Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 Μόλις κυκλοφόρησαν

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
Τρία επί ψυχής του Άρη Αλεξανδρή 
μυθιστόρημα

Όλοι έχουν έναν καλό λόγο να αποφύγουν την αλήθεια.
 
Τρία επί ψυχής είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του Άρη Αλεξανδρή, ο οποίος μέσα σε έναν χρόνο απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού Ο Αναγνώστης καθώς και το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2023) με το λαμπρό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα.
Το Τρία επί ψυχής είναι η ιστορία της Άνι, που σήμερα γίνεται 30. Η Άνι έχει πολλές αποφάσεις να πάρει: να ξεπεράσει επιτέλους τον θάνατο του παιδικού της φίλου· να αποκωδικοποιήσει την περίεργη σχέση που έχει αναπτύξει με τη μητέρα του· να αντιμετωπίσει με γενναιότητα τη δική της μητέρα.
Το Τρία επί ψυχής είναι και η ιστορία του Φίλιππου Κάππα, του παιδικού φίλου της Άνι που πέθανε μυστηριωδώς στο σχολείο όταν ήταν 16 ετών.
Το Τρία επί ψυχής είναι, επιπλέον, η ιστορία της κυρίας Κάππα, της μητέρας του Φίλιππου Κάππα, η οποία δεν σταματά να ψάχνει την αλήθεια με τους πιο ανορθόδοξους τρόπους.
Το Τρία επί ψυχής είναι μια ιστορία για τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν, για τις μεταμορφώσεις των ανθρώπων, για τους μύθους που πλάθουν για να επιβιώσουν. Αν τα φαντάσματα υπήρχαν, αυτή θα ήταν μια ιστορία φαντασμάτων.
 
«Ο ήχος την πλησίασε και απομακρύνθηκε ξανά, σκορπίζοντας στην παραλία κρουστές συμφωνίες ηχορύπανσης. Τώρα της θύμιζε κάτι που ήταν πεπεισμένη πως, υπό όρους, θα μπορούσε να αναγνωρίσει: ήταν ένα κινητό καμπαναριό ή ένα τρένο που κουβάλαγε σπασμένα γυαλιά ή κάτι άλλο που, κατά ένα μέρος, το είχε ξανακούσει. Η Άνι πραγματοποίησε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό της και έκανε πως κοιτάζει στο βάθος, αλλά δεν υπήρχε βάθος να κοιτάξει, μόνο η πνιγηρή στενότητα του αδιάπτωτου ζόφου. Ίσως τελικά πρέπει να εξετάσω το πλαίσιο αυτού που είδα. “Αν φύγεις θα φύγουν”. Ποιοι θα φύγουν; Αυτοί που ήρθαν. Ποιοι μπορεί να ήρθαν στις δώδεκα το βράδυ;»
Απόσπασμα από το βιβλίο
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βραβευμένο μυθιστόρημά του Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα.
 
 
Μπίζνες αζ γιούζουαλ του Αντώνη Τζωρτζακάκη
διηγήματα

Ζωντανές ιστορίες για εταιρικά παιχνίδια, οικογενειακούς μύθους, προσωπικά διλήμματα. Μια διαρκής, ανελέητη μάχη επιβίωσης, επιβολής και εξουσίας.
 
Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης συστήνεται στους αναγνώστες με ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και ευφυές λογοτεχνικό ντεμπούτο, εμπνευσμένο από τον κόσμο των επιχειρήσεων ‒ έναν κόσμο που κυριαρχεί στις ζωές μας, απορροφώντας μεγάλο μέρος του χρόνου μας και επηρεάζοντας βαθιά τις σχέσεις μας.
Το Μπίζνες αζ γιούζουαλ έχει μόνο στόχο να πει ιστορίες. Ζωντανές ιστορίες σαν αυτές που συμβαίνουν καθημερινά στους ανθρώπους. Ιστορίες που γεννιούνται στον επαγγελματικό και οικογενειακό περίγυρο. Επιχειρηματίες, στελέχη, συνάδελφοι, φίλοι, πατέρες, μητέρες, γιοι, κόρες. Μια διαρκής μάχη επιβίωσης, επιβολής και εξουσίας. Αριβισμός, κυνισμός, ναρκισσισμός, φόβος, φθόνος, αδιαφορία, υποκρισία, μυρωδιές που αναδύονται από φανταχτερά γραφεία, σπίτια, αυτοκίνητα. Αλλά και αγάπη, ακεραιότητα, αντοχή. Όλα μαζί αθροίζονται και αφαιρούνται σε ένα αέναο ξεκαθάρισμα λογαριασμών του καθενός με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.
 
