Είδαμε και προτείνουμε: «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»

 


Το έργο «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» πραγματεύεται την απογοήτευση και την κούραση που έρχεται μετά από χρόνια γάμου, όταν οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν φθαρεί και η ανάγκη για ανανέωση γίνεται επιτακτική. Η πλοκή εκτυλίσσεται γύρω από δύο «παράνομους» εραστές, οι οποίοι δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι. Είναι σύζυγοι, γονείς, άνθρωποι που ζουν μέσα σε μια δομή οικογενειακής ζωής, αλλά αναζητούν τη φυγή και τη συναισθηματική διαφυγή σε έναν χώρο ημιδιαμονής. Ο Τάσος Ιορδανίδης, εμπνευσμένος από το τραγούδι των Beatles, τοποθετεί την έννοια της συντροφικότητας στο επίκεντρο του έργου, όχι με τη ρομαντική της διάσταση, αλλά με την ωμή πραγματικότητα των ανθρώπινων σχέσεων που περνούν από κρίσεις, λάθη και διλήμματα.

Η δραματουργία του Ιορδανίδη αγγίζει διαχρονικά ζητήματα που σχετίζονται με τον γάμο, την απιστία, την έλλειψη επικοινωνίας και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα. Αυτό που καθιστά το έργο ξεχωριστό είναι η δυνατότητα των θεατών να ταυτιστούν με τις καταστάσεις που περιγράφονται, καθώς πολλοί βιώνουν τις ίδιες ανασφάλειες, τις ίδιες αμφιβολίες και τα ίδια προβλήματα στις δικές τους σχέσεις. Η εξαιρετικά προσωπική θεματολογία του έργου δίνει στον θεατή την αίσθηση ότι παρακολουθεί τη δική του ιστορία, μια πρόσκληση για αναστοχασμό και συναισθηματική εμπλοκή.

Η σκηνοθεσία της παράστασης, υπό τον ίδιο τον Τάσο Ιορδανίδη, είναι εστιασμένη στο να αποτυπώσει τον συναισθηματικό κόσμο των δύο χαρακτήρων με απλότητα και ευαισθησία. Ο χώρος του ξενοδοχείου ημιδιαμονής, που είναι το βασικό σκηνικό, δεν λειτουργεί μόνο ως φόντο για τις συναντήσεις των εραστών, αλλά και ως συμβολικός τόπος διαφυγής από τη ρουτίνα και τα κοινωνικά "πρέπει" που τους καταπιέζουν.

Η σκηνοθεσία διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα, μεταφέροντας με ακρίβεια τη διπλή φύση των καταστάσεων: από τη μία οι αμήχανες και χιουμοριστικές στιγμές της συνάντησης δύο ανθρώπων που αναζητούν κάτι καινούριο, και από την άλλη, η βαθύτερη θλίψη και η εσωτερική τους αναζήτηση για ουσιαστική συντροφικότητα. Οι κινήσεις των ηθοποιών και ο τρόπος που χειρίζονται τον χώρο συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της διττής αίσθησης, προσφέροντας ένα παιχνίδι συναισθημάτων που προκαλεί το κοινό να γελάσει αλλά και να συγκινηθεί.

Μας άρεσε

1. Αμεσότητα και Ταύτιση: Η μεγαλύτερη δύναμη του έργου είναι η δυνατότητά του να προκαλεί ταύτιση με τους θεατές. Οι περισσότεροι μπορούν να δουν κομμάτια της δικής τους ζωής στην ιστορία που εξελίσσεται επί σκηνής, καθώς τα θέματα της απιστίας, της φθοράς του γάμου και της αναζήτησης νέας σύνδεσης είναι οικεία σε πολλούς.

2. Συναισθηματικό Βάθος: Παρά την απλότητα της υπόθεσης, το έργο διαθέτει έντονο συναισθηματικό βάθος. Οι ήρωες είναι πολυσύνθετοι, γεμάτοι αμφιβολίες, ανασφάλειες, αλλά και ελπίδες για κάτι καλύτερο. Το κοινό μπαίνει στη θέση τους και νιώθει την ίδια συναισθηματική φόρτιση.

