Οκτώβριος στη Βαμβακού Λακωνίας!

 

 Οκτώβριος με άρωμα καρυδιού στη Βαμβακού Λακωνίας 

Γεύσεις, μυρωδιές και δραστηριότητες με επίκεντρο τον διατροφικό θησαυρό της Βαμβακούς

Οκτώβριος, ο μήνας που η φύση δίνει στη Βαμβακού ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της, το καρύδι! Ο
αγαπημένος ξηρός καρπός που αποτελούσε βασικό προϊόν της τοπικής παραγωγής από παλιά, σήμερα μας δίνει έμπνευση και αφορμές για τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές και όχι μόνο, εμπειρίες. Ελάτε να απολαύσουμε τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις αλλαγές στα χρώματα του βουνού με διασκεδαστικές δραστηριότητες κι εκδηλώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
 
 Φθινοπωρινές εμπειρίες στο βουνό του Πάρνωνα

 Η πρώτη Κυριακή (06/10) του μήνα είναι αφιερωμένη σε ένα γευστικό καρυδομάζεμα μετά μουσικής, πεζοπορούμε ως τις καρυδιές του χωριού, συμμετέχουμε στη διαδικασία συγκομιδής και δοκιμάζουμε καρυδένιες συνταγές με ρυθμό και τον Dj Dimos Kal στα decks.

Οι μουσικές βραδιές στο εστιατόριο – καφέ Βουρέικο επιστρέφουν με τους Φεϊρούζ (19/10). Η μπάντα από τα Χανιά που συμμετείχε με το Schoolwave on Tour στο Vamvakou Experience Festival 2024, επανέρχεται με την φρέσκια και νεανική ματιά της στους παραδοσιακούς, έντεχνους και λαϊκούς ήχους για μία μοναδική καλλιτεχνική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα του μήνα εμπλουτίζεται με μία απογευματινή πεζοπορία προς το σπηλαιομονάστηρο της
Αγίας Κυριακής (19/10), με την έμπειρη ομάδα οδηγών βουνού «Η φάση είναι… Mountains» και
χαλαρωτικές συνεδρίες massage (12 & 26/10), στον φιλόξενο χώρο του Παραδοσιακού Ξενώνα Βαμβακούς.

Βαμβακού, καρύδια, φύση & περιβάλλον για παιδιά & οικογένειες

 Ο μήνας του καρυδιού μπαίνει γευστικά και τα παιδιά φτιάχνουν μία μυρωδάτη καρυδόπιτα (05/10),
συνεργάζονται, καλλιεργούν δεξιότητες και μαθαίνουν όλα τα διατροφικά μυστικά του καρυδιού. Η επιστήμη «καρυδώνεται» στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) και τα «σκληρά καρύδια» καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού (12/10) με καρυδάτους γρίφους, κρυμμένα δεδομένα και προκλήσεις, ενώ η φυσική, η χημεία και η βιολογία πίσω από τα καρύδια Βαμβακούς (13/10) αποκαλύπτονται, μελετώντας και αναλύοντας το σχήμα, τη μορφή και τα θρεπτικά συστατικά αυτού του μοναδικού καρπού της Βαμβακούς.

Το καθιερωμένο πια Clay Play Stories επιστρέφει, για να παίξουμε, να εκφραστούμε μέσα από τον φυσικό πηλό και να φτιάξουμε μια φανταστική καρυδιά (19/10), και το Σχολείο…αλλιώς μεταμορφώνει δημιουργικά μία ακόμα Κυριακή στο χωριό (20/10) με messy play, χειροτεχνίες, επιτραπέζια και ανέμελο παιχνίδι στο προαύλιο του σχολείου.

Με βότανα και μέλι θα κλείσει γλυκά αυτός ο Οκτώβριος. Ελάτε να βρούμε μαζί τα βότανα της Βαμβακούς (26/10), να γνωρίσουμε τις ιδιότητές τους και να μάθουμε πώς να τις αξιοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και να συμμετέχουμε στην ημέρα γιορτής μελισσών & οικογένειας (27/10) όπου γονείς και παιδιά θα μάθουν την αξία της συνύπαρξης και της προστασίας του πιο σημαντικού οργανισμού πάνω στη Γη, της μέλισσας.

Ένας καρυδένιος Οκτώβριος σε περιμένει στη Βαμβακού! Μην τον χάσεις!
Δείτε περισσότερα και ανακαλύψτε όλο το πρόγραμμα του μήνα στο
www.vamvakourevival.org/events
 
#WeekendsatVamvakou
#VamvakouRevival


Λίγα λόγια για τη Βαμβακού και τη Vamvakou Revival
 
H Vamvakou Revival ιδρύθηκε το 2018, με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του χωριού της Βαμβακούς Λακωνίας, από μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια το κοινό όραμα της Αναβίωσης της Βαμβακούς, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού-πρότυπου, βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελούν η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά - και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Οι βασικοί πυλώνες της πρωτοβουλίας είναι ο τουρισμός, η καινοτομία, ο πολιτισμός, η αγροδιατροφή και η επιχειρηματικότητα. Πρόθεση είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο, ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

 Οκτώβριος με άρωμα καρυδιού, στη Βαμβακού Λακωνίας στη Βαμβακού Λακωνίας


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.vamvakourevival.org/events


Επικοινωνία για τη Vamvakou Revival
Ελένη Μάμη, Ομάδα Vamvakou Revival
Βαμβακού, 230 67, Λακωνία
info@vamvakourevival.org
+30 27310 76233
www.vamvakourevival.org
Like us on Facebook @VamvakouRevival
Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg


Επικοινωνία - Προβολή στα Media



 zumacom.gr | Facebook | Instagram | Linkedin | Tik Tok
Xαρά | Νίνα 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".