«Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου»

 

Ωδειο Ηρωδου Αττκου

Κυριακη 6 Οκτωβριου 2024

                                      Ο έρωτας στην αιωνιότητα


 

«Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου»

 

Μια μαγική  παράσταση στο  Ρομαντικό Παρίσι του 19ου αιώνα

Στο ρόλο του Σοπέν ο Δημήτρης Λάλος

Στον ρόλο της Σάνδη η Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Σκηνοθεσία: Jaroslaw Kilian

Σολίστ στο πιάνο η Τατιάνα Παπαγεωργίου 

Συμμετέχει η σοπράνο: Ματίνα Τσαρουχά

Μαέστρος : Patrick Bailey

Ορχήστρα Εγχόρδων του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου  

Την εκδήλωση στηρίζει και συνδιοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

 

Ο μεγάλος ερωτάς του κορυφαίου μουσουργού Σοπέν με τη Γεωργία Σάνδη, πρόκειται να ζωντανέψει στη σκηνή του Ηρωδείου την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου με πρωταγωνιστές στους δύο ρόλους τους αγαπημένους ηθοποιούς, Δημήτρη Λάλο και Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Η μουσική παράσταση με τίτλο «Ζωρζ και Φρέντρικ: Ποιητές του ονείρου», φέρει τη σκηνοθεσία του διακεκριμένου Πολωνού συνθέτη Γιαροσλάβ Κίλιαν, ο οποίος με ευρηματικό τρόπο θα συνδέσει τον θεατρικό λόγο με τη μουσική στον εμβληματικό χώρο του ρωμαϊκού μνημείου. Την εκδήλωση στηρίζει και συνδιοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο πρόεδρος του Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.


Θα ακουστούν κορυφαία έργα του συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσει στο πιάνο η διακριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου. Την Ορχήστρα Εγχόρδων του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου διευθύνει ο μαέστρος Πάτρικ Μπέιλι, ενώ συμμετέχει η σοπράνο Ματίνα Τσαρουχά.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών ο Προέδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε ότι με σύνθημα «Πάνω από όλα ο άνθρωπος» το ΕΕΑ  στηρίζει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και πρωτοβουλίες που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα όπως αυτή. Είναι χαρά μου και τιμή μου που σήμερα υποδεχόμαστε εδώ στο ΕΕΑ, καταξιωμένους καλλιτέχνες που θα μας ενημερώσουν για την εξαιρετική παράσταση «Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του Ονείρου», που θα απολαύσει το κοινό στο Ηρώδειο, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Και για μία ακόμη χρονιά το Επιμελητήριο μας δείχνει την έμπρακτη στήριξη του σε θέματα πολιτισμού καθώς είναι και συνδιοργανωτής αυτού του σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος.

»Για τους δύο ηθοποιούς μας που μας τιμούν με την παρουσία τους, τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για δύο καλλιτέχνες που είναι εξαιρετικά αγαπητοί στο ευρύ κοινό με μεγάλες επιτυχίες στην καριέρα τους.

Ο Δημήτρης Λάλος στον ρόλο του πολύ σημαντικού συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου σε αυτόν της Γεωργίας Σάνδη, θα μας μεταφέρουν στο Παρίσι του 19ου αιώνα, περίπου στα 1840, τότε που κυριαρχούσε ο ρομαντισμός και θα ζωντανέψουν επί σκηνής έναν έρωτα που έμεινε στην ιστορία», κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο Δημήτρης Λάλος μιλώντας για τη μοναδική βραδιά αναφέρθηκε στον σκηνοθέτη, σημειώνοντας ότι νοιώθει τυχερός που τον σκηνοθετεί ένας τόσο «ευγενικός δημιουργός, που έχει σκηνοθετήσει κορυφαίους καλλιτέχνες στον κόσμο. Έχει ποιότητα στο πως αντιμετωπίζει την παράσταση και τους ηθοποιούς του». Ευχαρίστησε επίσης την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, «με την οποία θα βρεθώ όχι μόνο μπροστά από έναν κινηματογραφικό φακό, αλλά επί σκηνής και μάλιστα στο Ηρώδειο. Στο πλευρό μας έχουμε και την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου που μας στηρίζει και μας πλαισιώνει με τη μουσική της. Καλώ το κοινό να έρθει και να απολαύσει αυτή τη σημαντική βραδιά που ανυπομονώ να ζήσω.»


Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου αναφέρθηκε στη δομή της παράστασης σημειώνοντας ότι βασίζεται στη μουσική του Σοπέν: «Ωστόσο ανάμεσα θα υπάρχει αφήγηση από μένα και τον Δημήτρη (σ.σ. Λάλο) είτε επιστολών που αντάλλαξαν μεταξύ τους, είτε άλλων επιστολών που αντάλλαξε η Σάνδη με τον Ντελακρουά και τον Λίστ, καθώς και αφηγήσεις από την αυτοβιογραφία του Σοπέν. Υπάρχει σαφώς δραματοποίηση και μεταξύ μας αλληλεπίδραση. Η προσωπικότητα της Γεωργίας Σάνδη που ερμηνεύω είναι εξαιρετικά δελεαστική και έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα. Ήταν πιο διάσημη στην εποχή της από όσο ο Ουγκό και ο Μπαλζάκ. Θεωρείτο άνδρας και φερόταν εντελώς αντισυμβατικά. Είχε μια πολύ ελεύθερη ζωή. Ο πιο αγνός και ο πιο μεγάλος της έρωτας στη ζωή της, ήταν  αυτός με τον Σοπέν.»