«Στο ίδιο έργο θεατές, σκέφτηκε αυτή. Συνεχείς αλλαγές με  αποκλειστικό σκοπό όλα να μείνουν τα ίδια. Άνθρωποι πάνε,  έρχονται, άνθρωποι εκθειάζονται υπερβολικά στην αρχή για να αποκαθηλωθούν με πάταγο. Έπαινοι στο προσκήνιο, υπονόμευση στο παρασκήνιο. Όλοι σε έναν λαμπερό στροβιλισμό, μια ψεύτικη χορογραφία επαγγελματισμού, μια αληθινή κούρσα τυχοδιωκτισμού. Κομπάρσοι και πρωταγωνιστές. Kάποιοι που αγαπούν τη δουλειά τους, που διατηρούν το ήθος τους, περισσότεροι  μέτριοι, αρπακτικοί, χυδαίοι, αριβίστες,  εξουσιομανείς».
Απόσπασμα από το βιβλίο
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
 
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Νέα σειρά: Tenebrae
Η σκοτεινή και υπαινικτική γοητεία της λογοτεχνίας τρόμου ζωντανεύει μέσα από κλασικά βιβλία του είδους που θα καθηλώσουν τους αναγνώστες. Η νέα αυτή σειρά συγκεντρώνει έργα από κορυφαίους συγγραφείς που διαμόρφωσαν τον τρόμο όπως τον ξέρουμε σήμερα και έχουν εμπνεύσει γενιές δημιουργών και αναγνωστών. Πρόκειται για έργα που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο το υπερφυσικό και το απόκοσμο με την κατάδυση στα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού και την ψηλάφηση του υπερβατικού χαρακτήρα της φύσης, έργα που απευθύνονται όχι μόνο σε όσους λατρεύουν τον τρόμο, αλλά και σε εκείνους που αναζητούν κάτι βαθύτερο: την εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης μέσα από το πρίσμα του παράδοξου και του υπερφυσικού.
 
Η λοταρία και άλλες ιστορίες της Shirley Jackson
μετάφραση: Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

Στα άδυτα των σπιτιών μιας ήσυχης πόλης, το κακό καραδοκεί εκεί που δεν το περιμένεις. Μία από τις πιο εφιαλτικές συλλογές ιστοριών του 20ού αιώνα.
 
Γνωστή ως πρωτοπόρος του σύγχρονου ψυχολογικού τρόμου, η Shirley Jackson, μια από τις μεγαλύτερες Αμερικανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της τόσο στη λογοτεχνία όσο και στην ποπ κουλτούρα, καθώς βιβλία της έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο,
Σε αυτά τα διηγήματα αποκαλύπτεται το λογοτεχνικό εύρος της Shirley Jackson, μιας απαράμιλλης στιλίστριας του τρόμου, που ξέρει πώς να παίζει μαεστρικά με το αλλό­κοτο, το φρικιαστικό αλλά και το αστείο, μιας παραμυθούς που το ταλέντο της «στοιχειώνει» τη λογοτεχνία μέχρι και σήμερα.
 
«Τα διηγήματα του βιβλίου προέρχονται από τις συλλογές λοταρία και άλλες ιστορίες (1949) και Σκοτεινές ιστορίες (2016) και στην πλειοψηφία τους θυμίζουν στιγμιότυπα δίχως αρχή και τέλος, δίχως συμβατικά ικανοποιητική, τελεσίδικη κατάληξη. Οι εξηγήσεις αποφεύγονται, ιδίως όσον αφορά το παράδοξο στοιχείο· η Jackson δεν προσπαθεί να αναλύσει παρά μονάχα να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο το ανοίκειο αλληλεπιδρά με το άτομο και το κοινωνικό σύνολο, για να δημιουργήσει γραμμές φυγής, αφορμές για αποξενώσεις των εμπλεκομένων από τη ληθαργική επήρεια του γνώριμου».
Από το σημείωμα του μεταφραστή
 
«απόλυτη αυθεντία. Η Jackson άκουγε τη δική της φωνή, έπαιρνε τις δικές της αποφάσεις, απομονωνόταν από όλα τα πνευματικά και λογοτεχνικά ρεύματα... Ήταν μοναδική».
Newsweek
 
«Οι ιστορίες της Shirley Jackson είναι από τις πιο τρομακτικές που έχουν γραφτεί ποτέ».
Donna Tartt
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
 
Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο της Shirley Jackson
μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη

Το βιβλίο που σφράγισε την αναγέννηση του γκόθικ μυθιστορήματος στον 20ό αιώνα. Ένα αριστούργημα για την απομόνωση και την παράνοια.
 
