ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΡΙΩΝ ΚΟΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ARTWORX ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ

 


Art Athina after viewing  at artworx

Μια εικαστική συνύπαρξη τριών κόσμων

Με έργα των Π. Σάμιου, Λ. Βενιέρη

και του Αφρικανού καλλιτέχνη Aboudia

Εγκαίνια 9 Οκτωβρίου

 

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική συνύπαρξη τριών διαφορετικών κόσμων παρουσιάζει η γκαλερί artworx στην Κηφισιά από τις 9 Οκτωβρίου (5.00-9.00 μ.μ.). Στην ουσία η γκαλερί μεταφέρει εμπλουτισμένη με περισσότερα έργα τη φετινή πρώτη συμμετοχή της στον ιστορικό θεσμό της Art Athina 2024, μια εμπνευσμένη παρουσίαση, με την υπογραφή της Μαρίας Ξανθάκου και της Ιζαμπέλα Φρανσές, η οποία κέρδισε τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια των φιλότεχνων.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εικαστική εμπειρία, όπου τρεις ξεχωριστοί καλλιτεχνικοί κόσμοι, με έργα των Παύλου Σάμιου, Λυδίας Βενιέρη, καθώς και του Αφρικανού καλλιτέχνη Aboudia, συνυπάρχουν αρμονικά.

Η έκθεση εστιάζει στην έννοια του ναού, με το επίκεντρο της προσοχής να βρίσκεται στο εμβληματικό έργο της Λυδίας Βενιέρη. Το επιβλητικό της τραπέζι, που δεσπόζει σαν βωμός, δημιουργεί ένα περιβάλλον μυστηρίου και πνευματικότητας. Επάνω του έχει τοποθετηθεί η εικαστική εγκατάσταση “Blue Fungus”, σαν προσφορά, προσκαλώντας το κοινό σε μια σύγχρονη τελετουργία.

Τα συμβολικά στοιχεία και τα ζωόμορφα όντα της Βενιέρη συνυπάρχουν και συνομιλούν με το υπερβατικό σύμπαν του Παύλου Σάμιου, όπου η ερωτική πάλη ανάμεσα σε γυναίκες και μυθικούς δράκους γεφυρώνει το πραγματικό με το μυθικό. Τα έργα του Σάμιου φέρνουν στο προσκήνιο την ένταση και το πάθος, κάνοντας τον θεατή κοινωνό μιας διαχρονικής σύγκρουσης ανάμεσα στο ανθρώπινο και το φαντασιακό.

Ως κορυφαίο επιστέγασμα αυτής της εικαστικής σύνθεσης, οι μορφές του Aboudia (Abdoulaye Diarrassouba), με τις έντονες αναφορές στην αφρικανική κουλτούρα και τη street art, ενισχύουν την αίσθηση του "ναού". Ο Aboudia αποτελεί ένα από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σύγχρονης εικαστικής σκηνής με εκθέσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και με το έργο του να βρίσκεται σε σημαντικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Τα πολύχρωμα και έντονα έργα του αναδεικνύουν την ποικιλομορφία των πολιτισμών, τονίζοντας πως η αρμονία και η συνύπαρξη είναι εφικτές όταν υπάρχει κοινός στόχος. Η καλλιτεχνική του προσέγγιση ολοκληρώνει την αφήγηση της έκθεσης, υπογραμμίζοντας την αξία της πολυφωνίας στην τέχνη.


Ο Aboudia γεννήθηκε το 1983 στο Abidjan της Ακτής του Ελεφαντοστού. Είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα εργάζεται και στα στούντιο του στο Αμπιτζάν. Θέτει στο επίκεντρο της δουλειάς του τα παιδιά την πραγματικότητα των οποίων θέλει να κρατήσει ζωντανή. Ηταν μάρτυρας του εμφυλίου πολέμου 2010-2011 στο Abidjan από το ατελιέ του και δημιούργησε αρκετούς πίνακες για τις ενεργές μάχες που είδε στους δρόμους. Αυτές οι στιγμές τρόμου ενημέρωσαν μεγάλο μέρος του έργου του, το οποίο συχνά περιγράφεται ως ένα μείγμα του Jean-Michel Basquiat και του Jean Dubuffet. Οι ζωντανοί πίνακες του αναφέρονται στις εμπειρίες που αποκόμισε μεγαλώνοντας στην πόλη του Abidjan. Έργα όπως το Le Petit Chien Rouge (2018), αντλούν από το ενδιαφέρον του για τις ζωές των άστεγων νέων και τα γκράφιτι τους. «Πρέπει να δείξετε ότι, παρά τον πόνο και τη θλίψη και τα βάσανα, αυτά τα παιδιά είναι χαρούμενα», έχει δηλώσει ο Aboudia. «Αυτό κάνω με το χρώμα, προσπαθώ να δείξω τη χαρά αυτών των παιδιών».

Η γκαλερί Artworx καλεί το κοινό να ανακαλύψει αυτή την πολυεπίπεδη εικαστική εμπειρία, όπου το μυστικιστικό, το μυθικό και το σύγχρονο συνυφαίνονται σε έναν διάλογο που τιμά τη διαφορετικότητα, τη δημιουργική έκφραση και την κοινή ανθρώπινη εμπειρία.

Παράλληλα η γκαλερί Artworx πραγματοποιεί αυτή την εποχή την μεγάλη έκθεση με τις δωρεές έργων σε μεγάλα ελληνικά μουσεία του Παύλου Σάμιου στο Βυζαντινό Μουσείο με τίτλο «Donum Amicorum».

Εγκαίνια: 9 Οκτωβρίου 2024 (5:00-9:00 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: ως 31 Οκτωβρίου 2024.

artworx: Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά (1ος όροφος), τηλ. 2106236721. 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00-20:00, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-16:00.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".