«Σε Αναζήτηση Ταυτότητας»: Μια Ιστορία που απεικονίζει την Κοινωνική και Ιστορική Πραγματικότητα

 

«Σε Αναζήτηση Ταυτότητας»:
Μια Ιστορία που απεικονίζει την Κοινωνική και Ιστορική Πραγματικότητα



«Σε Αναζήτηση Ταυτότητας»: Μια Ιστορία που απεικονίζει την Κοινωνική και Ιστορική Πραγματικότητα

Το νέο μυθιστόρημα του Σταύρου Αργυριάδη διερευνά τις ρίζες και τα αίτια των συλλογικών μας πεποιθήσεων, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε και διαμορφώνουμε τον κόσμο μας. Το βιβλίο προκαλεί τους αναγνώστες να σκεφτούν και να αποφασίσουν εάν οι παραδόσεις μας έχουν όλες την ίδια αξία ή αν θα πρέπει να αλλάξουμε κάποιες από αυτές, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Επιλογή ή ιστορική κληρονομιά;
Βασιζόμενοι στις νεότερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τις ακαδημαϊκές έρευνες, ο συγγραφέας εξετάζει ποιες πράξεις στο παρελθόν οδήγησαν ορισμένα έθνη στην επιτυχία και ποιες στην αποτυχία. Ποια στοιχεία τα έκαναν επιτυχημένα; Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ή απλά ακολούθησαν τη μοίρα τους;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τίτλος: Σε Αναζήτηση Ταυτότητας: Επιλογή ή ιστορική κληρονομία;
Συγγραφέας: Σταύρος Αργυριάδης
Εκδόσεις: ΑΚΑΚΙΑ
Σελίδες: 517

Ο συγγραφέας θα ταξιδέψει από την Χαϊδελβέργη στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το βιβλίο του και να συνομιλήσει με τους αναγνώστες.

SAVE THE DATES
Θεσσαλονίκη: Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Βιβλιοπωλείο Ψαράς (Φιλικής Εταιρείας 39)
&
Αθήνα: Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 19:00, στο Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι)

Λίγα λόγια…
… για την πλοκή
Δύο νέοι που ζουν στην Ελλάδα του σήμερα, ο Χριστόφορος και η Αριάδνη, γνωρίζονται, ερωτεύονται, αρχίζουν να συζητούν, να συμφωνούν, να διαφωνούν. Στο επίκεντρο, η ιστορική εξέλιξη της Ελλάδας σε αντιπαράθεση και σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι οποίες κατέδειξαν διαφορετική πορεία. Μέσω της μυθιστορηματικής αφήγησης, αλλά και των ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένων πολιτικο-φιλοσοφικών διαλόγων, αναλύονται τα αίτια και οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την διαφοροποίηση.
Η ιστορία των δύο νέων περιβάλλεται αρχικά από μυστήριο και φανερώνει στο αναπάντεχο τέλος τις κάποιες όχι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό ιστορικές πτυχές του Μεσαιωνικού Ελληνισμού. Ο συγγραφέας αναφέρεται εδώ στους «Έλληνες του εξωτερικού» εκείνης της μακρινής εποχής, οι οποίοι συνέδραμαν στην Αναγέννηση της Δύσης, μετά την κατάκτηση της χώρας μας από τους Οθωμανούς.
Η σπονδυλωτή αφήγηση, η διάρθρωση του βιβλίου σε αυτόνομα μεταξύ τους κεφάλαια, διευκολύνει τον αναγνώστη να περιηγηθεί απρόσκοπτα στο κείμενο, παρά τον όγκο του.

… για τον συγγραφέα
Ο Σταύρος Αργυριάδης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1961 στην Αθήνα και ζει στην Χαϊδελβέργη Γερμανίας. Eίναι μέλος της Εταιρείας των Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας. Εργάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Σχόλια αναγνωστών από το βιβλιοπωλείο Ψαράς (Θεσσαλονίκη):
Το βιβλίο είναι εξαιρετικό και τροφή για σκέψη και αναζήτηση. Καλογραμμένο και τεκμηριωμένο. Ας βγούμε λίγο από την comfort zone μας και να κάνουμε μια περιπλάνηση στο χθες το σήμερα και το αύριο μέσα από καινούργιους δρόμους.
Σοφία Φυλακτού

Ένα πολυσύνθετο και «βασανιστικό» θέμα για πολλούς σκεπτόμενους Έλληνες παρουσιάζεται με έναν απλοϊκό αλλά και συνάμα περίτεχνο τρόπο μέσω μιας προσωπικής ιστορίας και μεστών διαλόγων! Είναι ένα πολύτιμο ανάγνωσμα για τους φίλους της πολύπλοκης Ελληνικής Ιστορίας γενικότερα. Μας αναγκάζει να σκεφτούμε βαθύτερα την πορεία μας και να μπούμε στη διαδικασία να καταλάβουμε τις ρίζες και τις επιρροές – και όχι να εγκρίνουμε ή να επικρίνουμε. Tο συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Νίκος Βρεττός

Το πόνημα είναι πολύ επίκαιρο – αλλά και πάντα θα είναι – λόγω του θέματος που αναπτύσσει μέσα από τις σελίδες του. Ιστορία, πολιτική, οικονομία, ψυχολογία, κοινωνικοί αλλά και προσωπικοί παράγοντες εμπλέκονται περίτεχνα στην αναζήτηση ταυτότητας – και ο τρόπος παρουσίασης είναι απλός και εξαιρετικός. Ευχάριστο αλλά συγχρόνως σε βάζει διαρκώς σε σκέψεις αναζητώντας ένα βαθύτερο νόημα. Εξαιρετικό!
Έφη Παρίση


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".