Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ | ΕΝΔΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΑΣ

 




ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΑΣ

ΕΝΔΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ

Το παράδειγμα των οικοδόμων στην Ελλάδα (2020-2023)

Πρόλογος: Ιορδάνης Ψημμένος
ΣΕΙΡΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ


 
Η διαμόρφωση της ιεραρχίας και της θέσης των εργαζομένων εντός της επαγγελματικής στρωμάτωσης σε περιόδους ραγδαίων αλλαγών αποτελεί την κεντρική ιδέα αυτού του βιβλίου. Στρέφει την προσοχή του στις διαδρομές δυο διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στο ίδιο επάγγελμα την περίοδο 2020-2023 και επιχειρεί να αναδείξει τι σηματοδοτεί η αλλαγή των ορίων για την Κοινωνιολογία και την κοινωνική τους στρωμάτωση. Ποιες είναι οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες αναπαράγεται το εργατικό δυναμικό; Με ποιο τρόπο συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως του οικοδόμου, χρησιμοποιούνται μέσω των εθνοτικών τους χαρακτηριστικών;
Μέσα από μια μελέτη περίπτωσης στον κατασκευαστικό κλάδο στην Αττική (2020-2023), το βιβλίο προσπαθεί να αναδείξει τα μοτίβα και τις διαδικασίες ενδοεπαγγελματικής κοινωνικής στρωμάτωσης μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών οικοδόμων και πώς μεταβάλλονται οι διαχωρισμοί και οι εργασιακές συνήθειες σε περιόδους κρίσης. Χρησιμοποιώντας αρχεία, ιστορικά δεδομένα και συλλέγοντας μαρτυρίες για τις δυο εθνοτικές ομάδες, η μελέτη αυτή στοχεύει στο να διαφωτίσει τις βασικές παραμέτρους που εμπλέκονται στη στρωμάτωση μεταναστών και γηγενών εργατών.
Στο επίκεντρο έρχεται η καθιέρωση νέων κριτηρίων για την εργασία ή τις κατανομές θέσεων εργασίας και ένα νέο σύνολο σχέσεων που δημιουργήθηκαν μεταξύ δυο εθνοτικών ομάδων στον ίδιο τύπο εργασίας. Η ανάλυση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών, της καθημερινότητας, των σχέσεων στη γειτονιά και στο επάγγελμα, καθώς και οι προσπάθειες επιβίωσης μέσα στην κρίση έρχονται στο φως μέσα από μια μελέτη περίπτωσης που έρχεται να συμπληρώσει τις μελέτες για την κοινωνιολογική παράδοση από το 1990 και μετά.
ISBN 978-960-02-4351-2, Σχήμα 14x21, Σελίδες 326, Βάρος(g) 430,
Τιμή €19,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2024

 
O συγγραφέας
Γεώργιος Κούρας γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από το 2022 διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την εργασία, τη μετανάστευση, την κοινωνική στρωμάτωση και κινητικότητα. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα, όπως του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (ΚΕΚ.ΜΟ.ΚΟΠ.) (2017) και της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.) (2020), και στο εξωτερικό, όπως στο Πανεπιστήμιο του Durham της ΒΑ Αγγλίας (2016 & 2018) και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne της ΒΑ Αγγλίας (2019). Έχει πραγματοποιήσει διδασκαλία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία», της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), ενώ έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά της Κοινωνιολογίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, όπως στον Κόσμο της Εργασίας (2018 & 2019) και στο Class and Status (Vol. 1, No. 2, 2023 και Vol. 2, No. 1, 2023).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".