό κοινό με εργαστήρια, συναυλίες και δράσεις εξωστρέφειας. Το Νοέμβριο του 2024 φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εκτενή εκδοχή του Φεστιβάλ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Keith Terry μαζί με το PLAYGROUND for the arts επιμελούνται το πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάζοντας μια πλούσια διαπολιτισμική γκάμα παραδοσιακών και σύγχρονων έργων μουσικής και χορού γύρω από την τέχνη του Body Music.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".