Διαβάσαμε και προτείνουμε: Το Πιο Κόκκινο Τριαντάφυλλο Ανθίζει

 

«Το Πιο Κόκκινο Τριαντάφυλλο Ανθίζει» της Λιβ Στρόμκβιστ είναι ένα κόμικς που εμβαθύνει στην έννοια του ρομαντικού έρωτα, συνδυάζοντας στοιχεία από την αρχαία φιλοσοφία έως τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα και τη σημερινή πραγματικότητα των ριάλιτι. Με έξυπνο, χιουμοριστικό και ταυτόχρονα στοχαστικό τρόπο, η δημιουργός προσεγγίζει το ζήτημα του έρωτα σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην κατανόηση και τη βίωση του.

Η εικονογράφηση του βιβλίου, με το χαρακτηριστικό σκίτσο της Στρόμκβιστ, είναι μινιμαλιστική αλλά εξαιρετικά εύγλωττη, στηρίζοντας το σαρκαστικό και φεμινιστικό ύφος της αφήγησης. Οι εκφράσεις των χαρακτήρων, τα καθαρά μαύρα και άσπρα σχέδια, καθώς και τα έξυπνα καρέ συμβάλλουν στη διατήρηση ενός γρήγορου ρυθμού ανάγνωσης, κρατώντας τον αναγνώστη αφοσιωμένο στα πολλαπλά μηνύματα του έργου.


Το κόμικς διερευνά πώς ο ρομαντικός έρωτας έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, βασιζόμενο σε φιλοσοφικά κείμενα όπως το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, ενώ ταυτόχρονα σχολιάζει την επιρροή της σύγχρονης κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση των ερωτικών σχέσεων. Σημαντικά σημεία είναι η θεωρία του ναρκισσισμού, σύμφωνα με την οποία οι άλλοι λειτουργούν ως καθρέφτες που επιβεβαιώνουν το εγώ μας, και η θεωρία της "λογικής επιλογής", που αναλύει πώς η τεχνολογία και η εξέλιξη των κοινωνικών σχέσεων μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε ατελείωτες επιλογές, κάτι που προκαλεί άγχος και αβεβαιότητα.

Δυνατά Σημεία:

- Αναφορές και διακειμενικότητα: Από τον Πλάτωνα και τον Σαίρεν Κίρκεγκωρ μέχρι τη Μπιγιόνσε και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Στρόμκβιστ συνδυάζει αναφορές με ποπ κουλτούρα και φιλοσοφικές θεωρίες, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο έργο που μιλά τόσο για το παρελθόν όσο και για το παρόν του έρωτα.

- Φεμινιστική οπτική: Το έργο επανεξετάζει τις πατριαρχικές αντιλήψεις για τον έρωτα, αναδεικνύοντας τις πιέσεις και τις ανασφάλειες που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ρομαντικές σχέσεις.

- Κοινωνική κριτική: Το έργο ρίχνει φως στις επιπτώσεις του καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης στην αγάπη, με μια ειρωνική διάθεση που κριτικάρει τη σύγχρονη κουλτούρα των ριάλιτι και των κοινωνικών δικτύων.

 Αδύναμα Σημεία:

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις φιλοσοφικές αναφορές ή τα κοινωνικά φαινόμενα που σχολιάζονται, το βιβλίο μπορεί σε ορισμένα σημεία να φανεί δυσνόητο. Επίσης, η μεγάλη δόση ειρωνείας μπορεί να αποξενώσει αναγνώστες που προτιμούν έναν πιο παραδοσιακό ή ρομαντικό τρόπο αναπαράστασης των σχέσεων.

«Το Πιο Κόκκινο Τριαντάφυλλο Ανθίζει» είναι ένα βιβλίο που θα προσελκύσει τους λάτρεις του κόμικς, της κοινωνικής κριτικής και των φεμινιστικών θεωριών. Με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής και εικονογράφησης της Στρόμκβιστ, το βιβλίο αυτό είναι μια δυνατή πρόσκληση για στοχασμό πάνω στις ερωτικές σχέσεις στη σύγχρονη εποχή, απομυθοποιώντας τον ρομαντισμό και αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα και τα προβλήματα των σημερινών σχέσεων.


Της Αλεξίας Βλάρα, 25/10/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".