Είδαμε και προτείνουμε: "Καθαρίστρια"

 

Η παράσταση "Καθαρίστρια", με τον Αντώνη Παπαηλία στον ρόλο της Πελαγίας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική θεατρική εμπειρία, βασισμένη στο έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού. Ο μονόλογος είναι έντονα συναισθηματικός και βαθιά προσωπικός, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ζωές των ανθρώπων που αισθάνονται καταδικασμένοι από τη μοίρα, αλλά ανακαλύπτουν την εσωτερική τους δύναμη.

Η Πελαγία είναι μια καθαρίστρια που έχει μεγαλώσει με την αίσθηση ότι ανήκει στις «χαμένες» περιπτώσεις της ζωής. Ζει μέσα από τις ιστορίες των άλλων, παρακολουθώντας τους από το περιθώριο, ενώ η ίδια δεν διεκδικεί τίποτα. Η αφήγησή της, όμως, αποκαλύπτει την εσωτερική της σύγκρουση, καθώς η ζωή της προσφέρει μια αναπάντεχη ευκαιρία να αλλάξει την προσωπική της αφήγηση. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η Πελαγία ανακαλύπτει ότι τα "όχι" που την καθόριζαν, δεν είναι παρά λέξεις και ότι η ζωή της μπορεί να πάρει άλλη τροπή. Η ιστορία της αποτελεί μια ωδή στη δύναμη της ανθρώπινης απόφασης και της αυτοεκτίμησης, δείχνοντας ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε «Ναι».

Ο Αντώνης Παπαηλίας προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία, με βάθος και ευαισθησία, φέρνοντας στη σκηνή μια γυναικεία φιγούρα με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση. Η ενσάρκωσή του ως Πελαγία δεν είναι απλά μια μίμηση, αλλά μια αυθεντική προσέγγιση μιας γυναίκας που προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά των περιορισμών που της επέβαλε η κοινωνία και η ίδια η οικογένειά της. Η φωνή του Παπαηλία διατρέχει όλες τις αποχρώσεις του συναισθηματικού φάσματος, από την απόγνωση και τη μοιρολατρία μέχρι τη φλόγα της ελπίδας και της αναγέννησης.

Η σωματική του ερμηνεία είναι εξίσου δυνατή, με κινήσεις που υπογραμμίζουν τη συχνά άβολη και ταπεινή θέση της Πελαγίας, αλλά και τις στιγμές θριάμβου της, όταν σταδιακά αρχίζει να διεκδικεί το δικό της χώρο στη ζωή.

Η σκηνοθεσία της παράστασης καταφέρνει να αναδείξει τη μοναξιά και την εσωτερική πάλη της ηρωίδας. Το μονόλογο πλαισιώνει ένα λιτό, αλλά απόλυτα λειτουργικό σκηνικό, που υπογραμμίζει την καθημερινότητα της Πελαγίας και την επανάληψη της ζωής της. Η χρήση φωτισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπογράμμιση των αλλαγών στη διάθεσή της και στις κρίσιμες στιγμές που έρχονται αντιμέτωπες με τη σύγκρουση και τη λύτρωση.

Η σκηνοθετική επιλογή να δίνεται χώρος στον ηθοποιό να "αναπνεύσει" μέσα στο μονόλογο και να κάνει παύσεις, επιτρέπει στο κοινό να συνδεθεί βαθύτερα με τα συναισθήματα της Πελαγίας. Οι σιωπές αυτές είναι φορτισμένες, ενώ ενισχύουν την ένταση των λέξεων όταν αυτές τελικά εκφέρονται.

