Antonio Skarmeta | Ένας αποχαιρετισμός

 

Αποχαιρετούμε τον μεγάλο Χιλιανό συγγραφέα
Antonio Skármeta,
 έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς
της Λατινικής Αμερικής.

Ο Αντόνιο Σκάρμετα, ο λιγότερο ίσως συμβατικός Χιλιανός από όλους τους ομοτέχνους του, ο απαράμιλλος για την αισιοδοξία του, την αμεσότητά του και το χιούμορ συγγραφέας, απεβίωσε στα 84 του χρόνια. Γεννημένος το 1940 στη Χιλή, ο Αντόνιο Σκάρμετα, τόλμησε να εξερευνήσει με την πένα του την τζαζ, τη φιλοσοφία και τον Σαίξπηρ και να υπερασπιστεί την ποπ, τα μιούζικαλ, τους νέους, τον έρωτα, την ευτυχία, τα ταξίδια και την επανάσταση, όλα ταμπού την εποχή του, κι όλα κερδισμένα στο τέλος με ένα τεράστιο χαμόγελο. Γιατί ο Αντόνιο Σκάρμετα δεν φοβόταν να χαμογελάσει. Η πρόζα του χαμογελούσε…

Ο Αντόνιο Σκάρμετα σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο και θέατρο στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης με υποτροφία. Επιστρέφοντας στη Χιλή, τάχθηκε στο πλευρό του Αλιέντε, όμως τέλη του 1973, με την άνοδο του Πινοσέτ στην εξουσία, βρέθηκε στη Γερμανία, όπου παρέμεινε εξόριστος επί 16 χρόνια δουλεύοντας στον κινηματογράφο και γράφοντας σενάρια και μυθιστορήματα. Το 1989, μετά το τέλος της δικτατορίας του Πινοσέτ, ο Αντόνιο Σκάρμετα γύρισε στη Χιλή, με εξαίρεση το διάστημα 2000-2006, όπου διετέλεσε πρεσβευτής της χώρας του στη Γερμανία.

Το έργο του Σκάρμετα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ο συγγραφέας έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία Prix Medicis, Grinzane Cavour, Elsa Morante, Boccaccio Internacional, Medalla Goethe, καθώς και με το Εθνικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Unesco.

Το διασημότερο μυθιστόρημά του Ο ταχυδρόμος του Νερούδα (μετάφραση Αγγελική Βασιλάκου), είναι ένα βιβλίο για την ομορφιά, τον έρωτα και την ελευθερία, που έγινε διεθνώς γνωστό το 1994, με την ταινία του Μάικλ Ράντφορντ, «Ο ταχυδρόμος» (Il Postino). Η ταινία αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και πέντε υποψηφιότητες στα Όσκαρ, βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και τρία βραβεία Bafta.
Μπορείτε να δείτε το trailer εδώ.
Το μυθιστόρημα Οι μέρες του ουράνιου τόξου (μετάφραση Αγγελική Βασιλάκου), που βασίζεται στην αληθινή ιστορία πίσω από τη διαφημιστική καμπάνια που συνέβαλε στην πτώση του Πινοσέτ έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ιβηροαμερικανικής Πεζογραφίας Premio Planeta – Casa de America.

Ο Αντόνιο Σκάρμετα υπήρξε ένας ευρηματικός σκηνοθέτης, ένας χειμαρρώδης παρουσιαστής εκπομπών βιβλίων και προπάντων ένας χαρισματικός συγγραφέας, πηγή έμπνευσης για τους νέους συναδέλφους του και όχι μόνο.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τα βιβλία του συγγραφέα που κυκλοφορούν
από τις εκδόσεις μας εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".