Εκδόσεις Παπαζήση | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΝΟΥΤΣΟΣ

 




ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΝΟΥΤΣΟΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Πρόλογος: Παναγιώτης Γκλαβίνης


 
Καθώς η ανθρωπότητα εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας, με τη μετα-ψυχροπολεμική τάξη πραγμάτων να περνά στο ιστορικό χρονοντούλαπο και έναν νέο κόσμο να γεννάται μπροστά στα μάτια μας, η ενέργεια λαμβάνει κεντρικό ρόλο στη λήψη πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών αποφάσεων. Αν η ενέργεια αποτελεί το αίμα των σύγχρονων κοινωνιών, οι ενεργειακές υποδομές αποτελούν τις αρτηρίες και τις φλέβες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, που μεταφέρουν το «αίμα» στα όργανα του οικονομικού σώματος.
Αδήριτη, λοιπόν, ανάγκη για κάθε κρατικό οργανισμό που επιθυμεί να προστατέψει την εθνική του ασφάλεια, την οικονομική του ευημερία και την εθνική του ανεξαρτησία είναι η διαμόρφωση ενός ολιστικού δόγματος προστασίας ενεργειακών υποδομών. Επιπλέον, οι ιδιωτικοί οργανισμοί που απασχολούνται στον τομέα της ενέργειας πρέπει, με τη σειρά τους, να υιοθετήσουν μια κουλτούρα ασφάλειας, καθώς το άλλοτε παντοδύναμο κρατικό μονοπώλιο ισχύος καθίσταται ολοένα και πιο ανεπαρκές να παρέχει από μόνο του την αναγκαία προστασία.
Κίνδυνοι όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι εχθρικές συμβατικές δυνάμεις, οι κοινωνικές αναταραχές απειλούν όλο και περισσότερο τις υποδομές. Ταυτόχρονα, η περιπλοκότητα της προστασίας τους ενισχύεται από έννοιες όπως περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική αποδοχή ενεργειακών έργων, σεβασμός διεθνούς δικαίου, σταθεροποίηση περιοχής, νομική προστασία επενδύσεων, συνεργασία ιδιωτικού και κρατικού τομέα στον τομέα της ασφάλειας κ.ά.
Οι ενεργειακές υποδομές συνιστούν τη σπονδυλική στήλη της σύγχρονης κοινωνίας. Η ενίσχυση της ασφάλειάς τους αποτελεί την εγγύηση του μέλλοντός μας.
ISBN 978-960-02-4358-1, Σχήμα 14x21, Σελίδες 472, Βάρος(g) 590,
Τιμή €25,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2024

 
Ο συγγραφέας
O Δρ Ιωάννης Καρνούτσος έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου απέκτησε και το διδακτορικό του. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών και υπηρέτησε για 17 χρόνια στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Σήμερα είναι μέλος του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος, φέρνοντας τις γνώσεις και την εμπειρία του στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και της νομικής επιστήμης.
 

 
Βρείτε την σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Website
Email
YouTube

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".