🦜Η ζωή στο Πάρκο

 

Μεγάλο μέρος της ζωής στο Πάρκο περνά απαρατήρητο. Αν όμως κοιτάξετε προσεκτικά, θα ανακαλύψετε έναν κόσμο γεμάτο εκπλήξεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μαθαίνουμε περισσότερα για την πανίδα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του κάθε είδους αλλά και τον καλύτερο τρόπο για να αλληλεπιδρούμε μαζί τους.
Μάθετε περισσότερα
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο, αλλά και σημείο αφετηρίας στη στρατηγική προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Είναι το σπίτι για πολλά είδη ζώων μεταξύ των οποίων γάτες, χελώνες, σαύρες, ωδικά πτηνά και έντομα. Στα αγρωστώδη του Πάρκου βρίσκουν καταφύγιο, αλλά και υλικά για τις φωλιές τους πολλά μικρά πουλιά, ενώ τα δέντρα και οι θάμνοι παρέχουν προστασία σε μεγαλύτερα πτηνά και σε μικρόσωμα ζώα. 
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό «μικρών θηρίων» όπως σκαθάρια, μέλισσες και έντομα που αναζητούν τροφή. Αυτά τα έντομα αποτελούν ζωτικό συστατικό του οικοσυστήματος του Πάρκου και η δημιουργία και προστασία των οικοτόπων τους είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία του Πάρκου.
Πέντε στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τη Ζωή στο Πάρκο:
  • Λόγω του παιχνιδιάρικου χαρακτήρα τους, θα δείτε συχνά γάτες να παίζουν κρυφτό στους θάμνους, να κάνουν παρκούρ στα δέντρα και να κυνηγάνε τζιτζίκια και σαύρες.
  • Τα περιστέρια βρίσκονται σε διάφορα μέρη του Πάρκου, ενώ το αγαπημένο τους σημείο είναι τα σκαλοπάτια στο Κανάλι γιατί απολαμβάνουν τη θέα στα σιντριβάνια αλλά και τα κεράσματα των επισκεπτών.
  • Οι παπαγάλοι του Πάρκου προτιμούν τις ελιές και τους αρέσει να ακούν τις πρόβες μουσικής από τις συναυλίες!
  • Στο Πάρκο, οι χελώνες τρέφονται με ελιές και βλαστούς από τους θάμνους. Η αγαπημένη τους λιχουδιά όμως είναι τα μαρούλια στον Λαχανόκηπο.
  • Οι λιβελούλες αγαπούν το νερό οπότε συνηθίζουν να συχνάζουν στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW), παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210 στρεμμάτων, που αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €633 εκατομμύρια ($764 εκατομμύρια).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".