Ατομική Έκθεση Εικαστικών Έργων Γ.Κανέλλη στη Γκαλερί Κυριάκος Πεταλίδης Art Place Gallery

 Ο Κυριάκος Πεταλίδης και η Art Place gallery φιλοξενούν την εικαστική έκθεση

Γιώργος Κανέλλης – Ανάμεσα σε δύο όνειρα

Ραντεβού το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης Αθανάσιο Κυριαζόπουλο.

Σας περιμένουμε με χαρά.


 

Art Place gallery – Σκουφά 27, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης έως 19 Οκτωβρίου

Ωράριο επίσκεψης, Τρίτη,Πέμπτη,Παρασκευή 11-8 μμ & Τετάρτη,Σάββατο 11-3 μμ


GEORGES KANELLIS

1945-2012

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ: 1983-1998

Τη δεκαετία του 1980, ο Ελληνογάλλος ζωγράφος Georges Kanellis (Γιώργος Κανέλλης), που ζει και εργάζεται κυρίως στο Παρίσι, εμπνέεται από αρχέγονα σύμβολα και μορφές, αποτυπώνοντας στον καμβά μια προσωπική μυθολογία στα όρια της ποιητικής απόδρασης. Ο πίνακας, από τη στιγμή της εμφάνισής του, κατακλύζεται από παράξενα αντικείμενα: μάσκες, πυραμίδες, ξύλινα αγαλματίδια, ειδώλια από τερακότα. Το πνευματικό νόημα της τέχνης του Κανέλλη μοιάζει να αναδύεται από μια βαθιά ονειροπόληση εμπρός σε αυτά τα αντικείμενα της προσωπικής λατρείας, καθώς το καλλιτεχνικό δημιούργημα  αποκτά τη σπουδαιότητα ενός μνημειακού έργου που συγχωνεύεται με το τοπίο. Ο ζωγραφικός χώρος καταλαμβάνεται από το πλήθος των φετίχ που ο καλλιτέχνης συστηματικά επικαλείται σαν μια βροχή από σύμβολα αναγνωρίσιμα ή ανεξιχνίαστα, άρρηκτα δεμένα με την κόκκινη έρημο, τη μαύρη γη, την ώχρα και το κάρβουνο. Οι συνθέσεις του παραπέμπουν άλλοτε στο μακρινό παρελθόν των αρχαιολογικών ευρημάτων και άλλοτε σε μια εσκεμμένα ρετρό επιστημονική φαντασία, όπου δεσπόζουν οι πύραυλοι και οι ιπτάμενοι δίσκοι και όπου είναι ορατές οι επιρροές των γραφικών τεχνών από τις οποίες είχε ξεκινήσει την εικαστική του διαδρομή στα τέλη της δεκαετίας του 1960, πριν αφοσιωθεί στη ζωγραφική.

Η επόμενη δεκαετία βρίσκει τον Κανέλλη να μοιράζει τον ατομικό και καλλιτεχνικό του χρόνο ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αθήνα, και παρότι το ιδιαίτερο προσωπικό του στίγμα παραμένει διακριτό και αναγνωρίσιμο, η εικαστική του θεματολογία μοιάζει να μετατοπίζεται προς πιο αφαιρετικές μορφές και σχήματα που ενίοτε παραπέμπουν στα εξαρτήματα και τα κυκλώματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι ήδη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας πραγματικότητας. Τα αγαπημένα του εκφραστικά μέσα είναι πάντα τα ακρυλικά χρώματα και οι μικτές τεχνικές, όπως και στην προηγούμενη περίοδο, όμως η στενότερη επαφή με το ελληνικό τοπίο αντανακλάται στη βαθμιαία επικράτηση των πράσινων αποχρώσεων του βυθού, από τον οποίο ανασύρονται συμβολικές μνήμες και αρχέγονα αλφάβητα.