Η Μέρικατ Μπλάκγουντ ζει με τη μεγαλύτερη αδερφή της Κόνστανς και τον θείο Τζούλιαν. Μερικά χρόνια πριν, στο τεράστιο οικογενειακό σπίτι ζούσαν εφτά Μπλάκγουντ. Ένα τρομερό βράδυ όμως μια μοιραία δόση αρσενικού βρέθηκε στο βαζάκι με τη ζάχαρη. Η Κόνστανς αθωώθηκε για τους φόνους, αλλά η Μέρικατ θέλει να την προστατεύσει από την περιέργεια και την εχθρότητα των χωρικών. Κι έτσι οι τρεις τους περνούν ευτυχισμένοι τις μέρες τους σε απόλυτη απομόνωση. Μέχρι τη στιγμή που ο ξάδελφος Τσαρλς εισβάλλει στη ζωή τους, εποφθαλμιώντας όχι μόνο τη συμπάθεια της Κόνστανς αλλά και την περιουσία τους. Τα φυλαχτά της Μέρικατ δεν αρκούν για να διαφυλάξουν την εύθραυστη ηρεμία του σπιτιού και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον διώξει.
Το Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο, αυτός ο περίτεχνος σκοτεινός λαβύρινθος, είναι ίσως το κορυφαίο επίτευγμα της λαμπρής καριέρας της Shirley Jackson.
 
«Ένα αριστούργημα γοτθικού σασπένς».
Joyce Carol Oates
 
«Ανατριχιαστικό και αστείο ταυτόχρονα, αυτό είναι το σπουδαιότερο βιβλίο της Shirley Jackson».
Donna Tartt
 
«Ζηλεύω όσους θα το διαβάσουν πρώτη φορά και στη συνέχεια θα ανακαλύψουν το σύνολο του έργου της – τρομακτικό, αγριευτικό, απλούστατα παράδοξο».
Guardian
 
«Η Shirley Jackson γνώριζε καλύτερα από οποιονδήποτε συγγραφέα, μετά τον Hawthorne, την αξία των στοιχειωμένων πραγμάτων».
New York Times Book Review
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 

 
ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ
 
Υπόσχομαι ότι δεν θα πονάει πάντα τόσο της Clare Mackintosh 
18 διαβεβαιώσεις για το πένθος
μετάφραση: Δέσποινα Γιανναρούδη

Ένα βιβλίο στήριγμα σε όσους πενθούν. Ένα καταφύγιο παρηγοριάς και ανακούφισης.
 
Το πένθος είναι οικουμενικό – όμως είναι τόσο μοναδικό για τον καθένα μας
όσο και ο άνθρωπος που χάσαμε.
Όταν η συγγραφέας μπεστ σέλερ Clare Mackintosh έχασε το μωρό της και τον πατέρα της, κατέφυγε στα βιβλία για να βρει βοήθεια. Αυτά της έλεγαν τι να νιώθει και πότε να το νιώθει. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα βήματα για το πένθος ούτε εύκολες συνταγές που θα μας ανακουφίσουν από τον πόνο. Αυτό που έχουμε ανάγκη όταν πενθούμε είναι χρόνος και κατανόηση.
Με 18 σύντομες υποσχέσεις γεμάτες συμπόνια το Υπόσχομαι ότι δεν θα πονάει πάντα τόσο είναι ένα βιβλίο στο οποίο μπορείς να προστρέξεις όταν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, όταν γυρεύεις παρηγοριά, όταν ψάχνεις ελπίδα, όταν απλώς θέλεις να πετάξεις κάτι στον τοίχο και όταν έχεις ανάγκη κάποιον να σε διαβεβαιώσει, και να συνεχίσει να σε διαβεβαιώνει: Δεν θα πονάει έτσι για πάντα, σου το υπόσχομαι.
Ένας προσιτός «χάρτης» για όσους πενθούν κι αναζητούν συμπόνια, κατανόηση και ελπίδα.
 
«Ένα βάλσαμο για τις ραγισμένες καρδιές. Οι αναγνώστες που ξέρουν τι σημαίνει απώλεια θα βρουν την ανακούφιση που επιζητούν μέσα σε αυτές τις σελίδες».
Publishers Weekly
 
«Αν πιστεύεις ότι κανένας δεν μπορεί να καταλάβει πώς νιώθεις, αυτό το βιβλίο είναι μια σανίδα σωτήριας».
Jill Mansell
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
 
ΥΓΕΙΑ
 
Η βίβλος της περιόδου της Jen Gunter 
Διαχωρίζοντας τον μύθο από την ιατρική
μετάφραση: Λίζα Εκκεκάκη

Ένας επαναστατικός οδηγός από την πιο αξιόπιστη σύγχρονη φωνή της γυναικείας υγείας που θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το σώμα και την ευεξία μας.
 
