"ΓΕΦΥΡΕΣ" ΤΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ

 

 
             Το Ηρώδειο υποκλίθηκε στις «Γέφυρες» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα

"…να δουν οι δρόμοι κι οι καρδιές μας ειρηνική κοσμοπλημμύρα" 
(στίχος της Αγαθής Δημητρούκα από το τραγούδι “Το φως της Ειρήνης”)


Ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας ήταν η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα την
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες πραγματοποίησης της συναυλίας με καλεσμένες τις Yasmin Levy, Mira Awad και Χριστίνα Πουλίτση, ο κόσμος ήρθε και αποθέωσε τις καλλιτέχνιδες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
 
Την έναρξη της συναυλίας σηματοδότησαν ψαλμωδίες από τις τρεις θρησκείες που
χαρακτηρίζουν τους λαούς από τους οποίους προέρχονται οι ερμηνεύτριες.                  Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Χριστίνα Πουλίτση, η Mira Awad και η Yasmin Levy, συγκίνησαν βαθιά το κοινόόταν είπαν μαζί το τραγούδι «Στο φως της ειρήνης» της Αγαθής Δημητρούκα:
 
«Ο πόνος των ανθρώπων
και ο καημός των τόπων
αντί να μας ενώνουν
μας εξορίζουν, μας σκοτώνουν
λες και μας κυνηγά η μοίρα.
Κανόνας πια και νόμος
ο πόλεμος και ο τρόμος
ληστεύουν τις ελπίδες
στο αίμα σβήνουν τις πατρίδες
και μένει η γη ξερή και στείρα»
 
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, ήταν όταν τραγούδησαν όλες, η κάθε μια στη γλώσσα της την«Αλεξάνδρεια». Ακούστηκαν οι στίχοι του τραγουδιού σε αυτές τις τρεις γλώσσες της Μεσογείου,της θάλασσας που ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς, ενώ στο τέλος του τραγουδιού όλες οι ερμηνεύτριες αγκαλιάστηκαν επί σκηνής. Ανατριχίλα στους θεατές έφερε η ερμηνεία της «Προσευχής» του Γκαμπριέλ Νεγρίν, από τις τρεις ερμηνεύτριες που τραγούδησαν επίσης η κάθε μια στη δική της γλώσσα:

«Ξύπνα με κρυφά απ’ τη σιωπή μου,
μέσα σε χρώματα χρυσής ερήμου.
Κλέψε το θυμό απ’ τη ψυχή μου,
σ’ ανάσα και πνοή τρέξε μαζί μου.
Μιάς ελπίδας φως
ψάχνω να βρω στην προσευχή.
Έφτασε ο καιρός
να περπατήσουμε μαζί.
Ξέχασε τα χθες που μας ορίζουν
Πατρίδες κι ουρανοί σαν μας χωρίζουν»
 
Την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τις εκλεκτές καλεσμένες της πλαισίωσαν επάξια οι δεξιοτέχνεςμουσικοί -Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), Πάνος Δημητρακόπουλος & Eλεάνα Πιτσικάκη(κανονάκι), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο), Δημήτρης Σταρίδας (τρομπόνι), Γιάννης Οικονομίδης (τρομπέτα), Βασίλης Κετετζόγλου (κιθάρα), Πέτρος Κούρτης (κρουστά), Ευθύμιος Κρέτσης (κρουστά) Αποστολής Σαμαράς (κρουστά), Γιώργος Φασόλης (κρουστά) - που έδωσαν παλμό και ψυχή στα τραγούδια, ενώ τον άψογο ήχο τους φρόντισε ο Νίκος Βεκύρης και τα εντυπωσιακά φώτα ανέλαβε ο Γιώργος Χαραλάμπους.
 
Στην Αγαθή Δημητρούκα, στον Γκαμπριέλ Νεγρίν, στον Ρόνι Μπουσάμπα και στον Γιάννη Μελαχροινούδη ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους υπέροχους στίχους που με τόση αγάπη έντυσαν τα τραγούδια της παράστασης.
 
Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που επέβαλε η αστυνομία μόλις δύο μέρες πριν από την πραγματοποίηση της συναυλίας και παρά την ενημέρωση του κοινού από τους διοργανωτές να προσέλθει νωρίτερα, δημιουργήθηκε συμφόρηση στην είσοδο στο χώρο εξαιτίας των εκτεταμένων ελέγχων με αποτέλεσμα την έναρξη της
συναυλίας με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό δεν πτόησε το κοινό που χειροκρότησε
θερμά τις «Γέφυρες» και το μήνυμα ενότητας που φέρνουν 
με τη βοήθεια της μουσικής.


φωτογραφίες : Χριστίνα Καραγιάννη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".