GENERATION Z ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚ(αι)Ο μου | Εργαστήρια Φωνητικής Έκφρασης και Δημιουργικής Γραφής για Εφήβους 14- 17 ετών

 

GENERATION Z

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚ(αι)Ο μου

με αφορμή τον αρχαίο μύθο της Αντιόπης


 

 

Εργαστήρια Φωνητικής Έκφρασης και Δημιουργικής Γραφής

για Εφήβους 14- 17 ετών

 

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2024

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα “Generation Z: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚ(αι)Ο μου” δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην διερεύνηση του όρου “ΔΙΚΑΙΟ” από τους εφήβους μέσα από βιωματικές δράσεις τέχνης - φωνητική έκφραση, σωματοποίηση της φωνής και δημιουργική γραφή καθώς και μέσα από την επαφή με την Μυθολογία. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών θα αναπτύξουν τα εργαλεία της σκέψης, της ενσυναίσθησης, της καλλιτεχνικής έκφρασης, του κριτικού πνεύματος και των ομαδικών/κοινωνικών δεξιοτήτων.

Οι εμψυχωτές, παίρνοντας ως αφετηρία τον αρχαίο μύθο της ΑΝΤΙΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΗΣ και το ομώνυμο πρωτότυπο θεατρικό έργο της Άννας Γρίβα και του Μάρκου Δενδρινού, θα διερευνήσουν το ΔΙΚΑΙΟ μέσα από το πρίσμα του Χώρου και του Χρόνου και θα καθοδηγήσουν τους εφήβους, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους. Οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ομαδικά ή ατομικά, στο τέλος του κάθε κύκλου, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα από τα εργαστήρια.

 

Ο μύθος

Ο μύθος της Αντιόπης κατέχει μια ξεχωριστή θέση μέσα στην ελληνική μυθολογία και συνδέεται με τις απαρχές της ιστορίας της πόλης της Θήβας. Η ηρωίδα είναι κόρη του Νυκτέα, βασιλιά της Θήβας, και μητέρα του Αμφίονα και του Ζήθου, των δύο δίκαιων βασιλιάδων της πόλης, που χτίζουν τα τείχη της και θεμελιώνουν την ύπαρξή της. Η Αντιόπη, όμως, έζησε μεγάλο μέρος της ζωής της ως εξόριστη και άπατρις και στη συνέχεια ως αιχμάλωτη. Όταν ήταν πολύ νέα, ο θείος της ο Λύκος και η γυναίκα του η Δίρκη σκότωσαν τους γονείς της και σφετερίστηκαν την εξουσία. Εκείνη, έχοντας ήδη καταφύγει στη Σικυώνα, γέννησε τα δίδυμα παιδιά της, τα οποία ήταν καρπός της ένωσής της με τον Δία. Στη συνέχεια, όταν συνελήφθη και σύρθηκε και πάλι στην πατρίδα της, φυλακίστηκε και βασανίστηκε, ενώ τα παιδιά της αποσπάστηκαν βίαια από εκείνη, με αποτέλεσμα να τα θεωρεί νεκρά. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν δραπετεύει και ανακαλύπτει πως οι γιοι της ζουν, οι ισορροπίες αποκαθίστανται, αλλά η Αντιόπη παραμένει ένα τραγικό πρόσωπο, θύμα της βίας, της αδικίας και της σύγκρουσης συμφερόντων των ισχυρών. Το τίμημα είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στο μεταίχμιο λογικής και τρέλας, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει τα τραύματά της.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα εκπαιδευτικής δράσης: ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ

Κείμενο αφήγησης: Άννα Γρίβα - Μάρκος Δενδρινός

Σχεδιασμός εκπαιδευτικής δράσης: Ντόρα Ζαχαροπούλου, Άννα Γρίβα, Μάρκος Δενδρινός, Ερωφίλη Παπαδόγια

Επιστημονική επιμέλεια: Μάρκος Δενδρινός (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)

Δημιουργία συνοδευτικού υλικού: Άννα Γρίβα, Μάρκος Δενδρινός (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Ντόρα Ζαχαροπούλου, Ερωφίλη Παπαδόγια

Γραφιστικά: Ντόρα Ζαχαροπούλου

Παραγωγή

Οργάνωση-Συντονισμός: Ντόρα Ζαχαροπούλου, Άννα Γρίβα, Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου

Βοηθός Οργάνωσης παραγωγής: Σπυριδούλα Ζαχαροπούλου & Δανάη Πάτρα

 

 

Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα σε Αθήνα, Κουφονήσια και Πελοπόννησο

Πληροφορίες: +306977353886

 

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".