3. Ισορροπία Χιούμορ και Δράματος: Η σκηνοθεσία καταφέρνει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό στοιχείο, προσφέροντας στιγμές γέλιου που ανακουφίζουν τη βαρύτητα των καταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα δεν υποβαθμίζει το συναισθηματικό βάθος της ιστορίας.

4. Ιστορικότητα και Αναφορές: Η σύνδεση με το τραγούδι «I Want to Hold Your Hand» των Beatles προσθέτει μια ενδιαφέρουσα νοσταλγική νότα, που λειτουργεί ως υπενθύμιση της παγκόσμιας ανάγκης για συντροφικότητα και εγγύτητα.

Δεν μας άρεσε

1. Λιτότητα Δράσης: Η έμφαση δίνεται κυρίως στους διαλόγους και στις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων, κάτι που σε ορισμένες στιγμές μπορεί να κάνει την παράσταση να φαίνεται «στατική».

2. Συνηθισμένα Θέματα: Αν και το έργο θίγει ζητήματα διαχρονικά και σημαντικά, όπως η φθορά των σχέσεων και η απιστία, η θεματολογία του δεν είναι πρωτότυπη.

Το «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» είναι μια παράσταση που καταφέρνει να αποτυπώσει με ευαισθησία τις εσωτερικές διαμάχες και τα διλήμματα δύο ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίση μέσα στις σχέσεις τους. Είναι ένα έργο που προσκαλεί τον θεατή να γελάσει, να συγκινηθεί και να αναλογιστεί τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες και το πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή και τις σχέσεις του. Αν και σε κάποια σημεία η δράση μπορεί να φαίνεται στατική ή το σκηνικό περιορισμένο, η ταύτιση που προσφέρει το έργο, μαζί με την ισορροπημένη σκηνοθετική προσέγγιση, το καθιστούν μια άξια επιλογή για το θεατρόφιλο κοινό.

Της Αλεξίας Βλάρα, 22/9/2024


 Θέλω να σου κρατάω το χέρι

(I want to hold your hand)

του Τάσου Ιορδανίδη

 

4ος χρόνος

ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ




Τρεις σεζόν, 350 παραστάσεις.

Το έργο που αγαπήθηκε πολύ επιστρέφει για 20 τελευταίες παραστάσεις, στο θέατρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου.

 

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). 

Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που εγκαινίασε  τη νέα καλλιτεχνική εποχή ενός από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας.

 

Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές.

Είναι και οι δύο γονείςΈχουν και οι δύο τα δίκια τουςΈχουν κάνει και οι δύο λάθη

 

Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.

Θα τα καταφέρουν;

 

Οι περισσότεροι θεατές, μας είπαν, ότι είδαν τη δική τους ιστορία επί σκηνής…

 

Συντελεστές

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα

Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη 

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης (2021-22), Ελίνα Γιουνανλή (2022-23)

Official Trailer: Jaco and the Magic beans

Video (Στιγμιότυπα παράστασης): Liccorice Pizza

Σχεδιασμός ήχου: Στέφανος Κεραμίδας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καρτσαφλέκη

Επικοινωνία θεάτρου: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Διεύθυνση θεάτρου: Μανώλης Φραγκάκης

 

Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης - Θάλεια Ματίκα

 

Πληροφορίες

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ - ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32

Διάρκεια παράστασης: 90’

Έναρξη: 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21.00Κυριακή: 19.00

 

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό, εκπαιδευτικών, άνω των 65), 8 ευρώ (ανέργων)

Εισιτήρια στο ταμείο του θεάτρου (2105201828) και μέσω
 της more.com:

www.more.com/theater/alfa/thelo-na-sou-kratao-to-cheri/

 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ SOLD-OUT ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (2105201828) ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".