Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Τα δώρα»της Κέλλυς Ρίζου σε εικονογράφηση της Κατερίνας Παπαστεφανάτου

 


«Τα δώρα» της Κέλλυς Ρίζου, σε τρυφερή και φωτεινή εικονογράφηση της Κατερίνας Παπαστεφανάτου, είναι ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο που ακουμπά με απλότητα και ουσία την καρδιά της παιδικής εμπειρίας: την προσμονή, τη χαρά, αλλά και τη σημασία του «μαζί».

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα χωριό που ντύνεται στα λευκά, εκεί όπου τα γράμματα για τον Αϊ-Βασίλη γεμίζουν το γραμματοκιβώτιο και η πλατεία πάλλεται από παιδικές φωνές. Η Άννα, ο Στέλιος, ο Ηλίας, η Μαρία και ο Γιαννάκης ανυπομονούν να πάρουν τα δώρα τους, μόνο που κάτι πάει στραβά: κανένα δώρο δεν βρίσκεται στα σωστά χέρια. Αυτή η μικρή ανατροπή γίνεται η αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια ιστορία συνεργασίας, ενσυναίσθησης και αληθινής φιλίας.

Παιδαγωγικά, το βιβλίο λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Καταρχάς, προωθεί τη συνεργατική σκέψη: τα παιδιά καλούνται να εγκαταλείψουν την ατομική χαρά της κατοχής και να αναζητήσουν τη χαρά του μοιράσματος και της αλληλοβοήθειας. Μαθαίνουν να παρατηρούν, να ακούν το όνομα του άλλου, να αναγνωρίζουν τις ανάγκες του και να δρουν συλλογικά. Πρόκειται για μια πολύτιμη δεξιότητα κοινωνικής μάθησης, δοσμένη με τρόπο απολύτως κατανοητό για παιδιά από 3 ετών.

Η γλώσσα της Κέλλυς Ρίζου είναι ρέουσα, ζεστή και αφηγηματικά φιλική, ιδανική για μεγαλόφωνη ανάγνωση. Οι διάλογοι ζωντανεύουν τις σκηνές και ενισχύουν τη συμμετοχή των μικρών ακροατών, ενώ η επανάληψη και ο ρυθμός προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και χαράς.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η εικονογράφηση της Κατερίνας Παπαστεφανάτου, η οποία συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο: τα χρώματα, οι εκφράσεις και οι λεπτομέρειες δημιουργούν έναν οικείο, χριστουγεννιάτικο κόσμο που προσκαλεί το παιδί να παρατηρήσει, να αφηγηθεί και να φανταστεί.

Το βιβλίο, όμως, δεν σταματά στην αφήγηση. Οι δημιουργικές δραστηριότητες στο τέλος ενισχύουν τη βιωματική μάθηση, ενώ το QR code με το πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, τα βίντεο στο YouTube και τις νότες για να παιχτούν τα τραγούδια «Τα δώρα» και «Γελάμε δυνατά» μετατρέπουν την ανάγνωση σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Έτσι, το παιδί δεν διαβάζει απλώς μια ιστορία, τη ζει, τη τραγουδά, τη μοιράζεται.

«Τα δώρα» είναι ένα βιβλίο που θυμίζει σε μικρούς και μεγάλους πως το πιο σημαντικό χριστουγεννιάτικο δώρο δεν είναι αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, αλλά αυτό που προσφέρουμε ο ένας στον άλλο. Ένα βιβλίο τρυφερό, παιδαγωγικά ουσιαστικό και βαθιά ανθρώπινο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: "Το βιβλίο της ανησυχίας-Ημερολόγιο αποχαιρετισμού" στο Θέατρο Αργώ

Κάτια Ποθητού: "Είναι φανερό πως το στοιχείο της μνήμης επηρεάζεται από φόβους, επιθυμίες και τραυματικές εμπειρίες".

Είδαμε και προτείνουμε: «Σονάτα του Κρόιτζερ» του Λέοντος Τολστόι, στο χώρο τέχνης Ηχόδραση

Είδαμε και προτείνουμε: «Σλάντεκ» – Μια Ανατριχιαστική Κάθοδος στην Άβυσσο του Ολοκληρωτισμού στο ΠΛΥΦΑ

Ρένα Πέτρου: "Το γεγονός ότι κάποιος άνθρωπος καταγράφει όλη την ιστορία της ζωής του, έχει από μόνο του μεγάλη αξία".

Είδαμε και προτείνουμε: Αγία Ιωάννα (Ζαν Ντ' Αρκ) στο Θέατρο της Ημέρας