ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | ΔΡ. ΝΕΛΛΗ ΣΠΑΘΑΡΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΜΟΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ» & «ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑ ΚΟΣΜΟΣ»

ΔΡ. ΝΕΛΛΗ ΣΠΑΘΑΡΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

 

Την Tετάρτη 25  Σεπτεμβρίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ελκυστής διοργανώνουν παρουσίαση των  βιβλίων της Δρ. Νέλλης Σπαθάρη, με τίτλο «Μόνο Καλοκαίρια» και «Το Νησί και ο Πέρα Κόσμος».


 

Το «Μόνο καλοκαίρια» θα το παρουσιάσει η Χρύσα Αλεξοπούλου. Δρ Φιλολογίας, Ποιήτρια

Και το «Νησί και ο Πέρα Κόσμος» θα το παρουσιάσει ο Τόλης Αναγνωστόπουλος, συγγραφέας.

 

Η ηθοποιός Βασιλική Κούλη θα διαβάσει αποσπάσματα των βιβλίων

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίων

https://shorturl.at/LdeMT

https://shorturl.at/FDDE0

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το μυθιστόρημα «Μόνο Καλοκαίρια» της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και το Όμιλο για την UNESCOΤεχνών, Λόγου & Επιστημών της Δρ Νέλλης Σπαθάρη.

Τέσσερα καλοκαίρια του Μεσοπολέμου από την κατάρρευση του χρηματιστήριου της ΓουόλΣτριτ το 1929 στη χρεοκοπία της Ελλάδας το 1932. Με φόντο την Αθήνα του Μεσοπολέμου, η Σόνια αναζητεί να καταγράψει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία με τον φωτογραφικό της φακό και τις συγγραφικές της δοκιμές. Έχοντας χάσει τον άνδρα της στην ισπανική γρίπη του 1918, απομονωμένη στο σπίτι της στη Δεξαμενή, αποφασίζει να βγει στην κοινωνία και να ταξιδέψει στον χώρο και στις εμπειρίες. Ο Φιλιππουπολίτης Αγησίλαος, μηχανικός ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Γαλλία μετά τη δραματική διαφυγή του από την Ανατολική Ρωμυλία, θα είναι ο άνθρωπος που θα την ταξιδέψει στη ζωή. Από τη Ντοβίλ της Νορμανδίας, στην Ονφλέρ του Μποντλέρ και το Καμπούρ –το μυθικό Μπαλμπέκ– του ΜαρσέλΠρουστ, στο Ζιβερνί του Μονέ, την περιδιάβαση στο Παρίσι με την εναλλακτική ματιά του, την Αθήνα, το Ναύπλιο, την Ύδρα της εξόριστης φεμινίστριας Καλλιρρόης Παρρέν και τον Πόρο της δισέγγονης του γιατρού του Καποδίστρια που πάλεψε την πανώλη ΚλοντίνΓκος, η ανήσυχη Σόνια θα προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στις σκέψεις που την κατατρύχουν με στήριγμα τη Λουίζα, το alterego της. Μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή. Μια καταστροφή που ωστόσο, ανοίγει έναν νέο κύκλο ζωής.

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής η νουβέλα «Το Νησί και ο Πέρα Κόσμος» της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και το Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών της Δρ Νέλλης Σπαθάρη.

Πρόκειται για ένα δυστοπικό αφήγημα, καθώς θέτει το ερώτημα: Πόσα σταυροδρόμια ανοίγει η ζωή; Μας παίρνει μια ζωή να μάθουμε εάν διαλέξαμε το σωστό. Κάποιες φορές είναι μοιραίο να μην το μάθουμε ποτέ. Ένα αφήγημα τροφή για σκέψη.

Στο Νησί, οι κάτοικοι υποτάσσονται με τη θέλησή τους σε μια αόρατη αρχή, η οποία τους επιβάλλει ένα ουτοπικό κοινωνικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας τους. Ένας κάτοικός του, έχοντας διαφύγει πριν τριάντα χρόνια από Το Νησί, τις πρώτες μέρες της αθέατης αυτής επιβολής, επιστρέφει με την πρόθεση να επισκεφτεί τους τάφους των γονιών του.

Θα σταθεί απέναντι σε μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούν να αντέξουν οι κάτοικοι του Πέρα Κόσμου. Γιατί, όποιο ουτοπικό κοινωνικό σύστημα κι αν ενορχηστρώσει ο άνθρωπος, εστιάζει στο σύστημα και όχι στη φύση του ανθρώπου. Γιατί στη φύση του ανθρώπου δεν ταιριάζει η τελειότητα.

 

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Νέλλη Σπαθάρη είναι πτυχιούχος της Ελληνικής και της Γαλλικής Φιλολογίας, διδάκτορας Λαογραφίας. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι στην EcoledesHautesEtudesenSciencesSociales στους τομείς της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας. Η μελέτη της Η Λαογραφία της Ανατολικής Θράκης μέσα από τις αφηγήσεις των προσφύγων. Ιστορική και κοινωνική προσέγγιση (εκδόσεις Ελκυστής, 2023/ α΄ έκδοση Α. Α. Λιβάνη, 1997) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα συγγραφής του τρίτομου διδακτικού εγχειριδίου της Θεματικής Ενότητας Ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός Βίος των Ελλήνων. Οι νεότεροι χρόνοι ΙΙ, ΕΑΠ, 2002). Παράλληλα ανέλαβε να συντάξει για την ίδια Θεματική Ενότητα το Ανθολόγιο Δοκιμίων για το Δημόσιο και Ιδιωτικό Βίο στην Ελλάδα (19ος-20ος αιώνας), (ΕΑΠ, 2008).

Συνέγραψε το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με θέμα Αισθητική Εκπαίδευση και Αγωγή (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2000).

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελκυστής τα μυθιστορήματά της AmorFati και Μόνο καλοκαίρια, τα διηγήματα Γυναίκα σημαίνει πόνος καθώς και οι νουβέλες της Στην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις και η αγγλική μετάφραση YouwillforeverreturntoHydra (βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών), Στάκα καρδιά μου και η αγγλική μετάφραση Hydrainmyheart (έπαινος Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος) και Το Νησί και ο Πέρα Κόσμος.

Έχει εκδώσει το νεανικό διήγημα Μια καλοκαιρινή παρτίδα σκάκι κι άλλη μια (βραβείο Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος).

Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση από τη γαλλική γλώσσα κειμένων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, καθώς και παιδικών βιβλίων.

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".