ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΣΤΑΣΙΝΟ


 

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 19:30, ο συνεργάτης του ΙΑΝΟΥ Θανάσης Πάνου, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις Με Νέους Ποιητές» στο café του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τον ποιητή Πάνο Στασινό.

 

Με αφορμή τις ποιητικές του συλλογές, «Προϊστορία για έναν» (με όνομα Πάνος Κουτούλιας, εκδ. Υποκείμενο, 2017) και «Ο θάνατος είναι μέσα στα πράγματα» (εκδ. Ίκαρος, 2023), ο ποιητής έρχεται καλεσμένος στον ΙΑΝΟ της Αθήνας σε μια συζήτηση για τις επιρροές, τις αφορμές και την πρώτη επαφή με την τέχνη της ποίησης.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Λίγα λόγια για τον καλεσμένο

Ο Πάνος Στασινός γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία της Φιλοσοφίας.

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία

«Προϊστορία για έναν»

Φέρει τον τίτλο «Προϊστορία για έναν», ανήκει στον 21χρονο ποιητή Πάνο Κουτούλια και αυτόματα τίθεται ένα καίριο ερώτημα: πότε πρόλαβε ένας τόσο νέος ποιητής όχι μόνο να χτίσει την «προϊστορία» του αλλά να την μετατρέψει σε τέχνη ποιητική; Πότε πρόφτασε να εντοπίσει «ένα πολύ ωραίο μέρος για να κρεμαστεί»; Πώς τολμά να κάνει αφιέρωση στον Δημήτρη Αρμάο; Και τέλος πάντων, δικαιούται να είναι κάτοχος μιας ωριμότητας που γράφει κατά λέξη: «Μια Ζωή, τι την έχετε»;

Όταν σε συναντούν πρώτη φορά
και ύστερα προφέρουν τ' όνομά σου
μοιάζει σα να σε παραφράζουν ολόκληρο
ή σα να αντικρίζεις ένα ξεχασμένο ποίημά σου
και να σου μπήγονται προοπτικές στα μπούτια.

 

«Ο θάνατος είναι μέσα στα πράγματα»

1.     I. Άτα: επεισόδιο με απλή έξοδο


Το τρέμουλό μου άκου, πιάσε, πες το·
μύρισε τη νωθρή μου γλώσσα. Δες το

τραχύ φιλόδοξό μου πεπρωμένο:
κάποτ’ ενσάρκωνα τον ερωμένο

και τώρα πολεμάω τη σαγήνη,
υπογραμμίζοντας πως έχω γίνει

τροφή για το ιερό σου λάγνο μένος.
Της αγκαλιάς φωνής σου πρώην σωσμένος,

τους κούφιους χτύπους είχα καταργήσει.
Η αλήθεια διάτρητη, μελό, θ’ αργήσει.

Οπότε τώρα ζήσε την αρχή σου
και καταράσου με με την ευχή σου

με το που διακριθεί η αμφιλύκη
απ’ τα βουνά να κατεβούνε λύκοι

και να με γδάρουνε, σάπιον εργένη·
να ξεγραφτώ από τάξεις κι από γένη.

Άφησε τώρα μια σου τούφα κι ένα
λευκό λουλούδι στον νεκρό: σ’ εμένα.

 

Λίγα λόγια για τις συναντήσεις

Οι «Συναντήσεις Με Νέους Ποιητές», έχουν σκοπό να αναδείξουν τις φρέσκιες φωνές της ελληνικής ποίησης που ψάχνουν και βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από τις καταβολές των σπουδαίων του παρελθόντος και των σύγχρονων μεγάλων του είδους, για να ξεδιαλέξουν -ή ακόμα και να επινοήσουν- τις κατάλληλες λέξεις που θα εκφράσουν το σήμερα κι αυτό που νιώθουν στον πυρήνα του. Θέλουν να αποδείξουν πως υπάρχουν πολλές τέτοιες φωνές που αξίζει να προσέξουμε, να παρατηρήσουμε την πορεία της σκέψης και των συναισθημάτων τους και να ανακαλύψουμε, έτσι, τους λόγους για τους οποίους στην εποχή της ταχύτητας και της ευκολίας, στρέφονται σε ένα, κατά τα λεγόμενα, «δύσκολο» λογοτεχνικό είδος. Το βασικό στοίχημα αυτών των συναντήσεων είναι να γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια την ποίηση, να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που την περικυκλώνουν και να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους νέους εκφραστές και εραστές της.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".