Δυνατά Σημεία

  1. Ερμηνεία του Αντώνη Παπαηλία
    • Ενσυναίσθηση και αυθεντικότητα: Η ερμηνεία του Παπαηλία είναι συγκλονιστική και απόλυτα πειστική. Καταφέρνει να δώσει ψυχή σε έναν γυναικείο χαρακτήρα χωρίς υπερβολές, με ένα ισορροπημένο μείγμα ευαισθησίας και δυναμισμού. Η μετάβαση από την απελπισία στην ελπίδα γίνεται σταδιακά και αβίαστα, προκαλώντας έντονη συναισθηματική φόρτιση στους θεατές.
    • Σωματική ερμηνεία: Η κίνηση του ηθοποιού στη σκηνή είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη συναισθηματική πορεία του χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας τη σωματική κούραση και την εσωτερική ταραχή της Πελαγίας.
  2. Κείμενο του Αντώνη Τσιπιανίτη
    • Σαφές μήνυμα: Ο μονόλογος της "Καθαρίστριας" είναι γεμάτος νοήματα, με τον συγγραφέα να καταφέρνει να μιλήσει για θέματα αυτοεκτίμησης, κοινωνικής ανισότητας και την ανθρώπινη δύναμη να αλλάξει κανείς τη ζωή του. Το έργο αποφεύγει τον διδακτισμό, αφήνοντας το κοινό να προβληματιστεί για τις δικές του επιλογές και δυνατότητες.
    • Καθημερινή γλώσσα και αμεσότητα: Το κείμενο χρησιμοποιεί απλή, καθημερινή γλώσσα που κάνει το κοινό να συνδεθεί άμεσα με την ηρωίδα. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα της Πελαγίας εκφράζονται με τρόπο που φαίνεται φυσικός και αληθινός, γεγονός που ενισχύει τη δραματική ένταση.
  3. Σκηνοθεσία
    • Λιτή και στοχευμένη: Η σκηνοθεσία είναι απλή, δίνοντας χώρο στον ηθοποιό και στο κείμενο να λάμψουν. Το σκηνικό και οι φωτισμοί χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για να τονίσουν τις αλλαγές στην ψυχολογία της ηρωίδας και να υπογραμμίσουν τη μοναξιά της.
    • Χρήση σιωπής και παύσεων: Οι σκηνοθετικές παύσεις είναι καθοριστικές, δίνοντας χρόνο στο κοινό να απορροφήσει τη βαρύτητα των λόγων της Πελαγίας και να "αναπνεύσει" μαζί της.

Αδύναμα Σημεία

  1. Μονολογική φύση του έργου
    • Περιορισμός στην ποικιλία: Παρά την εξαιρετική ερμηνεία του Παπαηλία, ορισμένοι θεατές μπορεί να νιώσουν ότι η μονολογική φύση του έργου στερεί κάποιες επιπλέον διαστάσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλοι χαρακτήρες ή διαλογικά στοιχεία. Η απουσία αλληλεπίδρασης με άλλους ηθοποιούς μπορεί να περιορίσει την ένταση και την ποικιλία της παράστασης για ορισμένους θεατές.
  2. Ρυθμός
    • Κάποιες αργές στιγμές: Ενώ οι παύσεις και οι σιωπές έχουν ισχυρό συναισθηματικό φορτίο, σε ορισμένες στιγμές ο ρυθμός της παράστασης επιβραδύνεται υπερβολικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αποσύνδεση του κοινού. Μια πιο έντονη εναλλαγή στον ρυθμό θα μπορούσε να διατηρήσει πιο σταθερή τη δυναμική της παράστασης.

Η παράσταση "Καθαρίστρια" είναι μια δυνατή θεατρική εμπειρία, με έναν εξαιρετικό ηθοποιό που καταφέρνει να δώσει ζωή σε έναν μονόλογο γεμάτο συναισθήματα και μηνύματα. Τα δυνατά σημεία της βρίσκονται στην ερμηνεία, τη σκηνοθεσία και το κείμενο που προσφέρουν βάθος και προβληματισμό. Ωστόσο, η μονολογική φύση και η σκηνική λιτότητα μπορεί να περιορίσουν το ενδιαφέρον σε κάποια σημεία, κάνοντας την παράσταση λιγότερο εντυπωσιακή για θεατές που προτιμούν πιο ποικίλες θεατρικές δομές. Παρόλα αυτά, η συνολική εμπειρία είναι άκρως αξιόλογη και γεμάτη συναισθηματική αλήθεια.


Της Αλεξίας Βλάρα, 24/10/2024


      "ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ"

 


Η Duke Productions παρουσιάζει τον μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού, που ανεβαίνει, για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, απο την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, με τον Αντώνη Παπαηλία στο ρόλο της Πελαγίας!