Μια γυναίκα αναμένεται να έχει περίοδο εκατοντάδες φορές στη ζωή της. Παρά τη σημασία της εμμήνου ρύσης, η εκπαίδευσή μας περιορίζεται σε ό,τι έχει να κάνει με την εγκυμοσύνη. Και παρότι και αυτό είναι πολύ σημαντικό, κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για το σώμα της περισσότερα από όσα εξυπηρετούν την αναπαραγωγή και μόνο.
Στη Βίβλο της περιόδου, η γυναικολόγος Jen Gunter, η πιο αξιόπιστη σύγχρονη φωνή της γυναικείας υγείας, εξηγεί τι είναι φυσιολογικό, τι είναι ανησυχητικό και πότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Απαντά σε καίριες, σχετικές με την περίοδο, ερωτήσεις και πληροφορεί για θέματα όπως:
  • Τι ακριβώς συμβαίνει κατά την έμμηνο ρύση
  • Εμμηνορρυσία και πόνος
  • Η επίδραση του στρες και της υγείας στον κύκλο
  • Ημικρανίες περιόδου, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και διάρροια της περιόδου
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Η συναρπαστική σχέση του ενδομητρίου με το ανοσοποιητικό σύστημα 
  • Αποδεκτά προϊόντα για την περίοδο και η αλήθεια για το σύνδρομο τοξικού σοκ
  • Διαφορετικές πολιτισμικές αντιλήψεις για την περίοδο και πώς αυτές επηρεάζουν κορίτσια και γυναίκες
 
Ένας αναλυτικός οδηγός με έγκυρη ιατρική πληροφόρηση που καταρρίπτει τις προκαταλήψεις και αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε -και δεν μιλάμε- για το σώμα και την ευεξία.
 
«Ένα βιβλίο γεμάτο διαφωτιστικά επιστημονικά δεδομένα αλλά και εύστοχη κοινωνική ανάλυση και κριτική».
Publishers Weekly
 
«Απαραίτητο ανάγνωσμα. Ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος οδηγός που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αναγνώστρια να κατανοήσει καλύτερα το σώμα της και να το φροντίσει όπως του αξίζει».
Library Journal
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
Από την ίδια συγγραφέα κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ τα βιβλία:
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ
 
Μαθαίνουμε στο σπίτι με τη μέθοδο Μοντεσσόρι της Chiara Piroddi 
Ιδέες και δραστηριότητες
μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου

Ένα βιβλίο γεμάτο ιδέες και παιχνίδια που ακολουθούν τις μοντεσσοριανές αρχές, για να μεγαλώσετε ανεξάρτητα και χαρούμενα παιδιά.
 
Κάθε φορά που το παιδί παίζει, τότε διασκεδάζει και ταυτόχρονα χτίζει την προσωπικότητά του. Τα μαθησιακά υλικά είναι παιχνίδι και το παιχνίδι μάθηση.
 
Ένας πρακτικός οδηγός για γονείς παιδιών 1-5 ετών, βασισμένος στις αρχές της μεθόδου Μοντεσσόρι, με ιδέες για δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν εύκολα στο σπίτι και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του παιδιού, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία του.
Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε, εκτός από μια σύντομη εισαγωγή στις αρχές και τα χαρακτηριστικά της μεθόδου Μοντεσσόρι, συμβουλές για την αναγνώριση των μαθησιακών και γνωστικών δυνατοτήτων κάθε ηλικίας, καθώς και άφθονες προτάσεις για παιχνίδια, δραστηριότητες και τρόπους να οργανώσετε το σπίτι σας έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού σας.
Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο περιλαμβάνει πρακτικές δραστηριότητες με βάση την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης:
  • Μάθηση μέσω αισθητηριακών εμπειριών (συσχέτιση αριθμών και ποσοτήτων με όσπρια, προγραφή σε αλεύρι ή άμμο, διάκριση χρωμάτων με φρούτα και λαχανικά, φυσικές επιστήμες στον κήπο κ.ά.)
  • Δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (ντύσιμο, δέσιμο κορδονιών, άπλωμα ρούχων, στρώσιμο τραπεζιού κ.ά.)
  • Δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους (ξυπόλυτοι στη φύση, πρώτη επαφή με ζώα, παρατήρηση μυρμηγκιών, ζωγραφική κ.ά.)
Αξιοποιήστε το προτεινόμενο υλικό και τις επεξηγηματικές εικόνες, για να γίνει η μέθοδος Μοντεσσόρι μέρος της καθημερινότητάς σας με το παιδί.
 
Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".