Εκδόσεις Παπαζήση | ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

 





ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Φιλοσοφία και κινηματογράφος
Θεσμικός λόγος και αλήθεια στον νέο ελληνικό κινηματογράφο



 
Ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος (ΝΕΚ), που έλαμψε κατά τη δεκαετία του 1970, είναι από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα στην Ελλάδα του τέλους του Εικοστού αιώνα. Η παρούσα μελέτη σκοπό έχει να διευρύνει τους τρόπους ερμηνείας αυτού του αισθητικού φαινομένου, πέρα από την ιστορική-πολιτική ή την οικονομική-κοινωνική προσέγγιση. Επιλέγεται, έτσι, μια φιλοσοφική διερεύνηση στη βάση των εννοιών του θεσμικού λόγου και της αλήθειας. Διερευνώνται οι βασικές παράμετροι του εμπορικού-αφηγηματικού κινηματογράφου που προηγήθηκε ώστε να δειχθεί καλύτερα η ρήξη που επέφερε ο ΝΕΚ και η συνεπαγόμενη αλλαγή αισθητικού επιστημολογικού παραδείγματος. Η έρευνα εστιάζει στις προφανείς διαφορές με τους παλαιότερους σκηνοθέτες (Σακελλάριος, Δαλιανίδης) αλλά και στην απομάκρυνση από τον ποιοτικό λεγόμενο κινηματογράφο (Κακογιάννης, Κανελλόπουλος, Κούνδουρος). Η παρουσίαση πτυχών του έργου κύριων εκπροσώπων του όπως ο Αγγελόπουλος, ο Θέος, ο Παναγιωτόπουλος, κ.ά. αναδεικνύει τη μορφική έκ-σταση που χαρακτηρίζει το κίνημα και που βρίσκεται στη βάση της θεσμοθέτησής του και της ιδιάζουσας δίψας του για αλήθεια.
ISBN 978-960-02-4302-4, Σχήμα 14x21, Σελίδες 194, Βάρος(g) 254,
Τιμή €10,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2024

 
Ο συγγραφέας
Γεώργιος Αραμπατζής είναι Καθηγητής Βυζαντινής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Θεσμικού Λόγου που ίδρυσε ο ίδιος στο ανωτέρω τμήμα. Ασχολείται με ζητήματα Αισθητικής και Εικονολογίας και μελετά τη μετάβαση από παλαιότερες σε νεότερες θεωρίες των εικόνων. Σχετικά βιβλία του είναι: Λαϊκισμός και Κινηματογράφος. Μελέτη για τον ελληνικό λαϊκό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’60, Αθήνα, Ροές, 1991· Βυζαντινή Φιλοσοφία και Εικονολογία, Αθήνα, Καρδαμίτσα, 2012· Για το Επιστημικό Πεδίο της Βυζαντινής Φιλοσοφίας, Αθήνα, Παπαζήσης, 2017· Αισθητικός Βυζαντινισμός. Η νεωτερική αισθητική θέσμιση του βυζαντινού κόσμου, Αθήνα, Καρδαμίτσα, 2018.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".