ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗ | FAKE NEWS: ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ;

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗ  | FAKE NEWS: ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


 

 

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 19.00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Κλημεντίνης Διακομανώλη με τίτλο «Fake news: τι κάνει η Ευρώπη;».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νίκος Παναγιώτου, Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Έλσα Ποιμενίδου, δημοσιογράφος ΕΡΤ

Στάμος Αρχοντής, fact checker.

Κλημεντίνη Διακομανώλη, συγγραφέας

 

Συντονίζει η Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 7

 

Link βιβλίου: https://shorturl.at/jShOa

 


 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Το βιβλίο της Κλημεντίνης Διακομανώλη εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είναι η συγγραφέας αλλά και την θεματική την οποία προσεγγίζει. Δυναμική, αποφασιστική, επίκαιρη. Το βιβλίο της απαντά σε ένα πολύ σύγχρονο και άμεσο ερώτημα όχι μόνο για το θέμα της παραπληροφόρησης αλλά και για μια σειρά από άλλα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της δημοκρατίας σήμερα, σε μια εποχή που στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούν οι αλγόριθμοι και οι γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας. Με επιμέλεια αποτυπώνει την Ευρωπαϊκή απάντηση στις ψευδείς ειδήσεις και στο ζήτημα της παραπληροφόρησης αναδεικνύοντας την ευρύτητα και την παγκόσμια διάσταση ενός ζητήματος που μεταβάλλει σιωπηλά -και όχι ακίνδυνα- την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά των ανθρώπων στο παρόν και στο μέλλον.

Ένα βιβλίο που θα αποκαλύψει στον καθημερινό χρήστη των social media την τεράστια δύναμη ενός like αλλά και πολύτιμο για τον ερευνητή που αναζητά μελλοντικές κατευθύνσεις για ένα υγιέστερο οικοσύστημα πληροφόρησης. (Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Κλημεντίνη Διακομανώλη είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2002 με ειδίκευση σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας και μακρά επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας και δημοσιογραφίας. Από το 2023 ειδικεύεται στην παραπληροφόρηση και political intelligence στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας στις Βρυξέλλες. Έχει ασχοληθεί με την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, παραπληροφόρησης, καθώς και  με τις περισσότερες θεματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υπηρετήσει ως Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου στις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και στην Κύπρο και έχει διατελέσει Επικεφαλής των δύο Αντιπροσωπειών ανά διαστήματα. Από το 1998 υπηρέτησε ως διπλωματικός (Press Attachée) στις Βρυξέλλες, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. και στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο. 

 

 

 

Είναι συγγραφέας του βιβλίου ‘Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;’ που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2021 (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και επανεκδίδεται το 2023. Το βιβλίο προλογίζει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Τακτική εισηγήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μ.Α.) «Θεσμοί, Επικοινωνία και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Δικηγόρος Αθηνών. Επίσης, απόφοιτος της πρώτης σειράς Ακολούθων Τύπου (Attaché de Presse) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία στη Γαλλία (D.E.A. de Droit Pénal et Sciences Criminelles- Université de Pau et de Pays de l’ Adour) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Master of Arts in Digital Communication and Crisis Management).

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".