ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΚΑΝΑ

 

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30, ο συνεργάτης του ΙΑΝΟΥ Θανάσης Πάνου, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις Με Νέους Ποιητές» στο café του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με την ποιήτρια και μεταφράστρια Μυρσίνη Γκανά.

 


Με αφορμή τις ποιητικές της συλλογές, «Τα πέρα μέρη» (εκδ. Μελάνι, 2017) και «Εγώ έχω κι άλλα πράγματα που αγαπώ» (εκδ. Μελάνι, 2020), η ποιήτρια έρχεται καλεσμένη στον ΙΑΝΟ της Αθήνας σε μια συζήτηση για τις επιρροές, τις αφορμές και την πρώτη επαφή με την τέχνη της ποίησης.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Λίγα λόγια για την καλεσμένη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτιστική Διαχείριση στις Βρυξέλλες. Εργάζεται ως μεταφράστρια. Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Τα πέρα μέρη» τιμήθηκε με το βραβείο κοινού Public και με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην ποίηση του περιοδικού Αναγνώστης. Έλαβε το ειδικό βραβείο Public Τιμώμενης χώρας: Μεγάλη Βρετανία, για τη μετάφραση της ποιητικής σύνθεσης της Άλις Όσβαλντ «Μνημείο πεσόντων».

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία

«Τα πέρα μέρη»

Ό,τι σου ζήτησα παιδί,
Θεέ,
δεν το 'κανες.
Τότε φοβόμουν ότι έφταιγα.
Τώρα ξέρω: δεν μπορείς.
Ανοίγω το βήμα μου
τις Κυριακές
όταν περνάω μπροστά
από τους τρούλους σου,
να μη με δεις
που το ψωμάκι
το επιούσιο
το βρίσκω
σε άλλο φούρνο.

 

«Εγώ έχω κι άλλα πράγματα που αγαπώ»

Τρυφερή είναι η μνήμη
που ξεφυτρώνει
στα ερείπια του μυαλού.
Μίσχος λεπτότατος
που κινδυνεύει διαρκώς
μα ξεδιπλώνει
φυλλαράκια
προς ένα φως
που μόνο αυτή γνωρίζει
και θρέφεται μυστικά
κι όλο θεριεύει
ώσπου καλύπτονται τα πάντα
από ένα πράσινο τρεμάμενο
που λάμπει και χαϊδεύει
τον άνεμο
κι αυτός το υμνεί
με ρυθμικές αναπνοές
και πότε πότε
ένα τραγούδι σιγανό
για δυο φωνές,
πες το παράπονο
ή κι εμβατήριο πένθιμο
για όσα δεν έγιναν ποτέ.

 

Λίγα λόγια για τις συναντήσεις

Οι «Συναντήσεις Με Νέους Ποιητές», έχουν σκοπό να αναδείξουν τις φρέσκιες φωνές της ελληνικής ποίησης που ψάχνουν και βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από τις καταβολές των σπουδαίων του παρελθόντος και των σύγχρονων μεγάλων του είδους, για να ξεδιαλέξουν -ή ακόμα και να επινοήσουν- τις κατάλληλες λέξεις που θα εκφράσουν το σήμερα κι αυτό που νιώθουν στον πυρήνα του. Θέλουν να αποδείξουν πως υπάρχουν πολλές τέτοιες φωνές που αξίζει να προσέξουμε, να παρατηρήσουμε την πορεία της σκέψης και των συναισθημάτων τους και να ανακαλύψουμε, έτσι, τους λόγους για τους οποίους στην εποχή της ταχύτητας και της ευκολίας, στρέφονται σε ένα, κατά τα λεγόμενα, «δύσκολο» λογοτεχνικό είδος. Το βασικό στοίχημα αυτών των συναντήσεων είναι να γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια την ποίηση, να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που την περικυκλώνουν και να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους νέους εκφραστές και εραστές της.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".