Εκδόσεις Παπαζήση | ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ | C. BESSIERE - S. GOLLAC

 



Céline BessièreSibylle Gollac

Το φύλο του κεφαλαίου
Πώς η οικογένεια αναπαράγει τις ανισότητες


Επιστημονική Επιμέλεια της Ελληνικής Έκδοσης:
Ειρήνη Αρβανιτάκη · Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαδάκης


 
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο φαινόμενο της κληρονομικής ανισότητας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Γαλλία λόγω των πολιτισμικών προτύπων, των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των νόμων που εισάγουν διακρίσεις. Αυτή η ανισότητα έχει συχνά ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο της κληρονομιάς σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι νόμοι περί κληρονομιάς ευνοούν ρητά τους άνδρες κληρονόμους έναντι των γυναικών κληρονόμων, οδηγώντας σε άνιση κατανομή του πλούτου και της περιουσίας εντός των οικογενειών. Οι παραδοσιακές πρακτικές και τα έθιμα παίζουν επίσης ρόλο στην ανισότητα της κληρονομιάς, με τις γυναίκες να αποκλείονται συχνά από την κληρονομιά συνολικά ή να λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο από τα αρσενικά αδέλφια τους. Αυτό διαιωνίζει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα και την ανεξαρτησία των γυναικών. Το Φύλο του Κεφαλαίου αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την κληρονομική ανισότητα των γυναικών και τις αναγκαίες νομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε ο στόχος της ισότητας των φύλων να προωθηθεί τους νόμους περί κληρονομιάς.
ISBN 978-960-02-4360-4, Σχήμα 14x21, Σελίδες 400, Βάρος(g) 493,
Τιμή: €18,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2024

 
Οι συγγραφείς
Η Sibylle Gollac είναι Ερευνήτρια Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.
Η Céline Bessière είναι Κοινωνιολόγος και Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine.
 
Οι επιμελητές της ελληνικής έκδοσης
Ο Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης είναι Καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι στον τομέα της Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, του Ανθρώπινου Κεφαλαίου και του Ρόλου της Εκπαίδευσης, της Τουριστικής Οικονομικής, Φύλου και Ανισότητας, των Οικονομικών της Κλιματικής Αλλαγής, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Οικονομικών της Εργασίας.
Η Ειρήνη Αρβανιτάκη είναι μέλος Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στο παρελθόν έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Hull, στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Μεσογειακό Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης διατελέσει αξιολογήτρια μεταδιδακτορικών προτάσεων (Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships – European Commission). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε κοινωνιολογικά ζητήματα με έμφαση στο φεμινισμό, τα θέματα φύλου και ανισότητας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κοινωνική πολιτική.

 
Βρείτε την σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Website
Email
YouTube

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".