Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟN ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟN ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

«ΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ WOKE»

 

Tην Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19.30 o Γιώργος Καραμπελιάς  στα πλαίσια του κύκλου «Συναντήσεις Κορυφής» , θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο με θέμα: «Τα φιλοσοφικά θεμέλια του woke» με αφορμή το βιβλίο «H φιλοσοφία του Woke» που κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

H φιλοσοφία και η «επιστημολογία» του Woke αποτελούν συνέχεια της παλιάς διαφωτιστικής και μαρξιστικής άρνησης της ανθρώπινης φύσης - ο άνθρωπος είναι ένα «άγραφο χαρτί» πάνω στο οποίο η κοινωνία μπορεί να εγγράψει τα πάντα, το καλό ή το κακό -, η οποία θα φθάσει μέσα από τη μεταμοντέρνα-αποδομητική φιλοσοφία στην ίδια την απόρριψη της διάκρισης καλού και κακού, αλήθειας και ψεύδους, ταυτότητας και μη ταυτότητας. Ο Ζακ Ντεριντά θα απονομιμοποιήσει την έννοια του Νόμου και θα τον αντικαταστήσει με την αρχή της απόλυτης απροσδιοριστίας και ρευστότητας. Ο Ζυλ Ντελέζ θα φτάσει με ένα «επαναστατικό» τέχνασμα στον πιο ακραίο ατομισμό, ορίζοντας το υποκείμενο ως «αγέλη» («κάθε άτομο αποτελεί μια αγέλη»). Τέλος, ο Μισέλ Φουκώ θα δει την εξουσία ως μια διάχυτη ιδεολογία, φορείς της οποίας είναι όλοι οι άνθρωποι και θα θεωρήσει τον νεοφιλελευθερισμό ως την απάντηση στην κοινωνία της πειθάρχησης. Ως εφαρμοσμένη φιλοσοφία, ο «γουοκισμός» θα διακινείται προνομιακά: α. Από μια εκδοχή του φεμινιστικού κινήματος, που δεν αρκείται στην ισότητα των φύλων αλλά, με την Τζούντιθ Μπάτλερ και την Queer θεωρία, θα βλέπει το φύλο ως απλή κοινωνική κατασκευή· β. από ένα αποαποικιακό κίνημα που δεν στοχεύει πλέον στην κατάργηση των φυλετικών ή εθνοτικών ανισοτήτων, αλλά στην αντικατάσταση των Κυρίων από την κυριαρχία των άλλοτε υποτελών· γ. τέλος, από ένα πολιτισμικό ρεύμα άρνησης της συνέχειας του ανθρώπινου πολιτισμού και της όποιας αντικειμενικής ή επιστημονικής αλήθειας, προς όφελος μιας καταθλιπτικής παροντικότητας, και της σχετικοποίησης των πάντων. Οι αντιθέσεις των φυλών, των εθνοτικών ομάδων, των φύλων και των σεξουαλικών ταυτοτήτων αποκτούν ουσιοκρατικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα: εξ ου και η άρνηση της συγκρότησης σε κοινωνία λευκών και εγχρώμων και η επικράτηση του χωριστικού κοινοτισμού· εξ ου και η αμφισβήτηση των βιολογικών σεξουαλικών ταυτοτήτων και εν τέλει ακόμα και της ύπαρξης των φύλων εξ ου και η αμφισβήτηση της επιστημονικής αλήθειας και η αντικατάστασή της...

 

Link βιβλίου https://shorturl.at/5vR7l

 

 

Λίγα λόγια για τον συνομιλητή

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στο Παρίσι συγκριτική λογοτεχνία, θεατρολογία και ανθρωπολογία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ηµερήσιο, τον περιοδικό Τύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήµερα διατηρεί στήλη καθηµερινούχρονογραφήµατος στην εφηµερίδα,Η Καθηµερινή. Έχει υπογράψει µυθιστορήµατα και δοκίµια. Μεταξύ άλλων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Βερονάλ, Σελάνα: Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα, Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα και Το αδιανόητο τοπίο, και τα δοκίμια Στη χώρα του περίπου: Περίπου σύγχρονη, περίπου ευρωπαϊκή, περίπου πλούσια, Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια: Επίγονοι ή κληρονόμοι; και Τα πρώτα διακόσια χρόνια είναι δύσκολα: Δύο αιώνες νευρικής κρίσης. Το τελευταίο του βιβλίο, Ελεύθερος Σκοπευτής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Καραμπελιά: Γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, είχε µια έντονη πολιτική δραστηριότητα, για την οποία και φυλακίστηκε από τη δικτατορία τον Μάιο-Ιούνιο 1967. Εν συνεχεία, σπούδασε Οικονομικά στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και τον Μάη του ’68, εξέδιδε το περιοδικό «Αντιφασίστας» και έγραψε τα πρώτα του βιβλία. Μετά το 1974 συνεχίζει την πολιτική και συγγραφική του δραστηριότητα. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό «Ρήξη». Το 1980 δημιούργησε το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Από το 1995 συμμετέχει στη ΣΕ του περιοδικού «Άρδην» και από το 2006 της εφημερίδας «Ρήξη». Από το 2010 είναι µέλος της «Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού» και της ΣΕ του περιοδικού «Νέος Ερμής ο Λόγιος». Τέλος, µετά το 2016, συμμετέχει στο Κίνημα Άρδην.

Επιδιώκει τη σύνθεση ανάμεσα στον πατριωτισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, ενώ θεωρεί πως ο µόνος τελεσφόρος εκσυγχρονισμός της Ελλάδας θα ήταν ένας εκσυγχρονισμός στηριγμένος στην παράδοση και την ιστορική µας ιδιοπροσωπία. Τα γραπτά του αφορούν στην πολιτική επιστήμη, την οικονομία, τη φιλοσοφία και τη γεωπολιτική. Τα τελευταία χρόνια επιμένει ιδιαίτερα στις ιστορικές έρευνες και μελέτες που αφορούν την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821

 

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Συναντήσεις Κορυφής»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε  σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου

υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".