Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αφηγείται τη θρυλική ζωή του

 

Δεν υπάρχουν βουνά που δεν μπορείς να νικήσεις.
– Παναγιώτης Γιαννάκης

Τρωτός άτρωτος

Η αυτοβιογραφία του θρύλου του μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Παντελή Βλαχόπουλο. 

Η ιστορία του «Δράκου» του ελληνικού μπάσκετ, που σήκωσε στους ώμους του όλη την Ελλάδα το 1987, όπως την αφηγήθηκε ο ίδιος στον διευθυντή του SPORT24.

 Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στις σελίδες αυτού του βιβλίου μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, την κοσμοθεωρία του και τα ιδανικά τα οποία πρεσβεύει. Ιδανικά διαχρονικά, που μπορούν να αποτελέσουν φωτεινό μονοπάτι για τη νέα γενιά.

Αυτό το μελαχρινό αγόρι με τα πεταχτά αυτιά από τη Νίκαια, εξηγεί πώς ξεπέρασε όλες τις αντιξοότητες, τα εμπόδια, την αμφισβήτηση, και από το φτωχόσπιτο της οδού Πάτμου εισχώρησε με το σπαθί του στα σπίτια όλου του κόσμου.
Ήταν και είναι ένας τρωτός και άτρωτος.

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από 23/10.
ΠΡΟΠΑΡΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1959 στη Νίκαια – ο Βενιαμίν σε μια οικογένεια με πέντε αγόρια. Μετά τη σύντομη ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, μυήθηκε στα μυστικά του μπάσκετ σε ηλικία δώδεκα ετών όταν εντάχθηκε στον Ιωνικό Νικαίας, αφού πλαστογράφησε την υπογραφή του πατέρα του στο δελτίο του για να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Το τόσο πλούσιο, εντυπωσιακό και σπανίζον παλμαρέ του προκαλεί ίλιγγο. Ιδού τα πειστήρια:
• Είναι μέλος του FIBA Hall of Fame από τις 18 Ιουνίου 2021.
• Ο μόνος που έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης (1987) και ως προπονητής (2005).
• Ο πρώτος αρχηγός ελληνικής ομάδας που σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (Παναθηναϊκός, Παρίσι, 1996).
• Αγωνίστηκε σε συλλογικό επίπεδο από το 1973 έως το 1996 στον Ιωνικό Νικαίας, στο Hellenic College της Βοστώνης, στον Άρη Θεσσαλονίκης, στον Πανιώνιο και στον Παναθηναϊκό.
• Διετέλεσε προπονητής στη Δάφνη, στον Πανιώνιο, στο Μαρούσι, στον Ολυμπιακό, στην Εθνική Ελλάδος, στη Λιμόζ, στην Εθνική Κίνας και στον Άρη Θεσσαλονίκης.
• Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών.
• Το 1982 επελέγη στο Νο 205 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μπόστον Σέλτικς.
• Ρέκορντμαν Ελλάδος και Ευρώπης σε συμμετοχές στην Εθνική ομάδα ανδρών (351), με την οποία πέτυχε 5.301 πόντους (μέσος όρος 15.1). Συνολικά σε όλη την γκάμα των Εθνικών ομάδων αριθμεί 411 συμμετοχές και 6.305 πόντους.
• Ως παίκτης σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε ένα τρόπαιο Ευρωλίγκας, ένα Κύπελλο Σαπόρτα, επτά πρωταθλήματα Ελλάδος, επτά Κύπελλα Ελλάδος και ένα πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής.
• Ως παίκτης σε επίπεδο εθνικών ομάδων κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ ανδρών (1987), ένα ασημένιο σε Ευρωμπάσκετ ανδρών (1989), ένα ασημένιο σε Ευρωμπάσκετ παίδων (1975) ένα χρυσό σε Μεσογειακούς Αγώνες (1979) και δυο χρυσά σε Βαλκανικούς Αγώνες (1979, 1986). Κατέλαβε επίσης την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1994) και την 5η στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1996).
• Αγωνίστηκε τρεις φορές στη Μικτή Ευρώπης.
• Κατέχει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ πόντων στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής με 73 πόντους (Ιωνικός-Άρης, 1981).
• Ως προπονητής σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδος και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε δυο διαδοχικά Final 4 και σε έναν τελικό της Ευρωλίγκας και το Μαρούσι σε έναν τελικό Final 4 της FIBA Europe League, σε έναν τελικό Πρωταθλήματος και σε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος.
• Ως προπονητής σε επίπεδο εθνικών ομάδων οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι (2005) και του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τόκιο (2006) όπου η Εθνική νίκησε την Dream Team των ΗΠΑ με 101-95.
• Επί των ημερών του στον πάγκο, η Εθνική κατέλαβε την 4η θέση στα Ευρωμπάσκετ (1997, 2007) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1998), και την 5η στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004, 2008).
• Στις 21 Φεβρουαρίου του 2018 βίωσε την τιμή της ονοματοδοσίας του Επαγγελματικού Λυκείου Νίκαιας.
• Στις 9 Οκτωβρίου 2019 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
• Τον Οκτώβριο του 2019 προσκλήθηκε να βάλει την υπογραφή του σε πλακάκι στο Ράκερ Παρκ του Χάρλεμ, στη μόνη διασωζόμενη πλάκα από τα παλιά γήπεδα της περιοχής, σε ειδική τελετή μαζί με τον Τζον Σταρκς και τον Λάρι Τζόνσον.
• Οργώνει την Ελλάδα με τα καμπ που φέρουν τη σφραγίδα της Ακαδημίας «Παναγιώτης Γιαννάκης» και αποτελεί δημοφιλή και περιζήτητο ομιλητή σε εκδηλώσεις και συνέδρια με θέμα την αυτοβελτίωση, τη στοχοπροσήλωση και την ηγετικότητα.
• Το 2006 τιμήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με το ανώτατο παράσημο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον χρυσό σταυρό του Απόστολου Παύλου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ

Ο Παντελής Βλαχόπουλος άρχισε τη δημοσιογραφική πορεία του στον SKAI το 1997 ως ρεπόρτερ, συνέχισε στον ALPHA και μετακόμισε το 2004 στην ΕΡΤ για να παρουσιάζει εκπομπές ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης των κεντρικών δελτίων ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης και συμμετείχε στις αποστολές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και του Πεκίνου. Από το 2010 και για έξι χρόνια κράτησε το «τιμόνι» πρώτα της αρχισυνταξίας και κατόπιν της διεύθυνσης στο Contra.gr. Από τον Νοέμβριο του 2017 είναι ο διευθυντής του SPORT24. Έχει συμμετάσχει σε αποστολές Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, ΝΒΑ και F4. Το 2022 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για την προαγωγή του αθλητισμού χωρίς διακρίσεις. Επίσης έχει βραβευθεί τρεις φορές από τον ΠΣΑΤ για συνεντεύξεις, έρευνες και εκπομπές.

Προπαραγγείλτε το βιβλίο μέχρι και τις 20/10 και λάβετέ το υπογεγραμμένο από τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Παντελή Βλαχόπουλο.
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".