Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου

 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ντενεκεδούπολη ξανά!

Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου

της Ευγενίας Φακίνου

σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου





 

Είναι μια πολιτεία παλιά, όμως τόσο σύγχρονη. Εκεί, στην άκρη του σκουπιδότοπου. Φτιαγμένη ολόκληρη από ντενεκέδες. Τα σπίτια, το σχολείο, τα δέντρα, τα λουλούδια... όλα είναι φτιαγμένα από ντενεκεδάκια. Τη λένε… πώς αλλιώς; Ντενεκεδούπολη.


Για εκεί κίνησε το μεγάλο του ταξίδι ο Μελένιος. Μαγεμένος από μια μαργαρίτα και τις ιστορίες του κοσμογυρισμένου ποντικού, βαρέθηκε να κοιμάται στο ράφι της παλιάς αποθήκης, βγήκε στον δρόμο και ρίχτηκε στην περιπέτεια προς την ελευθερία. Γνώρισε βουνά, δέντρα και πουλιά. Συνάντησε τον σοφό γέρο-Καλαμάρη. Δεν ξεγελάστηκε από σοβαροφανείς ηγέτες. Δεν δείλιασε μπροστά σε μια φιγούρα αχυρένια, με μάτια γουρλωμένα, που στήθηκε να φοβερίζει. Προχώρησε για να γνωρίσει τον Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο, κοντά τους να ζήσει ισότιμα, μαζί να συμμαχήσουν για το δίκαιο.

 

Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη

είναι μία αλληγορία προς την ενηλικίωση. Ο ήρωάς μας, ένας σύγχρονος Οδυσσέας, διψώντας για γνώση και αληθινή ζωή αφήνει πίσω του μία ανούσια καθημερινότητα και ρίχνεται με θάρρος, πείσμα, γενναιότητα και ανοιχτή καρδιά στην περιπέτεια αναζητώντας έναν κόσμο ελεύθερο, δίκαιο, με αξίες που μοιάζουν να έχουν χαθεί.

 

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος συναντά τον Μελένιο στη Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου, 50 χρόνια μετά. Σε μια νέα θεατρική διασκευή που θέτει το παιδί στο κέντρο της δράσης, στηριζόμενη στη διάδραση και στις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος.

 

Η Ευγενία Φακίνου και ο Μικρός Νότος συγκλίνουν σήμερα στις αξίες του σεβασμού για τα παιδιά και της αγάπης για τα απλά και χειροποίητα υλικά. Μαζί, μιλούν για νοήματα επίκαιρα όσο ποτέ: για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα του παιδιού, την προσωπική εξέλιξη, τη μετανάστευση, την εξουσία του μεγάλου προς τον μικρό. Με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου ζωντανά επί σκηνής, με ηχητικά τοπία από αυτοσχέδια κρουστά και με γνωστά και άγνωστα μουσικά όργανα, η παράσταση «Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με πανάρχαια απλά παιχνίδια, χωρίς κουμπιά, διαδίκτυο και υπολογιστές.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: «Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου» είναι το τέταρτο έργο από τη σειρά «Ντενεκεδούπολη», που παρουσιάστηκε από το  αντικειμενοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου, το 1979. Η Ντενεκεδούπολη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975, λίγο μετά την πτώση της Χούντας. Συνολικά γράφτηκαν 5 έργα (Ντενεκεδούπολη, Στο Κουρδιστάν, Ξύπνα Ντενεκεδούπολη, Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου, Ο κύριος Ουλτραμέρ ). Η τελευταία τους παράσταση ήταν το 1982. Στα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν μόνο 3 επαγγελματικές θεατρικές διασκευές (Θεατρικό Εργαστήρι ΘεσίκηςΘεσσαλικό Θέατρο, ΚΘΒΕ) και αναρίθμητες παρουσιάσεις σε πόλεις, χωριά και γειτονιές, από δασκάλους, νηπιαγωγούς, ερασιτεχνικές ομάδες πολιτιστικών και φοιτητικών συλλόγων. Κατασκευές από ευτελή υλικά, συντονισμός κίνησης - λόγου, παιχνίδια με τη δύναμη να ξεδιπλώσουν ιστορίες με χαρά, προσφέρουν σε πλήθος ανθρώπων τις πρώτες ύλες για να περιγράψουν όλα εκείνα που έχουν νόημα.

 

Για τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος Δημιουργούμε από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλούμε τα θέματά μας από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση και από σύγχρονα παραμύθια. «Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί», τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλουσκηνοθέτις/ηθοποιός - ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας Ευγενία Φακίνου Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος

Θεατρική διασκευή* Φλώρα Σπύρου & Χρύσα Διαμαντοπούλου *οι σκηνές με το Αηδόνι γράφτηκαν με τη συμβολή του Νίκου Αξιώτη

Σκηνοθεσία Χρύσα Διαμαντοπούλου

Διδασκαλία φωνής Ακίνδυνος Γκίκας Διδασκαλία κούκλας Κλειώ Κιούλπαλη

Ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Έλσα Λουμπαρδιά, Λίνα Μουμτζή Ζωντανή μουσική Η ομάδα Μικρός Νότος Μουσική διδασκαλία/Δημιουργία ηχητικών τοπίων Γιώργος Ανδριώτης Σχεδιασμός διαδραστικού μέρους Φλώρα Σπύρου Κατασκευή κούκλας/εικαστικά σκηνικού Γιώργος Κόφτης Επιμέλεια κούκλας/επιμέλεια σκηνικού Βάσω Γιαρένη Κοστούμια Ανδρονίκη Αβδελιώτη Επιμέλεια κίνησης Έλενα Γεροδήμου Φωτισμοί Αποστόλης Τσατσάκος Φωτογραφίες Τάσος Βρεττός Φωτογραφίες πρόβας Βαγγέλης Ευαγγελίου Γραφιστικός σχεδιασμός Losty Design Κατασκευή σκηνικού Γιάννης Τσιούτας

Εκτέλεση παραγωγής/Βοηθός σκηνοθέτη Μάιρα Ξύδη Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ευαγγελία Σκρομπόλα Νομική σύμβουλος Γαλάτεια Καπελλάκου

Καλλιτεχνική επιμέλεια/Οργάνωση Παραγωγής Χρύσα Διαμαντοπούλου

Παραγωγή ΑΜΚΕ ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Ευχαριστούμε τη Βάσω Διαμαντοπούλου για τη φροντίδα της

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πειραιώς 206, Ταύρος)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 Νοεμβρίου στις 11πμ

& κάθε Κυριακή στις 11πμ και στη 1μμ

 

Προπώληση: www.mcf.gr, ταμείο θεάτρου & www.mikrosnotos.gr

https://www.ticketservices.gr/event/mcf-ntenekedoupoli-ksana/?lang=el

Γενική είσοδος: 12 ευρώ | μειωμένο* εισιτήριο: 10 ευρώ

*για ΑΜΕΑ, κατόχους κάρτας ανεργίας, πολύτεκνους & ομάδες άνω των 20 ατόμων

 

Διάρκεια 60 λεπτά | Για παιδιά 4+

 

Καθημερινές παραστάσεις σε σχολεία (πληροφορίες στο www.mikrosnotos.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".