Παράλληλα αρχίζει να πειραματίζεται με τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν πλέον τα προγράμματα ψηφιακής ζωγραφικής και 3d art, συμμετέχοντας σε σχετικούς διαγωνισμούς εικόνας και βίντεο, ενώ με την έλευση του νέου αιώνα και μέχρι το τέλος της ζωής του ασχολείται συστηματικά με την ψηφιακή επεξεργασία (και ενίοτε αναδημιουργία) των ζωγραφικών του έργων.

Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από χαρακτηριστικά έργα του Κανέλλη, κυρίως ακρυλικά και μικτά μέσα σε καμβά, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις δύο φάσεις της καλλιτεχνικής του δημιουργίας των δεκαετιών 1980 και 1990.

 

Αthanase Kyriazopoulos

Σεπτέμβριος 2024


 


GEORGE KANELLIS

1945 - 2012

 

O Γιώργος Κανέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε ζωγραφική, αρχιτεκτονική και γραφικές τέχνες στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Έζησε και δημιούργησε στο Παρίσι και στην Αθήνα. Διακρίθηκε για τις συμμετοχές του σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, με ζωγραφικά έργα που χαρακτηρίζονται για τον εξπρεσιονιστικό τους λυρισμό και τη μαγική αναπαράσταση του εσωτερικού σύμπαντος. Παράλληλα, από το 1998, ασχολήθηκε με τα νέα τεχνολογικά μέσα και διακρίθηκε για τη συνεισφορά του στο χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής και του 3d video. Το 2000 βραβεύτηκε σε σχετικό διαγωνισμό του περιοδικού Computer Arts για τη δημιουργία του “Atlantis”. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, και παρά την επιδείνωση της υγείας του, τους αφιέρωσε στο συνδυασμό των δύο μορφών τέχνης, παραδοσιακής και ψηφιακής, ψηφιοποιώντας τα παλαιότερα ζωγραφικά έργα του και δημιουργώντας  καινούργιες παραλλαγές με βάση τις νέες τεχνολογίες. Οι σχετικές του αναρτήσεις στο διαδίκτυο απέσπασαν θερμά σχόλια από εκπροσώπους της διεθνούς κριτικής.

Οι σημαντικότερες εκθέσεις του:

1. Ατομικές

1978  Αίθουσα τέχνης «Πολύπλανο», Αθήνα

1980  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Παρίσι

 

2. Ομαδικές

 

1981 Grands et Jeunes d’aujourd’hui (Mεγάλοι και Νέοι του σήμερα), Grand Palais, Παρίσι

1982  Réalismes de l’imaginaire (Ρεαλισμοί του φαντασιακού), Πολιτιστικό Κέντρο Νεότητας, Neuilly-sur-Seine

1982  Έκθεση νέων Ελλήνων Ζωγράφων, Ωδείο Αθηνών

1985  Embarquements pour Cythère (Απόπλοι για τα Κύθηρα), Πύργος Dampierre, Anjin

1986  Le corps dans l’imaginaire grec (Το σώμα στο ελληνικό φαντασιακό), Πολιτιστικό κέντρο Yonne, Auxerre / Πολιτιστικό Κέντρο Creusot.

1986  Εxpression lyrique (Λυρική έκφραση), Αίθουσα τέχνης Flora, Παρίσι

1986  Comparaisons 86 (Συγκρίσεις 86), Grand Palais, Παρίσι

1987  La rue (Ο δρόμος), Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, Δημαρχείο 11ου δημοτικού διαμερίσματος, Παρίσι

1988  Χώρος, ύλη, άποψη. Art Gallery, Παλαιό Φάληρο

2002 Glimpses: The world after September 11 (Ματιές: Ο κόσμος μετά την 11η Σεπτεμβρίου), διαδικτυακή έκθεση ψηφιακών έργων από την ομάδα Personal Cinema

2008 [Wo+Man=?]2. Oρίζοντας τα φύλα: Νέοι ρόλοι, νέα δικαιώματα. Ομάδα «Ανοιχτοί ορίζοντες», Πολυπολιτισμικό κέντρο «Κοσμο-Πολιτισμός», Εξάρχεια, Αθήνα.

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".