Οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία_ Οι 9ες μόλις ξεκινούν!

 





8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το όγδοο φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας». Στις αίθουσες του Μεγάρου Χορού, στο αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, ακόμα και στους δρόμους της Καλαμάτας, πλήθος κατοίκων και επισκεπτών της πόλης έδωσαν το θερμότερό τους χειροκρότημα στους διεθνούς φήμης, καταξιωμένους καλλιτέχνες, καθώς και στα νέα ταλέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση.

Η όγδοη έκδοση του φεστιβάλ περιλάμβανε δεκατέσσερις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν από τις 28 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 και τα καθιερωμένα masterclasses, στα οποία συμμετείχαν τόσο μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, όσο και σπουδαστές από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι τρεις ιδρυτές του φεστιβάλ, ο συνθέτης και Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης, η βιολοντσελίστρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ Indira Rahmatulla και ο βιολοντσελίστας Δημήτρης Λάμπος με πολλή αγάπη και προσήλωση υλοποίησαν ένα πλούσιο, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά, πρόγραμμα εκδηλώσεων με φρέσκιες και καινοτόμες ιδέες και ανανεωτική διάθεση.

Σε πολλές από τις φετινές συναυλίες συνέπραξαν, επί σκηνής, ξένοι και ντόπιοι καλλιτέχνες παρουσιάζοντας ένα πρωτόγνωρο «κράμα» κλασικής και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως οι συναυλίες του Caerus Ensemble με τη χορωδία «Μελίφωνον» και τον Νικόλα Παλαιολόγο. Δεν έλειψαν, επίσης: ο κινηματογράφος με τις ταινίες του Buster Keaton να συνοδεύονται από ζωντανή μουσική της Moving Band, καθώς και η αφήγηση στο πλαίσιο του έργου «Χιονάτες» σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Στάθη Γυφτάκη που πραγματοποιήθηκε στο μυστηριακό Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Το Spiral Trio παρουσίασε καινούριες συνθέσεις, ενώ η Αλεξία Μουζά  στο πιάνο με τον Felix Froschhammer στο βιολί παρουσίασαν μουσική του Brahms και των Robert και Clara Schumann σε μία μοναδική εμφάνιση στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Το υψηλό επίπεδο των σπουδαστών στα masterclasses βιολιού, πιάνου, βιολοντσέλου, εγχόρδων, μουσικής δωματίου και διεύθυνσης ορχήστρας αναγνωρίστηκε από το κοινό που παρακολούθησε τις συναυλίες τους και τους χειροκρότησε με ενθουσιασμό και συγκίνηση. 
Ικανοποιημένοι για την επιτυχή διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης οι Στάθης Γυφτάκης, Indira Rahmatulla και Δημήτρης Λάμπος δηλώνουν τα παρακάτω και δίνουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά, καθώς οι προετοιμασίες για τις 9ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας έχουν ήδη ξεκινήσει:
Στάθης Γυφτάκης: «Με μεγάλη συγκίνηση απόλαυσα το 8ο Φεστιβάλ συνειδητοποιώντας πως όλη αυτή η δύσκολη και απαιτητική διοργάνωση έχει, πλέον, ριζώσει και έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές από όλα τα μέρη του κόσμου. Ταυτόχρονα οι φετινές «συνέργειες» του  Caerus Ensemble με μουσικούς από την πόλη της Καλαμάτας που προέρχονται από διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, όπως και η συναυλία της Lau Noah προσέδωσαν ένα νέο και ιδιαίτερο στίγμα που μας ενδιαφέρει πολύ να αναπτύξουμε! Ευχαριστώ θερμά τον Δήμο Καλαμάτας, τη ΦΑΡΙΣ, το ΥΠΠΟ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» και, ιδιαίτερα, τον μεγάλο μας χορηγό, το Ίδρυμα «Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια» για τη συνεχή υποστήριξή τους. Το 9ο φεστιβάλ ξεκινά!»
Indira Rahmatulla: «Η όγδοη έκδοση του φεστιβάλ ήταν ένα υπέροχο ταξίδι μέσω διαφορετικών μουσικών μονοπατιών. Οι συμμετέχοντες μουσικοί  μοιράστηκαν την τέχνη τους τόσο με το κοινό, όσο και με δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ τους. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για κάθε καλλιτέχνη/ιδα για τη ειλικρινή και εγκάρδια συμβολή του/της. Ανυπομονούμε για τα επόμενα χρόνια και για τις απεριόριστες δυνατότητες που μέλλει να εξερευνηθούν».
Δημήτρης Λάμπος: «Ιδιαίτερα συγκινημένος από τη φετινή διοργάνωση, αλλά και από τη συνειδητοποίηση ότι το φεστιβάλ μας “έχει πλέον μεγαλώσει”, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα από την πλευρά της διεύθυνσης τη μικρή, αλλά πολύ δυναμική ομάδα μας· τους φίλους, συναδέλφους, συνεργάτες και συνοδοιπόρους, που με προσήλωση, επαγγελματισμό και αστείρευτο κέφι, όχι μόνο έκαναν τη φετινή διοργάνωση πραγματικότητα, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά στην πορεία των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας εδώ και χρόνια. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες! Χωρίς εσάς, όχι μόνο θα ήταν αδύνατο να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ τέτοιων διαστάσεων, αλλά, ειλικρινά, δεν θα είχε και τόση πλάκα η διεξαγωγή του! Συνεχίζουμε, λοιπόν, δυναμικά και δίνουμε ραντεβού ξανά του χρόνου, στην Καλαμάτα!».
Η ομάδα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας (από πάνω αριστερά): Λαυρέντης Χωραΐτης, Lennart Pieper, Στέλιος Παπαρδέλας, Άλεξ Μπεκ, Αλεξάνδρα Θεογιάννη, Κωνσταντίνα Μαλαπάνη, Δημήτρης Λάμπος, Γιώτα Βεργοπούλου, Στάθης Γυφτάκης και Indira Rahmatulla

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".