Ο 𝝦𝝞𝝬𝝖𝝦𝝙𝝤𝝨 𝝞𝝞𝝞* έρχεται για δεύτερη χρονιά στο Σύγχρονο Θέατρο | Σκην. Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη | Πρωταγωνιστεί ο Ορέστης Τζιόβας

 

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙΙ*

Ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare


 

 

 


 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σύγχρονο Θέατρο

Πρεμιέρα Παρασκευή 1η Νοεμβρίου

Μετά τη θερμή υποδοχή του κοινού, και τις διθυραμβικές κριτικές, η ομάδα Anima και η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά την παράσταση Ριχάρδος III* του Ανδρέα Φλουράκη, από τον Νοέμβριο 2024 στο Σύγχρονο Θέατρο. 

Η παράσταση βραβεύτηκε στα 10α Θεατρικά Βραβεία Κοινού All4fun με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Ορέστη Τζιόβα, ενώ ήταν υποψήφια και στις κατηγορίες καλύτερης παράστασης και μουσικής.

Το έργο αποτελεί ελεύθερη διασκευή στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare.  Η σύγχρονη «προοπτική» του κλασσικού θεάτρου που ενδιαφέρει την ομάδα και η λοξή ματιά, που αντιμετωπίζει τα κείμενα, ενισχύεται από την επίκαιρη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη.

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο των Ρόδων μεταξύ των οίκων Γιορκ και  Λάνκαστερ, η Αγγλία απολαμβάνει μια περίοδο ειρήνης. Όμως, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, ο Ριχάρδος, καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των φυσικών διαδόχων και των αντιπάλων του για να κατακτήσει τον θρόνο της Αγγλίας, σχέδια που στη συνέχεια υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία. Έτσι, παρακολουθούμε τη μακιαβελική άνοδο στην εξουσία ενός διεφθαρμένου ανθρώπου και τη σύντομη βασιλεία του, την οποία διακόπτει ο βίαιος θάνατός του. 


Κατά τη διάρκεια των πρόβων για το ανέβασμα του σαιξπηρικού Ριχάρδου III, ένας σκηνοθέτης φέρεται αυταρχικά και παρενοχλεί τους ηθοποιούς του. Όσο οι πρόβες προχωρούν ο σκηνοθέτης, που έχει κρατήσει για τον εαυτό του και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεται όλο και πιο πιεστικός, ειδικά απέναντι σε έναν νεαρό ηθοποιό, οδηγώντας τις πρόβες στα άκρα. Πολλά χρόνια μετά το ανέβασμα της παράστασης, ο ηθοποιός αποφασίζει να μοιραστεί την ιστορία του.    

Ο αστερίσκος στον Ριχάρδο ΙΙΙ* καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα. Η ελεύθερη αυτή διασκευή είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν αναφέρεται σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις.

Η παράσταση, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη του θεάτρου μέσα στο θέατρο, συμπεριλαμβάνει τρεις παράλληλες ιστορίες: το πρωτότυπο Σαιξπηρικό έργο, τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προβών και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός ηθοποιού να καταφέρει να προβάλει την εμπειρία του. Η συνύπαρξη αυτών των αλληλένδετων ιστοριών στοχεύει να αναδείξει τα πάντα κρίσιμα θέματα της ανεξέλεγκτης χρήσης της εξουσίας, της άσκησης βίας του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, καθώς και του ρόλου των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ελεύθερη διασκευή: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Δραματολόγος: Ξένια Γεωργοπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Κίνηση-Χορογραφίες:  Σοφία Μαρτίου

Σκηνικά- Κοστούμια: Χαρά Κονταξάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου

Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Κωστογιαννοπούλου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Anima theatre

 

Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Ορέστης Τζιόβας, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Γιώργης Παρταλίδης, Δανάη Τάγαρη, Μαρία Καρακίτσου, Δημήτρης Καραβιώτης, Γιώργος Δεμελίδης.

