Είδαμε και προτείνουμε: «Tutto Brucia – Όλα Στάχτη»

 


Η παράσταση «Tutto Brucia – Όλα Στάχτη» της ιταλικής ομάδας MOTUS είναι μια από τις πιο δυνατές και καθηλωτικές θεατρικές εμπειρίες που έχουμε παρακολουθήσει. Εμπνευσμένη από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, η παράσταση πραγματεύεται τον θρήνο, όχι μόνο ως προσωπικό βίωμα, αλλά και ως μια πολιτική πράξη. Μέσα από τις τραγικές φιγούρες της Εκάβης, της Κασσάνδρας, της Ανδρομάχης και της Πολυξένης, η σκηνή γεμίζει πόνο, απώλεια και αναζήτηση νοήματος σε έναν κόσμο γεμάτο καταστροφή και βία.

Η αισθητική της παράστασης είναι έντονα σκοτεινή και φορτισμένη. Οι ηρωίδες, καλυμμένες με λάσπη και συντρίμμια, περνούν μέσα από τις πιο βαθιές μορφές απώλειας, όχι μόνο ως θύματα, αλλά και ως μεταμορφωμένες οντότητες που αγγίζουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Ο σωματικός τους πόνος μεταφράζεται σε εικόνες θηριωδίας, όπου οι γυναίκες γίνονται άλλοτε μαχήτριες, άλλοτε πέτρες, και άλλοτε ακόμα και ρέον νερό.

Η μουσική και οι σιωπές στη διάρκεια της παράστασης δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σε αγγίζει βαθιά, ενώ οι σκηνές θρήνου και προφητείας σε παρασύρουν σε μια συναισθηματική δίνη. Η MOTUS, με τη σκηνοθετική της ιδιοφυΐα, καταφέρνει να αναδείξει την ευαλωτότητα των γυναικών που παραμένουν στο κέντρο της αφήγησης, δίνοντας φωνή στα πιο αδύναμα και εκτεθειμένα πλάσματα.

Μας άρεσε

1. Συγκλονιστικές Ερμηνείες: Οι ηθοποιοί καταφέρνουν να αποδώσουν τον βαθύ πόνο και την οργή των γυναικείων χαρακτήρων με ένταση και συναίσθημα. Η δύναμη της ερμηνείας τους μεταφέρει στο κοινό την τραγικότητα των ηρωίδων, αγγίζοντας βαθιά τις ψυχές των θεατών.

2. Εικαστική Ατμόσφαιρα: Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι φορτισμένα με συμβολισμούς και δημιουργούν μια σκοτεινή, επιβλητική ατμόσφαιρα. Η εικόνα των γυναικών καλυμμένων με λάσπη και συντρίμμια ενισχύει την αίσθηση καταστροφής και εγκατάλειψης.

3. Ισχυρή Πολιτική Δήλωση: Η παράσταση αναδεικνύει τον θρήνο ως πολιτική πράξη και εξερευνά ζητήματα εξουσίας, καταπίεσης και πολέμου, τα οποία είναι εξαιρετικά επίκαιρα. Θέτει στο επίκεντρο τη θέση των ευάλωτων, δείχνοντας τον πόνο μέσα από το πρίσμα της βίας και της αδικίας. 

4. Πολυεπίπεδες Αναφορές: Η παράσταση αντλεί στοιχεία από τον Ευριπίδη, αλλά και σύγχρονες φιλοσοφικές και ανθρωπολογικές θεωρίες, συνδέοντας το αρχαίο δράμα με τον σύγχρονο κόσμο με ένα πολύ ενδιαφέρον τρόπο. Οι αναφορές στην Judith Butler και άλλους διανοητές δίνουν βάθος στο θέμα της ευαλωτότητας.

Δεν μας άρεσε

1. Έλλειψη Κορύφωσης: Παρότι η παράσταση είναι συναισθηματικά φορτισμένη, η πλοκή δεν κορυφώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Το τέλος μας άφησε χωρίς την αναμενόμενη κάθαρση, κάτι που είναι ίσως αναμενόμενο αλλά και τολμηρό.

Η παράσταση Tutto Brucia είναι ένα έργο βαθιά στοχαστικό, το οποίο προσεγγίζει με τόλμη τις τραγικές πτυχές του πολέμου και του θρήνου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Δεν αφήνει περιθώρια για απόσταση: σε κάνει να νιώσεις, να σκεφτείς και να αναλογιστείς τη θέση του ανθρώπου μέσα στην παγκόσμια τραγωδία που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ.


Της Αλεξίας Βλάρα, 23/9/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".