Είδαμε και προτείνουμε: "ΤΟ ΠΑΛΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ''

 Η τέχνη είναι πρωτίστως αυτο-κατακερματισμός, μία διαδικασία αυτο-εκμηδένισης, κατά την οποία γκρεμίζονται όλες οι δικλείδες ασφαλείας και διαστέλλονται, σε βαθμό εξέγερσης, τα στενά όρια της κοινωνικής μας ύπαρξης και συμπεριφοράς. Η Μαρία Μαραγκουδάκη, με όχημα ένα παλιό πράσινο παλτό, γράφει, σκηνοθετεί και αποδίδει την ασφυξία των περιχαρακώσεων, που δεν γίνεται αυτο-εγκλωβισμός και παθητικότητα, αλλά καταγγελία και διαμαρτυρία.

Σε ένα απόλυτα μαύρο σκηνικό, με την ίδια ντυμένη πλουμιστά σαν παιδική κούκλα, μιλάει με έναν χειμαρρώδη μονόλογο για ταξίδια και σχολικά τετράδια, για βολικούς και ζόρικους έρωτες, για τυχαίες συναντήσεις και μεγάλες προσδοκίες. Άλλοτε λυρική, άλλοτε ακραία αντιποιητική και κυνική, παίζει ρόλους που κινούνται στο τόσο πληκτικό και, τελικά, αντιδραστικό "παν μέτρον άριστον", ψάχνοντας για εκείνη την αλήθεια που είναι επακριβώς η άρνηση της λήθης, η παιδική μας όψη. Θραύσματα σκέψεων σε έναν πυρετώδη ρυθμό που απαιτεί διαρκή εγρήγορση, για να μη χάσεις το ξεφτισμένο νήμα που φτιάχνει σταυροδρόμια. Στο ενήλικο πρόσωπο των χιλίων βεβαιοτήτων, μία τεθλασμένη ρωγμή, από την οποία δεν ξέρω τελικά αν μπαίνει το φως, κατά τον Κοέν, ή μία κυριολεκτικά εκτυφλωτική λάμψη έτσι, που, φεύγοντας από το θέατρο, να μην μπορείς ή να μη σ' ενδιαφέρει να βρεις τον δρόμο της επιστροφής.

Tης Ελένης Μάλλιαρη, 7/10/2024


«ΤΟ ΠΑΛΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ» στο Θέατρο της Ημέρας















"ΤΟ ΠΑΛΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ''
Μονόλογος
Κείμενο/Σκηνοθεσία/Ερμηνεία/Σκηνογραφία:Μαρία Μαραγκουδάκη
Ηχογραφήσεις:
Κλασσική κιθάρα/Πιάνο:Μαρία Μαραγκουδάκη
Φωτισμοί:Γιώργος Σηφάκης
Φωτογράφιση παράστασης:Άγγελος Παππάς
Παραγωγή:'' Τέταρτος Τοίχος''
Από 05/10/2024 έως και 12/04/2025
Σάββατο στις 18:30
Διάρκεια: 90λεπτά χωρίς διάλειμμα
Θέατρο της Ημέρας
Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου)
Εισιτήρια: 15€ κανονικό,10€ φοιτητικό,ανέργων, άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ,συνοδών ΑΜΕΑ
Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 210 6929090, 210 6995777 ,6907289203 και more.com

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Το παρελθόν,η παιδική ηλικία,τα όνειρα,οι μοναχικοί,οι φοβισμένοι,η νόσος,τα έιτις,οι κακοί,οι διαγωνισμοί μαγειρικής,οι τέλειοι γάμοι,οι αγκαλιές,οι πολυκατοικίες,οι δίαιτες,τα ταξίδια,οι αμαρτίες,η λύπη,τα ροζ κάμπριο εποχής,οι σκύλοι με αυτοκτονική διάθεση,τα πλοία με βουητό,τα έρημα μετρό,οι γυμνασμένες μασέλες,τα ντο,οι παγωμένοι ορειβάτες,τα θαλασσινά αεράκια,οι σωσίβιοι λέμβοι,τα παραμύθια με τέλος καλό. Μια πυρετώδης σειρά ελεύθερων συνειρμών,σε έναν μονόλογο ονείρων,αναμνήσεων και στοχασμών.Μια συγγραφέας μιλάει αντί να γράφει,μια ομιλούσα πένα κινείται. Για την αρχή,για την μέση,για το τέλος.Για όλους μας.
Trailer παράστασης:












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".