 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις: Από Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2024

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Δευτέρα και Παρασκευή στις 18:45

 

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 16€

Μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων): 13€

Ομαδικά (άνω των 15 ατόμων): 11€

Ατέλειες: 8€

Early Bird: 13

 

Προπώληση εισιτηρίων: MORE.COM  https://www.more.com/theater/rixardos-iii-2os-xronos/

 


 

ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ

Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Τηλέφωνο: 21 03464380

 

Έγραψαν για την παράσταση

Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως εδώ έχουμε μια καθ’ όλα σημαντική απόδοση του περίφημου σεξπιρικού έργου, έστω και εντός… παρένθεσης [...] Στο σύνολό της μια παράσταση αντάξια όχι μόνο του Ριχάρδου που διασκευάζει αλλά και της όψης του τυράννου σήμερα –μπροστά μας και μέσα μας.

Γρηγόρης Ιωαννίδης, Η Εφημερίδα των Συντακτών

 

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθέτησε το διπλό αυτό υλικό με σεβασμό στο κλασικό κείμενο και σκηνική ευαισθησία, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα παράσταση χωρίς διδακτισμούς και αχρείαστες κορώνες, δείχνοντας καταστάσεις που συγκλονίζουν όλους μας.  

Δημήτρης Τσατσούλης, Ημεροδρόμος

 

Με την εμπνευσμένη διασκευή ενός εμβληματικά διαχρονικού κειμένου από τον Ανδρέα Φλουράκη και την καθάρια σκηνοθετική προσέγγιση της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, είδα μία καλοκουρδισμένη παράσταση συνόλου με άποψη, ρυθμό, φαντασία και λόγο που χτυπά στην καρδιά του σήμερα, χωρίς ίχνος γραμμικότητας ή ακαδημαισμού.

Ντίνα Καρρά, Only Theater

 

Στο σύνολο της είναι μια παράσταση, βαθιά δουλεμένη, με εξαιρετική αισθητική, σκληρή ομαδική δουλειά, μια παράσταση σαγήνης, πανουργίας και δόλου, που κάνει το θεατή μέτοχο της θεατρικής συνθήκης. Κυρίως όμως είναι μια παράσταση που μέσα από ένα εμβληματικά διαχρονικό κείμενο, μας κατακλύζει ασταμάτητα με ερωτήματα και παράλληλα και με τις απαντήσεις τους τις οποίες αναδύει απρόσκοπτα από μέσα μας, μας καλεί να συναισθανθούμε, να ακούσουμε, να βάλουμε τέρμα στην κανονικοποίηση, τη νομιμοποίηση και τη συγκάλυψη της κακοποίησης σωμάτων και ψυχών.

Κάτια Σωτηρίου, My theatro

Η παράσταση της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, δεν είχε στόχο την καταβύθισή μας στον σκοτεινό κόσμο του ψυχισμού μιας παρανοϊκής και ευφυούς προσωπικότητας, αλλά την ανάδειξη του αιμάτινου κύκλου της εξουσίας και της συνενοχής ή παθητικής αποδοχής των «γύρω από την εξουσία», ακόμα και της χειραγωγημένης κοινωνίας.

Όλγα Μοσχοχωρίτου, KOMMON

Η “σιωπηρή συναίνεση” που αναφέρει η δημοσιογράφος στον ηθοποιό που εξομολογείται την κακοποίηση που υπέστη, είναι μια παγίδα: μέσα στο σαιξπηρικό έργο η έννοια της συναίνεσης υποβόσκει παντού, στην σχέση Ριχάρδου και Μπάκιγχαμ, Ριχάρδου και Βασίλισσας, αλλά η συναίνεση δεν ισχύει επί της αρχής και επί του συνόλου, δηλαδή επειδή η Ανν παντρεύεται τον Ριχάρδο αυτό σημαίνει ότι του δίνει την άδεια να την σκοτώσει;

Νάγια Παπαπάνου, BOEM RADIO

 

Νιώθω ότι έζησα μια εμπειρία ζωής. Μέσα από την αφήγηση ενός ηθοποιού ο οποίος βιάστηκε στο βωμό των υποσχέσεων για δόξα και επαγγελματική αναγνώριση, πήρα -διά ζώσης- ένα πολύτιμο μάθημα ζωής που θα το φυλάω για πάντα. Πρόκειται για μια παράσταση-σταθμός, ένα ορόσημο για το νεοελληνικό έργο, τη σκηνοθετική ματιά, την ευρηματικότητα, τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία, τους φωτισμούς, τη μουσική, την υποκριτική, την κίνηση.

