ΕΣΥ, Η ΖΩΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΗ στο RABBITHOLE

 

ΕΣΥ, Η ΖΩΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΗ

ΤΗΣ

ΕΛΕΝΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

 

 


Έχει κανείς κάποια ερώτηση για το κορίτσι λεοπάρδαλη;

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου

RABBITHOLE

 

Η ομάδα Νοσταλγία μας ξαναφέρνει στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός, της αμερικανίδας ποιήτριας (και δισέγγονης του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ), μέσω της σκηνικής μεταφοράς του βιβλίου «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο την άνοιξη του 2024 και απέσπασε τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών. Η παράσταση παρουσιάζεται σε ανανεωμένη εκδοχή, εξερευνώντας πώς η δραματουργία και το ψηφιακό κομμάτι της σκηνικής εγκατάστασης μπορούν να εξελιχθούν προκειμένου να αναδείξουν τις μνήμες της οικογενειακής ιστορίας της συγγραφέως.

 

Στο «Εσύ, η ζωώδης μηχανή», η Σικελιανός γράφει την ιστορία της γιαγιάς της, της Χρυσής Ελληνίδας, της Ελένης Παπαμάρκου, που παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, ήταν χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο Μελένα, Το Κορίτσι Λεοπάρδαλη, αλλά και «η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης». Η ιστορία αυτή περικλείει μορφινομανείς και ηρωινομανείς, πρόσφυγες, ρεμπέτες, αριστοκράτες από το Ιόνιο, Εβραίους από τη Λιθουανία, μουσικούς, γκαρσόνες, έναν ζωγράφο, αρκετούς ποιητές, διακινητές οπίου και έναν νάνο (τον έναν από τους πέντε συζύγους της Ελένης).

 

Ένας εξαμελής θίασος στη σκηνή ενορχηστρώνει τη βραδιά αλλάζοντας πρόσωπα: μεταμορφώσεις μέσα σε μια συνθέτη σκηνική εγκατάσταση που παντρεύει την παράδοση με την ψηφιακή τεχνολογία, ξεδιπλώνοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση μέσα σε έναν κόσμο ψυχεδελικό, έναν τόπο όπου οι πρόγονοί μας αποκτούν τρισδιάστατη υφή και μας αποκαλύπτουν τις πιο απρόσμενές τους σκέψεις.

Το “Εσύ, η ζωώδης μηχανή” αγγίζει θέματα όπως το ζήτημα της ταυτότητας, η εικόνα και η θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο, η περιπλάνηση, η μετανάστευση, το θέαμα ως μέσο επιβίωσης, η αντισυμβατικότητα και η ανυπακοή, η ελευθερία. Η φωνή της Σικελιανός διέπεται από τόλμη, αυθεντικότητα και βαθύ ανθρωπισμό που εμπνέουν και συμβάλλουν ουσιαστικά στη συζήτηση πάνω στα θέματα αυτά.

 

Ο θίασος αποτελείται από πέντε γυναίκες, τις Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Χρυσάνθη Φύτιζα και ένα non-binary μέλος, το Athena Zeros Wasborn. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Τώνια Ράλλη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Ελένη Σικελιανός

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Τώνια Ράλλη

Κοστούμια: Χριστίνα Σωτηροπούλου

Αντικείμενα: Ηώς Αντωνοπούλου

Φωτισμοί: Γιώργος Σίμωνας

Μουσική σύνθεση – ερμηνεία: Here, Dragon (feat. Vasiliki Raptopoulou)

Ηχοληψία – sound design: Γιάννης Σκανδάμης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μακαβέι

Βοηθός ενδυματολόγου: Αναστασία Δαφερέρα

Ηλεκτρολόγοι – φωτιστές: Γιώργος Βλαχονικολός, Ελεάννα Γιασεμή, Γιώργος Ιεραπετρίτης

Φωτογραφία: Παναγιώτης Λαμπής, Αναστασία Γιαννάκη

Video Art: Παναγιώτης Λαμπής

Graphic degign: Ηλίας Πανταλέων

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Oμάδα ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ & Rabbithole

 

Θίασος (αλφαβητικά): Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Χρυσάνθη Φύτιζα, Athena Zeros Wasborn

 

 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις:   Από 19 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2024

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 21:15

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 15€

Μειωμένο: 10€

Ατέλεια: 8€

 

Διάρκεια παράστασης  80 λεπτά

 

Προπώληση εισιτηρίων: MORE.COM

 

 

RABBITHOLE

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 524 9903

 

Το βιβλίο «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» της Ελένης Σικελιανός κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

 

Η παράσταση «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".