ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣEΩΝ «ΠΕΡΙ ΩΡΑΙΟΥ» ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣEΩΝ «ΠΕΡΙ ΩΡΑΙΟΥ» ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

O ΚΩΣΤΗΣ ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : «Η ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΑΠΑΚΗ». ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΟΥΛΙΑΡΑ.


 

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου  στις 19:30 ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ  Κωστής Καζαμιάκης, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου», συνομιλεί  και παρουσιάζει το βιβλίο:  « Η Γλυπτική του Γιώργου Χουλιαρά στα Χανιά. Συλλογή Μανούσου Καπάκη» . Κείμενα: Μαρία Σφενδουράκη. Ιστορικός Τέχνης.

 

Για το έργο και τον καλλιτέχνη  θα μιλήσουν:

Κωστής Καζαμιάκης. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης. Εισαγωγικά,  μικρό βιογραφικό και έργα του τιμωμένου καλλιτέχνη.

Μαρία Σφενδουράκη. Ιστορικός Τέχνης. Έγραψε τα κείμενα του βιβλίου που παρουσιάζουμε.

Γιώργος Χουλιαράς. Γλύπτης, Ομότιμος καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Διάρθρωση εκδήλωσης

-Σύντομη παρουσίαση του/της προσκεκλημένου/ης και του έργου του/της από τον Κωστή Καζαμιάκη με ταυτόχρονη προβολή εικόνων.

-Ακολουθεί, αν το κρίνει σκόπιμο, ο ίδιος ο καλεσμένος που αναφέρεται στο έργο του.

 

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

-Ο γλύπτης, ομότιμος καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Γιώργος Χουλιαράς,

γεννήθηκε το 1947 στα Ιωάννινα.

-Σπούδασε Γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη  Παππά.

-Συνέχισε τις σπουδές του στο West Surrey College of Art στην Αγγλία, στο εργαστήρι Γλυπτικής και Κεραμικής.

-Πραγματοποίησε μεγάλες υπαίθριες εκθέσεις στο Ωδείο Αθηνών.

-Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές.

-Έργα του βρίσκονται σε συλλογές και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-Συμμετείχε σε Μπιενάλε μικρών γλυπτών.

 -Έχει πάρει μέρος σε πολλά Συμπόσια Γλυπτικής σε όλη την Ελλάδα.

-Έχει πολλές διακρίσεις και βραβεία.

-Είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Γλυπτών και συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠ. Α.Σ.Κ.Τ.

 

Σημείωμα του καλλιτέχνη:

 

Κάθε έργο τέχνης μεγάλης κλίμακας, που γίνεται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο χώρο, είναι αποτέλεσμα απόφασης ενός ανθρώπου. Η κατασκευή ενός γλυπτού σε ιδιωτικό χώρο προϋποθέτει έναν εντολέα με ενδιαφέρον για την ποιότητα του χώρου του. Ο άνθρωπος πίσω από τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο – κατάλογο, είναι ο Μανούσος Καπάκης. Χανιώτης γιατρός, με καταγωγή από τα Σφακιά που γύρισε και δραστηριοποιήθηκε στον τόπο του μετά τις σπουδές στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με σκληρή δουλειά και όραμα έχτισε από το μηδέν τον δικό του μικρόκοσμο.

Ανέθεσε στους σπουδαίους αρχιτέκτονες, Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη να σχεδιάσουν και να επιβλέψουν την κατασκευή της κατοικίας και της κλινικής του. Εκείνοι μου ανέθεσαν να επέμβω γλυπτικά σε διάφορους χώρους του σπιτιού. Κατά την περίοδο της συνεργασίας μας, η οποία ξεκινά το 1987, άρχισε να κτίζεται μια δυνατή φιλία βασισμένη στην αλληλοεκτίμηση. Λίγα χρόνια αργότερα αγόρασε ένα παλιό κτίριο στο κέντρο των Χανίων το οποίο, σε συνεργασία με τους ίδιους αρχιτέκτονες, εκσυγχρόνισε και μεταμόρφωσε σε κλινική. Αναφέρομαι στο Θεραπευτικό Κέντρο Χανίων, το οποίο αρχικά λειτούργησε ως γυναικολογική κλινική. Τότε κλήθηκα να επέμβω γλυπτικά στην είσοδό της δημιουργώντας μεγάλη ανάγλυφη φρίζα με θέμα τη γέννηση και την εξέλιξη της ζωής.

Άνθρωπος της δημιουργίας και της πράξης, ο Μανούσος δεν σταμάτησε εδώ. Παράλληλα με την ιατρική του καριέρα άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού. Κατασκεύασε στις αρχές του 2000 μεγάλο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στον Πλατανιά Χανίων. Λίγα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, το 2008, με κάλεσε, να επέμβω γλυπτικά στην είσοδό του. Έτσι δημιουργήθηκαν τα δύο πρώτα γλυπτά με νερό στο δημόσιο μέτωπο του ξενοδοχείου.

Σε σύντομο χρόνο ακολούθησε δεύτερο, μικρότερο ξενοδοχείο. Σε πολλά σημεία των κοινόχρηστων χώρων του θα υπήρχε γλυπτική έτσι ώστε να εξελιχθεί σε ξενοδοχείο Τέχνης. Το 2020 δημιουργήθηκε και ένα τρίτο, όπου και έφτιαξα το πιο πρόσφατο γλυπτό με νερό στην είσοδό του.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή έχει δίπλα του την κόρη του Σοφία, άνθρωπο με σύγχρονες απόψεις και ποιότητα. Ζώντας τον από κοντά θα πρέπει να ομολογήσω ότι πρόκειται για άνθρωπο χαλκέντερο, εξαιρετικά ικανό στην οργάνωση της δουλειάς και ακούραστο. Ζει για να δημιουργεί. Ένας άνθρωπος άξιος θαυμασμού. Χαίρομαι που τον γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του.

Γιώργος Χουλιαράς. Γλύπτης. Ομότιμος Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ.

 

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»

Εκδηλώσεις "Περί Ωραίου".

Επιμέλεια: Κωστής Καζαμιάκης.

Κομφούκιος: Παντού υπάρχει «το ωραίον» αλλά δεν το βλέπουν όλοι.

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκίνησε ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".