Μαριλένα Θεοδωράκου, Theatermag

 

Μια παράσταση, που η δραματουργία της από το πρώτο της λεπτό σε έχει πάρει μαζί της. Που αμέσως σε κερδίζουν η ελεύθερη διασκευή, η σύλληψη για την απόδοση της επί της ουσίας πολιτικής καταγγελίας (θέατρο μέσα στο θέατρο), οι ερμηνείες, η σκηνοθεσία, η μουσική, τα φώτα, τα κοστούμια.

Έλενα Χατζοπούλου, Sin Web Radio

 

Πάρτι, χορός, με καταπληκτική μουσική του Κώστα Νικολόπουλου. Η χειμωνιάτικη δυσαρέσκεια έγινε φωτεινό καλοκαίρι. Τα πολεμικά προσκλητήρια έγιναν προσκλητήρια για πανηγύρια. Ο Ριχάρδος, άχαρος και άσχημος, ακόμα και τα σκυλιά τον γαυγίζουν και αυτός επιδίδεται σε ό,τι άσχημο. Θα βάλει δαιμόνια στον αδελφό του ότι θα δολοφονηθεί από κάποιον που το όνομά του ξεκινά από «Κλ», για να ενοχοποιήσει τον άλλο αδελφό και να μείνει μόνος να αλωνίζει. Θα παντρευτεί τη γυναίκα του αδελφού του, την Άννα. Όλες αυτές οι σκευωρίες καθώς τις διηγείται συνοδεύονται από υπέροχη μουσική και ανάλογη χορογραφία, που διδάσκει η Σοφία Μαρτίου.

Μαρία Μαρή, Catisart

 

Μακάρι να πάει και την επόμενη σεζόν. Χρειάζεται, μην σας πω ότι επιβάλλεται, το κοινό να βλέπει τέτοια έργα. Για δύο λόγους. Για την τέρψη της ψυχής του. Και για την εγρήγορση του οργανισμού του. Ποτέ ξανά θύματα σεξουαλικής βίας. Ποτέ όμως.

Κώστας Κούλης, Keysmash

 

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή παράσταση που αξίζει να δεις, καθώς πραγματεύεται ένα θέμα αρκετά επίκαιρο και που ίσως πολύ άνθρωποι έχουν συναντήσει κάπου εκεί έξω είτε εργάζονται στο θέατρο, είτε οπουδήποτε αλλού. Μια παράσταση με στοιχεία μυθοπλασίας, όμως η πραγματικότητα παραμένει ολοφάνερη και αδιαμφισβήτητη για την κοινωνία μας.

Κατερίνα Μπουκάλα, Quinta

 

Σε κάθε περίπτωση, το έργο μάς θυμίζει ότι αυτά τα μορφώματα τα γεννούν κοινωνικές συνθήκες τέτοιες που επιτρέπουν σε ισχυρούς ως προς τη θέση ή τον πλούτο ανθρώπους να νιώθουν ότι είναι ανώτεροι πνευματικά από άλλους και ότι δικαιούνται να ευημερούν εις βάρος των πιο αδύναμων ως προς τη θέση ή την κατοχή πλούτου, κάτι που καθιστά τους τελευταίους αντικείμενο της επιθυμίας των πρώτων

Ντόρα Αρκουλή, iporta

Δείτε αυτή την υπέροχη παράσταση όσοι ακόμα δεν την έχετε δει και θα βγείτε από αυτήν πιο πλούσιοι, πιο συνειδητοποιημένοι, πιο εστιασμένοι στην επιλογή του φωτός, όπως κι αν το ερμηνεύει ο καθένας!

Λένα Σάββα, θέατρο.gr

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".