Είδαμε και προτείνουμε: «Όταν Ξανά Πέθανα»

 


Η παράσταση «Όταν Ξανά Πέθανα» του Λάκη Λαζόπουλου είναι μια μεταφυσική κωμωδία που συνδυάζει το σουρεαλιστικό με το χιούμορ, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει με χιουμοριστικό τρόπο ζητήματα όπως ο θάνατος, η μεταθανάτια ζωή, οι σχέσεις και οι προσωπικές κρίσεις.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον πρωταγωνιστή, έναν χαρακτήρα που υποδύεται ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος πεθαίνει, αλλά παραδόξως δεν έχει τελείως φύγει από τη ζωή. Μένει "ζωντανός" στο νεκροταφείο, καθώς ένα νεύρο του σώματός του δεν έχει πεθάνει πλήρως, και το γεγονός αυτό του δίνει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους συγγενείς και φίλους του, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Στα τριήμερα του, μαζεύονται κοντά του τα πρόσωπα της ζωής του, από τη μητέρα του και την πρώτη του γυναίκα, έως την ερωμένη και την καθαρίστρια, για να συζητήσουν και να ξεκαθαρίσουν παλιές υποθέσεις.

Η Παρθένα Χοροζίδου, στο ρόλο της πρώην γυναίκας του, προσφέρει μια δυναμική ερμηνεία καθώς ζει πλέον σε ένα μοναστήρι και επιστρέφει για να λύσει τον «χρησμό» αυτής της κωμωδίας. Η ιστορία ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και τον φιλοσοφικό στοχασμό, θέτοντας ζητήματα γύρω από το νόημα της ζωής, της μεταμέλειας, των επιλογών και της συμφιλίωσης με το παρελθόν.

Η σκηνοθεσία της παράστασης, που υπογράφεται από τον Λάκη Λαζόπουλο, φέρει το χαρακτηριστικό στυλ του, με έμφαση στη γρήγορη εναλλαγή σκηνών, την ειρωνεία και τον αυτοσαρκασμό. Ο σουρεαλισμός της ιστορίας τονίζεται μέσα από τα διαρκή πήγαινε-έλα ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών, και το στοιχείο του μαύρου χιούμορ είναι έντονο σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Οι φωτισμοί χρησιμοποιούνται εξαιρετικά για να υπογραμμίσουν τη διαφορά ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, δημιουργώντας δραματικές και κωμικές αντιθέσεις. Η μουσική δεν παρεμβαίνει υπερβολικά, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά, βοηθώντας να δοθεί ρυθμός στις σκηνές και να ενισχυθούν οι συναισθηματικές μεταπτώσεις του έργου.

Δυνατά σημεία

- Ιδέα και χιούμορ: Η παράσταση προσεγγίζει δύσκολα θέματα με χιούμορ και φαντασία. Η ιδέα ενός ανθρώπου που παραμένει «εν ζωή» μετά τον θάνατό του προσφέρει ευκαιρίες για δημιουργικότητα και ενδιαφέρουσες σκηνές.

- Ερμηνείες: Οι ηθοποιοί προσφέρουν ευρηματικές ερμηνείες. Ο Λάκης Λαζόπουλος με το χαρακτηριστικό του στιλ κερδίζει το κοινό, ενώ η Παρθένα Χοροζίδου φέρνει μια ιδιαίτερη ενέργεια στην παράσταση.

- Φωτισμοί και σκηνικά: Οι φωτισμοί και τα σκηνικά είναι έξυπνα σχεδιασμένα και προσφέρουν την απαραίτητη μεταφυσική ατμόσφαιρα.

Αδύναμα σημεία

- Ανισότητα στον ρυθμό: Σε ορισμένα σημεία, η παράσταση χάνει τον ρυθμό της, με κάποιες σκηνές να παρατείνονται περισσότερο από όσο χρειάζεται. Αυτό μπορεί να κουράσει το κοινό.

- Υπερβολή σε κάποιες στιγμές: Η έντονη σάτιρα και ο σουρεαλισμός, αν και αποτελούν δυνατό σημείο του Λαζόπουλου, σε κάποιες σκηνές είναι υπερβολικές, κάτι που αποδυναμώνει τη συνολική αφήγηση.

- Ανακύκλωση μοτίβων: Ορισμένα χιουμοριστικά μοτίβα επαναλαμβάνονται, δίνοντας την αίσθηση ότι η πρωτοτυπία χάνεται σε κάποια σημεία.

Το «Όταν Ξανά Πέθανα» είναι μια κωμωδία με βάθος και πνευματικότητα, που αναμειγνύει το χιούμορ με φιλοσοφικές ανησυχίες για τη ζωή και τον θάνατο. Με ωραίες ερμηνείες και έναν ιδιαίτερο σκηνοθετικό τόνο, προσφέρει στιγμές γέλιου, αλλά και σκέψης. Παρά κάποιες αδυναμίες στον ρυθμό και την υπερβολή, η παράσταση καταφέρνει να προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία που ισορροπεί το κωμικό με το μεταφυσικό.


Επιμέλεια: Βλάρα Αλεξία, 27/9/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".