Εκδόσεις Παπαζήση | ΗΧΟΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ | ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 




ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ήχος ραδιοφώνου

Επιμέλεια κειμένων: Βασιλική Αναστασοπούλου
Εισαγωγή: Ρενάτα Δαλιανούδη

 
Σαράντα χρόνια πριν, ξεκίνησα να γράφω σημειώσεις σε σεμινάρια ραδιοφωνίας. Τότε σπουδαίοι άνθρωποι του Ραδιοφώνου με παρότρυναν να γράψω σχετικό βιβλίο. Πίστεψα στην ιδέα και ξεκίνησα… Κι ενώ ήταν έτοιμο προς έκδοση, ήρθε η ψηφιακή τεχνολογία που μου αχρήστευσε τα μισά! Απογοητεύτηκα... και σταμάτησα την προσπάθεια!
Τότε ήταν που η Λέτα Σωτηροπούλου, τμηματάρχης της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης, με έστειλε σ’ όλη την Ελλάδα σε σεμινάρια Ραδιοφωνίας. Εκεί άρχισα να διαπιστώνω ότι η παράδοση της τέχνης και τεχνικής του Ραδιοφώνου μέρα με την ημέρα χανόταν χωρίς κάποιος να βρίσκεται να την καταγράψει και να τη μεταλαμπαδεύσει. Αυτό ήταν το νέο μου κίνητρο για να συνεχίσω και μάλιστα να παντρέψω παράδοση με ψηφιακή τεχνολογία και όχι μόνο. Νέες γνώσεις σε θέματα όπως η Μη Λεκτική Επικοινωνία, η Συναισθηματική Νοημοσύνη κ.ά. γίνονται αιτία για να ερμηνεύσω θεωρητικά τρόπους δουλειάς που γίνονται μηχανικά και ασυνείδητα.
Ετοιμάζω το βιβλίο, το δείχνω σε ανθρώπους του χώρου και οι κριτικές εντυπωσιάζουν και μένα τον ίδιο. Η Ρενάτα Δαλιανούδη, καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ραδιοφωνική παραγωγός, μου έγραψε ότι θα το προτείνει ως σύγγραμμα στους φοιτητές της. Ο Γιώργος Μονεμβασίτης, μουσικοκριτικός και παραγωγός ραδιοφώνου, επίσης μου γράφει: «Τι ωραία θα ήταν να υπήρχε αυτό το σύγγραμμα στις μέρες μου!». Κι η Ντίνα Παπατσώνη, υπεύθυνη τμήματος ραδιοφωνικών παιδικών εκπομπών (1975-1990), γράφει: «Ο Σ.Κ. κατάφερε και μας μετέφερε στα άδυτα της τέχνης και τεχνικής της Ραδιοφωνικής παραγωγής».
ISBN 978-960-02-4355-0, Σχήμα 17x24, Σελίδες 430, Βάρος(g) 835,
Τιμή €37,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2024

 
Οι συγγραφείς
Σπύρος Καβακόπουλος είναι Ηλεκτρονικός Τεχνολόγος Μηχανικός, εξειδικευμένος στη ραδιοφωνική μετάδοση. Έχει εργαστεί σε μεγάλους εθνικούς φορείς, όπως η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) και το Ινστιτούτο Ακουστικοακουστικών Έργων (ΙΟΜ). Έχει επίσης συνεισφέρει στο «Hellas News», παράρτημα του Ελληνικού Ραδιοφώνου στη Νέα Υόρκη, έχει υπάρξει Επιστημονικός Συνεργάτης στον Εθνικό Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), όπως και Εκπαιδευτής στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ενώ έχει προσκληθεί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να δώσει διαλέξεις και σεμινάρια σχετικά με τον ήχο και το ραδιόφωνο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του βραβεύτηκε για τα καλλιτεχνικά ραδιοφωνικά έργα του, όπως και για το διοικητικό του έργο: Α΄ βραβείο ΕΡΑ/ΕΡΤ για το έργο «Ναυαγός» 1986, Β΄ βραβείο υπ. Προεδρίας για 4 μελέτες που αφορούσαν τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της παραγωγικότητας στη Δ/νση Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ, 1992, πολλές εύφημες μνείες κ.ά. Ο Σπ. Καβακόπουλος είναι διαπιστευμένος εκπαιδευτής ραδιοφώνου, γνωστός για την αριστεία, την καινοτομία και τις σημαντικές συνεισφορές του στον τομέα αυτό.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".