ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χασάπη, με τίτλο: «Γυναίκες μαθηματικοί στο περιθώριο της Ιστορίας»

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αθηνά Καλαμπόκα, μαθηματικός Μ.Sc, συγγραφέας, ειδική γραμματέας Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας,

Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου, και

Σοφία Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Μαθηματικών στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του δικτύου Ελληνίδες στα Μαθηματικά.

 

Συντονίζει η δημοσιογράφος Ευγενία Λουπάκη.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://shorturl.at/oOsTP

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ακόμα και σήμερα υπάρχει η πεποίθηση, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο, ότι τα μαθηματικά είναι κατά κάποιον τρόπο αντικείμενο των ανδρών.

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται σύντομα πορτρέτα γυναικών για τις οποίες η Ιστορία και οι ιστορίες των μαθηματικών δεν έχουν αφιερώσει παρά μόνο σύντομα σχόλια ή ελάχιστες αναφορές στο περιθώριό τους ή έχουν εντελώς αγνοηθεί.

 

Μερικά από τα πορτρέτα που περιλαμβάνονται: Πανδροσίων, Μαρία-Γκαετάνα Ανιέζι: Γουάνκ Ζεϊνί, Μαρί Κράους, Σουτέιτα Αλ Μαχάιντι, Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, Φιλίπα Φόσετ, Λάουρα Πιζάτι, Χίλντα-Φοίβη Χάντσον, Έμι Νέτερ, Άννα Τζόνσον Πελ Ουάιλερ, Λουίζ Πετρέν-Όβερτον, Κριστίν Λαντ-Φράνκλιν, Χίλντα Γκέιρινγκερ, Μαρί-Λουίζ Ντουμπρέιλ-Τζακοτέν, Ντόροθι Μαχάραμ-Στόουν, Μάριον Γκρέι, Μαρίνα Ράτνερ, Γκερτρούντ Μπλανκ, Νίνα Κάρλοβνα-Μπάρι.

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Ο Δημήτρης Χασάπης είναι Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".