 

Η Πελαγία, καθαρίστρια σε διάφορες εταιρείες, είναι μια γυναίκα που πάντοτε πίστευε πως ανήκει στα "Όχι”, σε εκείνους δηλαδή τους ανθρώπους, που η ζωή, τους είχε κατατάξει στους ‘’χαμένους ‘’. Γεννημένη και μεγαλωμένη σε οικογένεια καθαριστριών, το μόνο πράγμα που ξέρει, μέχρι τώρα, στην ζωή της , ειναι να παρακολουθεί τις φωτεινές και λαμπερές ζωές των ‘’ Ναι ‘’, πάντα απο το παρασκήνιο.

Σικάτα μοντέλα που πηγαινοέρχονται στις εταιρείες που εργάζεται... γραμματείς με ψηλοτάκουνες γόβες και υπέροχο μακιγιάζ... ο Ντίνος, διευθυντής της εταιρείας και κρυφος της έρωτας... και φυσικά... το

 ‘’ Ναι ‘’ των ‘’ Μεγάλων Ναι ‘’... η Ελένη, της οποίας την εκπομπή παρακολουθεί καθημερινά στην τηλεόραση.  

Τι μπορεί να συμβεί, οταν η ζωή αποφασίζει να της πει και εκείνης το

 ‘’ Ίσως ‘’ , μπαίνοντας στο καράβι για τη Μύκονο, το νησί που – ως εκ θαύματος - μπορεί να τη μετατρέψει στο μεγάλο ‘’ Ναι ‘’ και αυτόματα να την ανεβάσει σε κατηγορία αυτοεκτίμησης;

 

Ένα έργο για τους ανθρώπους, ένας μαγικός μονόλογος, που δείχνει σε όλους, πως η απόφαση είναι δική μας και μόνο. Πως τα ‘’ ναι ‘’, τα ‘’ οχι ‘’, τα ‘’ ίσως ‘’ ...είναι απλές, μονάχα, λέξεις και απο εμάς και μόνο εξαρτάται το ποιοί θα είμαστε και τι θα διεκδικούμε στη ζωή μας...γιατί...πολύ απλά...ολοι γεννηθήκαμε για να γίνουμε ‘’ ναι ‘’!  

Το έργο, που παρουσιάστηκε πέρυσι – με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα ( θέατρο Coronet ) αλλά και την Πάτρα ( θέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ ) ,  έρχεται από την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, και κάθε Δευτέρα στις 20 : 15 και Τρίτη στις 21 : 15 , στον Πολυχώρο ΑΥΛΑΙΑ στον Πειραιά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

2ας Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, Πειραιάς

( 5’ από το μετρό του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ)

Τηλ 210 4297771, Τηλ κρατήσεων 6984417545, 6982360304

 

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ  ( Κωμικός μονόλογος )

Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

 

Σκηνοθεσία  : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Κοστούμια : Νόρα Πόντι

Φωτογραφίες : Ιωάννα Τζετζούμη

Μουσική επένδυση – Φωτισμοί : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

 

Στο ρόλο της Πελαγίας ο Αντώνης Παπαηλίας

 

Το styling της φωτογράφισης επιμελήθηκε ο Μιχάλης Τσούκας και ο Μάριος Κυπριώτης, το μακιγιάζ ο Παναγιώτης Πάντος.

Ευχαριστούμε τον κύριο Βασίλη Ζούλια, για την παραχώρηση του Ατελιέ του για την φωτογράφιση

Παραστάσεις : Δευτέρα στις 20 : 15 και Τρίτη  στις 21 : 15

Τιμές εισιτηρίων : 15 ευρώ , 12 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α. )

Διάρκεια παράστασης : 80 λεπτά ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ  ΤΡΙΤΗ  1 ΟΚΤΩΡΙΟΥ

 

Προπώληση Στο ταμείο του θεάτρου, τα τηλέφωνα κρατήσεων και

 https://www.ticketservices.gr/event/katharistria/

Παραστάσεις απο Τρίτη 1 Οκτωβρίου έως Τρίτη 14 Ιανουαρίου

Παραγωγή :Duke Productions - Χρίστος Δούκας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".