ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

 Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις ώρα 17.00  η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Παπαζήση , διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Σταυρούλας Κοφινά με τίτλο: «Παιδική φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ανδρέας  Φερώνας, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ηρακλης Μοσκώφ, Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του London School of Economics
Δεσποινα Κομπότη, Λέκτορας Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
 
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γαβριήλ Αμίτσης , Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ.
 
Link βιβλίου: https://shorturl.at/RxcRA

 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η ανάδειξη της φωνής των παιδιών στο δημόσιο λόγο για την παιδική φτώχεια και η προοπτική συμπερίληψής της σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν νόημα για τα παιδιά και θα συμβάλουν στην ανάσχεση των επιπτώσεων της φτώχειας στη ζωή τους. Τοποθετεί τα παιδιά στο επίκεντρο, αποσκοπώντας να αναδείξει τι σημαίνει να είσαι παιδί και μάλιστα φτωχό παιδί στις σύγχρονες κοινωνίες. Το θεωρητικό μέρος πραγματεύεται την προβληματική του παιδιού μέσα στις βασικές επιστημονικές προσεγγίσεις για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στο ερευνητικό μέρος παρουσιάζεται μια παιδοκεντρικής προσέγγισης συμμετοχική ποιοτική έρευνα, στην οποία παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχογειτονιές της Αττικής μιλούν για τις δυσκολίες, τους αποκλεισμούς και τους κινδύνους που βιώνουν, αναδεικνύοντας διαστάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο κυρίαρχο ενήλικο λόγο για την παιδική φτώχεια στη χώρα μας. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μια επισκόπηση των πολιτικών για το παιδί και την παιδική φτώχεια στον ευρωπαϊκό χώρο και στη χώρα μας και επιχειρείται η σύνδεση των ερευνητικών συμπερασμάτων με κατευθύνσεις για παιδοκεντρικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Το βιβλίο απευθύνεται σε όποιον ερευνητή ασχολείται με συμμετοχικές έρευνες, ιδίως σε παιδιά, σε κάθε κοινωνικό επιστήμονα που μελετά την παιδική ηλικία, την παιδική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε δημόσιους δρώντες που επιχειρούν την ανάδειξη της οπτικής του παιδιού στο δημόσιο λόγο και στις κοινωνικές πολιτικές και σε επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην παιδική προστασία και φροντίδα. Τέλος απευθύνεται σε οργανώσεις εκπροσώπησης παιδιών και νέων και της κοινωνίας των πολιτών που συνηγορούν υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών και αναζητούν υπερασπιστικά επιχειρήματα για τη συμπερίληψη και ενδυνάμωση της φωνής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".