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Γιαροσλάβ Κίλιαν ανέφερε μεταξύ άλλων για την παράσταση: «Είναι μεγάλο προνόμιο και ευθύνη να δουλέψω μια παράσταση με θέμα τον Σοπέν στο Ηρώδειο. Ο Σοπέν είναι συνδεδεμένος με την κουλτούρα της Πολωνίας. Είναι πολύ όμορφο να συνδέσουμε την αρμονία του Σοπέν με την ομορφιά της αρχαίας Ελλάδας. Σε αυτή την παραγωγή προβάλλεται έντονα ο αγώνας για την ελευθερία για την οποία έχουν παλέψει σκληρά και οι δύο λαοί.

Η σχέση μου με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου όπως και η σχέση όλων των συντελεστών της παράστασης χτίζεται συνεχώς. Και οι δύο συγκεκριμένοι ηθοποιοί είναι ιδιαιτέρως ανοιχτοί, κάτι που είναι πρόκληση για μένα.»

Η επεξεργασία και μετάφραση των κειμένων είναι της μουσικολόγου και πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία μελέτησε το πρωτογενές υλικό στα αρχεία των καλλιτεχνών, και η δραματοποίηση είναι της θεατρολόγου Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

Να σημειώσουμε ότι η δυναμική συγγραφέας  Γεωργία Σάνδη -  η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο -  κάπνισε,  φόρεσε αντρικά ρούχα,  συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι, συνέγραψε λογοτεχνικά έργα και διεκδίκησε την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως, συναντήθηκε με τον εύθραυστο Πολωνό συνθέτη την δεκαετία του 1840 στα  σαλόνια της Γαλλίας.

Ο έρωτας τους υπήρξε θρυλικός για την εποχή καθώς η Σάνδη ήταν και μεγαλύτερη ηλικιακά αλλά και μια περσόνα  που άφησε το αποτύπωμα στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Κομβικό στοιχείο της  παράστασης είναι η σκηνοθετική προσέγγιση του διάσημου Πολωνού σκηνοθέτη Jaroslaw Kilian. Έχει θητεύσει δίπλα στον Peter Brook, υπήρξε σκηνοθέτης και διευθυντής της Ακαδημίας Θέατρου της Βαρσοβίας και  μόνιμος σκηνοθέτης στην Εθνική Όπερα της Βαρσοβίας με πλήθος  σημαντικών παραστάσεων στο ενεργητικό του, όπως και στο ελεύθερο θέατρο. Ο Kilian θα επιχειρήσει να αναπαραστήσει τις δύο έντονες αυτές προσωπικότητες στο αρχαίο ρωμαϊκό ωδείο. 

Ο Kilian, Πολωνικής καταγωγής,  διακρίνεται για τις εμπνευσμένες σκηνοθετικές δουλείες του  και  έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ζωή και το έργο  του Σοπέν. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται  ο  τρόπος που ο  Πολωνός σκηνοθέτης θα «ζωντανέψει»  τους χαρακτήρες,  θα συνδέσει τον θεατρικό λόγο με την μουσική και θα φωτίσει το έργο.

Η Ορχήστρα του Βασιλικού  Κολεγίου Μουσικής του Λονδίνου που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, απαρτίζεται από τους πλέον ταλαντούχους νέους βιρτουόζους μουσικούς, οι οποίοι έχουν επιλεγεί μέσω διεθνών και ανταγωνιστικών ακροάσεων. Το Royal College of Music London είναι μια από τις πιο ιστορικές και λαμπρές ανώτερες ακαδημίες μουσικής του κόσμου. Ιστορικά ως νέοι έχουν περάσει από αυτή την Ορχήστρα μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα μουσικών,  μαέστρων και συνθετών  παγκοσμίως (όπως για παράδειγμα ο Άντριου  Λόιντ Βέμπερ).

Το πρόγραμμα της βραδιάς

 Τα μουσικά έργα που θα ακουστούν συνδέονται με γεγονότα σταθμούς στις διαδρομές των μεγάλων δημιουργών, και μας εισάγουν σε έναν κόσμο ανυπέρβλητων συναισθημάτων. Ανάμεσά τους μερικά από τα διασημότερα αριστουργήματα του ρομαντισμού, τα οποία θα αποδώσει η διακεκριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με ορχήστρα εγχόρδων από το Λονδίνο, σε εξαιρετικές μεταγραφές. Από τα έργα του Chopin θα ακουστούν αποσπάσματα από τις Παραλλαγές «Là ci darem la mano», έργο 2, που συνέθεσε εμπνευσμένος από το διάσημο θέμα του Mozart, η «Τραγική» Πολωνέζα, έργα 40, η Επαναστατική Σπουδή, η Fantasie Impromptu, καθώς και επιλογές από Πρελούδια, Μαζούρκες, Νυχτερινά, και Βαλς.

Επιπλέον, θα ακουστούν έργα του Mozart και του De Falla, που συνδέονται με την θεατρική πλοκή.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί ως δωρεά στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Άτλας του  Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση.

Μοναδική παράσταση αξιώσεων, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και συγκινεί κάθε άνθρωπο.

Προπώληση: 18, 20,30,35,40,50,60,80 euro, στο more.gr

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".