Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ» από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως

 


Το graphic novel «Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως, είναι ένα πρωτότυπο έργο που ζωντανεύει τον ελληνικό βωβό κινηματογράφο και τις ευτράπελες καταστάσεις που τον συνόδευσαν, μέσα από τα σχέδια του Δημήτρη-Κρις Αγκαράι. Το κόμικ βασίζεται στο θεατρικό έργο «Οι Κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα, με τον Αγκαράι να αποδίδει με αριστοτεχνία την κωμικοτραγική φιγούρα του Μιχαήλ Μιχαήλ, του «Έλληνα Σαρλώ», γνωστού και ως «Σαχλό».

Η εικονογράφηση του Δημήτρη-Κρις Αγκαράι αποτελεί τον κύριο μοχλό δύναμης αυτού του κόμικ. Με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία, καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την πολυπλοκότητα του Μιχαήλ Μιχαήλ ως χαρακτήρα. Τα σχέδια αποτυπώνουν τις συναισθηματικές αντιφάσεις που ζει ο παλιάτσος: το χιούμορ και η θλίψη συνυπάρχουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, κάτι που ο Αγκαράι καταφέρνει να επικοινωνήσει κυρίως μέσω των εκφράσεων του προσώπου και της κίνησης των χαρακτήρων.

Η ρευστότητα και η δυναμική στα σκίτσα του προσφέρουν μια ζωντανή εμπειρία, κάνοντας τον αναγνώστη να νιώθει την ένταση των σκηνών, αλλά και το βάθος της ανθρώπινης κατάστασης. Τα ασπρόμαυρα σχέδια του θυμίζουν έντονα την εποχή του βωβού κινηματογράφου, με τις έντονες σκιές και τις αντιθέσεις να ενισχύουν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα του βιβλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο του Αγκαράι δεν είναι απλώς εικονογράφηση, αλλά τέχνη που επικοινωνεί συναισθηματικά και οπτικά σε πολλά επίπεδα.

Μας άρεσε

Οπτική δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα: Ο Αγκαράι διακρίνεται για την ικανότητά του να αποδίδει συναισθηματικά φορτισμένες εκφράσεις και δυναμική κίνηση, καθιστώντας τους χαρακτήρες του ζωντανούς και συναρπαστικούς. Η αίσθηση του ρυθμού και της σκηνοθεσίας στις σελίδες του διατηρούν το ενδιαφέρον και δίνουν ζωή στις στιγμές.

Ατμόσφαιρα βωβού κινηματογράφου: Το σκηνικό και το στυλ θυμίζουν έντονα τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και τις βουβές ταινίες, με το κόμικ να επιτυγχάνει την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από την απλότητα και την αποτελεσματικότητα της απεικόνισης.

Ευφυές χιούμορ: Η αφήγηση σε συνδυασμό με τα σκίτσα αποδίδουν το χιούμορ του έργου με ακρίβεια, τονίζοντας τον ερασιτεχνισμό, τις γκάφες και τις μωροφιλοδοξίες των πρωταγωνιστών με μια λεπτότητα που κρατάει την ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

Δεν μας άρεσε

Τίποτα αξιοσημείωτο.

Το «Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ» είναι μια εξαιρετική αναπαράσταση της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς και της τραγικής φιγούρας του παλιάτσου μέσα από το μοναδικό καλλιτεχνικό ύφος του Δημήτρη-Κρις Αγκαράι. Παρά τα ελαφριά σημεία αδυναμίας στη ροή, η συνολική αισθητική και η επιδέξια εκτέλεση του σχεδιασμού καθιστούν το έργο αυτό ένα απολαυστικό ταξίδι στη νοσταλγία και το χιούμορ, γεμάτο συναισθηματικό βάθος.


Tης Αλεξίας Βλάρα, 23/9/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".