Είδαμε και προτείνουμε: «Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός»

Η κωμωδία «Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός» του Αντώνη Καλομοιράκη μας βάζει αντιμέτωπους με την αντίφαση της σύγχρονης ζωής, όπου ο πρωταγωνιστής, ο Ευτύχης, lifecoach και συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης, παραπαίει ανάμεσα στη θετικότητα και την απόγνωση. Το έργο ακουμπά θέματα όπως η κοινωνική πίεση για θετική σκέψη, οι ψευδαισθήσεις αυτοβελτίωσης και η υπαρξιακή κενότητα που συχνά κρύβεται πίσω από την «ευτυχία».

Η σκηνοθεσία κινείται με γρήγορο ρυθμό, τονίζοντας την αντίφαση ανάμεσα στη χαοτική και σχεδόν κωμική διάσταση των αποπειρών του Ευτύχη να τερματίσει τη ζωή του και τη σοβαρότητα του θέματος που κρύβεται από πίσω. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αναδείξει την τραγικωμωδία του χαρακτήρα, παίζοντας με την αλληλεπίδραση του χιούμορ και της βαθύτερης θλίψης. Η σκηνική κίνηση, οι διάλογοι και η σκηνική χρήση της παραμονής Χριστουγέννων υπογραμμίζουν αυτή τη δραματική ένταση ανάμεσα στο φαινομενικά χαρούμενο και το απόλυτα σκοτεινό.

Ο πρωταγωνιστής ενσαρκώνει έναν lifecoach με φοβερή ενέργεια και εσωτερική πάλη. Η ερμηνεία του συνδυάζει τον σαρκασμό και την ελαφρότητα με στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης, καθώς βλέπουμε το βάθος της απόγνωσής του. Το καστ που τον πλαισιώνει προσθέτει δυναμική και ζωντάνια, με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους να δίνουν κωμικές και συγκινητικές στιγμές.

Η κεντρική ιδέα του έργου είναι η αποτυχία του Ευτύχη να φτάσει στην αυτοκτονία εξαιτίας μιας αναπάντεχης επίσκεψης από το παρελθόν, η οποία ανατρέπει το σύμπαν του και τον αναγκάζει να επανεξετάσει τη ζωή και τους φόβους του. Η Ζωή, αυτή η «ανεπιθύμητη επίσκεψη», λειτουργεί ως καταλύτης που τον φέρνει αντιμέτωπο με τα συναισθήματα και τα τραύματά του, δίνοντάς του μια άβολη, αλλά και αστεία ματιά στην αλήθεια που ο ίδιος προσπαθεί να αποφύγει.

 Δυνατά σημεία:

- Το σενάριο ισορροπεί περίτεχνα ανάμεσα στο χιούμορ και την τραγικότητα, δημιουργώντας στιγμές που συνδέουν τον θεατή συναισθηματικά με τους χαρακτήρες.

- Η πρωτοτυπία του θέματος και η έξυπνη χρήση της παραμονής Χριστουγέννων ως φόντο για την υπαρξιακή κρίση προσφέρουν ένα ενδιαφέρον πλαίσιο.

- Οι ερμηνείες είναι ζωντανές, ενώ η αντίθεση μεταξύ του «θετικού» κόσμου του Ευτύχη και της σκοτεινής πραγματικότητάς του αποδίδεται με χιούμορ και ευαισθησία.

Αδύναμα σημεία:

- Το χιούμορ, ενώ είναι αιχμηρό και λειτουργικό, κάποιες φορές εκτοπίζει τη σοβαρότητα των υπαρξιακών θεμάτων, δημιουργώντας μια αίσθηση ότι το βάθος του χαρακτήρα παραμένει ημιτελές.

Συνολικά, το έργο προσφέρει μια ευχάριστη και ταυτόχρονα σκωπτική ματιά στη ζωή και την αυτοβελτίωση, με δυνατές ερμηνείες και έξυπνη σκηνοθεσία, ενώ δεν φοβάται να εξετάσει τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη κοινωνία.


Επιμέλεια: Βλάρα Αλεξία,9/10/2024


«Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός»του Αντώνη Καλομοιράκη έρχεται στο Θέατρο Άλφα

 



 

 

Πανελλήνια πρώτη

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Παρασκευή και 13» ο Αντώνης Καλομοιράκης μας συστήνει τη νέα του κωμωδία με τίτλο «ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός». Μια βουτιά στα βαθιά με γέλιο, χιούμορ και αγκαλιά για τη ζωή! Γιατί η ζωή είναι ωραία βρε αδερφέ!

  

Ο Ευτύχης είναι ένας life coach. Γράφει best seller βιβλία αυτοβελτίωσης. «Πώς να είσαι ευτυχισμένος», «πώς να φτάσεις στην κορυφή», «πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό», όταν μια επίσκεψη που τον φέρνει αντιμέτωπο με ό,τι φοβάται περισσότερο. Τη Ζωή. 

 

Κείμενο: Αντώνης Καλομοιράκης

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ψύλλιας 

Παραγωγή: Φωτόνιο Τέχνης και Πολιτισμού

 

Παίζουν: Αντώνης Καλομοιράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Εύη Κολιούλη, Ορέστης Τουλιάτος, Βασίλης Θελούρας

 

Πρεμιέρα: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Κάθε Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης : 90' χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια: 12€ (μειωμένο), 15€ (γενική είσοδος)

Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια

 

 ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ / ΛΗΝΑΙΟΣ - ΦΩΤΙΟΥ

28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32

Τηλέφωνο: 21 0520 1828

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".