Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα»

 

Μαραθώνιος ανάγνωσης Νίκος Καζαντζάκης
26 Οκτωβρίου: Ημέρα μνήμης θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη και μια ημερομηνία με μεγάλη συμβολική αξία για το έργο του και για τις εκδόσεις μας.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και με  ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό καθώς και με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πολιτιστική παρακαταθήκη που συνιστά το οικουμενικό έργο του σπουδαίου κρητικού λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, οι εκδόσεις Διόπτρα προκηρύσσουν τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα»Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης συνδέεται με δύο μαθητικούς διαγωνισμούς, τον ομώνυμο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής και τον Διαγωνισμό Κόμικ «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η 9η Τέχνη».


Τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι εκδόσεις Διόπτρα ανέλαβαν τα πνευματικά δικαιώματα του Νίκου Καζαντζάκη στη χώρα μας, νιώσαμε την ανάγκη να προσφέρουμε στο αναγνωστικό κοινό κάθε ηλικίας, και ιδίως στους νέους, τη δυνατότητα της γνωριμίας και της επαναγνωριμίας με το έργο του, με γνώμονα τη δυνατότητά του να προκαλεί τον αναστοχασμό που έχει ανάγκη η εποχή μας. Έχοντας ως αξίωμα ότι η λογοτεχνία ενός έθνους αποτελεί ένα βαθύ πολιτιστικό αποτύπωμα, την «καρδιά» της ίδιας της κουλτούρας του, το καζαντζακικό έργο συνιστά πολιτιστικό αγαθό που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, διατηρώντας αναλλοίωτο τον διαχρονικό, αιχμηρό και πάντα επίκαιρο χαρακτήρα του.
   
Γιατί το έργο του Νίκου Καζαντζάκη;
 
Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα και ο πιο πολυμεταφρασμένος στο εξωτερικό. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ποιήματα και φιλοσοφικά δοκίμια ενώ ήταν 9 φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το εύρος και η δυναμική της γραφής του επιτρέπουν να χαρακτηριστεί ως κλασικός συγγραφέας διεθνούς εμβέλειας, τοποθετώντας τον δίπλα σε μεγάλες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα έργα του, πολυεπίπεδα και πολυδιάστατα, αναδεικνύουν ποικίλες αντιθέσεις και συνθέσεις ενώ παράλληλα μελετούν διεξοδικά την ανθρώπινη ύπαρξη, διατηρώντας μια πρωτόγνωρη φρεσκάδα και σφρίγος. Ο Καζαντζάκης γράφει με αγωνία υπαρξιακή, αναλογιζόμενος όλα τα μεγάλα ερωτήματα που δεν αφορούν μόνο την εποχή του άλλα όλες τις εποχές, κι έτσι οι ήρωές του βιώνουν αυτή την αναζήτηση ως διαρκή ανάγκη για νόημα.


 Τι θα αποκομίσουν οι μαθητές/μαθήτριες από τη συμμετοχή τους στους Διαγωνισμούς;

Σκοπός της μεγάλης αυτής «λογοτεχνικής εκστρατείας» είναι η γνωριμία του νεαρού αναγνωστικού κοινού με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, προκειμένου παιδιά και έφηβοι να εξοικειωθούν με αυτό,  να το μελετήσουν και, κυρίως, να το αγαπήσουν, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών των Σχολικών Μονάδων τους.

 
Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες για τον διαγωνισμό καθώς και τον τρόπο συμμετοχής θα βρείτε στη σελίδα μας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".